100posto komentar

Maturalac je alkohol, droga, zabava bez kontrole... Ima li to sve smisla?


Lada Novak Starčević
03.09.2017.21:25
Maturalac je alkohol, droga, zabava bez kontrole... Ima li to sve smisla?
Reuters

sažeto

U nedjelju je na maturalcu u Pragu 19-godišnji učenik šibenske Prometno-tehničke škole pao s balkona hotela i preminuo


Lada Novak Starčević
03.09.2017.21:25

Uzorni šibenski devetnaestogodišnji učenik u nedjelju ujutro našao se na balkonu praškog hotela u kojem je bio na maturalcu, poskliznuo se i pao s velike visine. Nažalost, nije mu bilo spasa.

Je li je pokušao preskočiti na drugi balkon, nadisati se zraka ili nešto deseto, sada je potpuno nebitno.  

I ja sam bila na maturalcu u Pragu prije 20 godina, u nekom vrlo sličnom hotelu. Ne sjećam se detalja previše. Dum-dum Becherovka (op. a. tracionalni češki liker), koju smo miješali u kutiji od kreme za ruke bila je jaka. I prejaka.

No, dobro se sjećam cjelodnevnog mamurluka svih pet dana. Sjećam se mukotrpnih obilazaka znamenitosti te iščekivanja povratka noćnom tulumarenju. Što sam vidjela? Pa koga briga, bila sam na maturalcu!

Ja sam bila uzorno dijete, čak ni previše buntovna. Unatoč tome, pijano bauljanje po mračnom parkingu mog prigradskog hotela negdje u Češkoj, koji je više izgledao kao ružniji novozagrebački neboder, nije se činilo nimalo strašno. Čak me nije previše iznenadilo ni kada mi je nepoznati muškarac u podzemnoj pokazao ključ od hotela, pozvavši me sa sobom.

Kad se prijateljica otrovala alkoholom i povraćala, polegla sam ju na krevet na bok i ostavila joj vrećicu sa strane. Onako pripita sam promrljala:

"Sori, ali taman nam je najbolje, moram natrag...", i odjurila sam dalje u hotelski disco. 

Imala sam 17. Nebo mi je bila granica. Ja sam preživjela, a mladi Šibenčanin, nažalost, nije.

"Ukinite maturalce već jednom!... Nek' djeca napokon idu na putovanje u Hrvatsku!... Ista nesreća se može desiti u Crikvenici… Roditelji, naučite djecu redu pa se tragedije neće događati", vrište komentatori sa svih strana.

Maturalac je alkohol, droga i zabava bez kontrole. I štogod itko rekao o tome, i koliko god pričao o širenju vidika i upoznavanju svijeta, srednjoškolci u njima isključivo vide ove tri stvari.

I koliko god ja željela biti moderna, liberalna mama, da su moja djeca sad srednjoškolci umirala bih od straha. Kao što većina roditelja strahuje. Koliko god im djeca bila uzorna.

Koliko god dijete bilo odgojeno, koliko god znalo za opasnosti, maturalac je nešto gdje u pravilu svi gube kočnice. I razglabanje o tome kako djeca trebaju biti drugačija i pristojna nema smisla. Jer oni su na pragu punoljetnosti, u najžešćem pubertetu.

Profesori u pravilu mrze maturalce. Mrze osjećaj nemoći kad se tridesetak djece u najgorem hormonalnom vrtlogu pusti s lanca. Jer, realno, dva ili tri profesora njih čuvati ne mogu. I da, nitko 18-godišnjaka ne može čuvati niti u vlastitom gradu, ali to je onda ipak samo briga roditelja.

Roditelji maturalce isto mrze. Jer se boje svake noći dok se ne vrate.

Djeca maturalce obožavaju. Da ste meni s 18 rekli da ne idem, rekla bih vam svašta.

"Starci su toliko dosadni, nemaju pojma o ničemu, boje se svega. Najradije bi nas strpali pod ključ… Kao da se nikada nisu zabavljali."

2:1

S tim da vode odrasli.

Zašto onda sve ovo? Zašto se bojimo reći – dosta! Smislimo nešto drugo. Ne znam što, eto, iskreno ne znam.  Valjda postoje pametniji od mene koji za to dobivaju plaću.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala 100posto.hr

100posto komentar

maturalac

maturalna putovanja

Podijeli članak