jedina europska regija bez radara

Meteorolozi smiruju Dalmatince nakon incidenta u Sukošanu: Ne bojte se, naši radari vas neće ozračiti


Daniel Radman
17.04.2018.19:00
Meteorolozi smiruju Dalmatince nakon incidenta u Sukošanu: Ne bojte se, naši radari vas neće ozračiti
DHMZ

sažeto

Područje Dalmacije jedino u cijeloj Europskoj uniji još nije pokriveno meteorološkim radarima


Daniel Radman
17.04.2018.19:00

Osim ako niste duboko uronjeni u meteorologiju, vjerojatno ne znate da je područje Dalmacije jedino u cijeloj Europskoj uniji koje nije još pokriveno meteorološkim radarima.

Planovi da se i Dalmacija pokrije postoje otkako je i samostalne Hrvatske, pa i duže, ali nikako da se nađe novac za to. A onda je, zahvaljujući EU-fondovima, Državno hidrometeorološki zavod krenuo u projekt Metmonic i osigurao novac za postavljanje novih radara i 450 zemaljskih mjernih postaja.

I umjesto da se priča nastavi idilično, stigle su nam vijesti iz Sukošana, točnije iz Debeljaka, gdje je su mještani na edukativnom skupu umalo napali stručnjake iz DHMZ-a jer ih žele "ozračiti".

DHMZ

I dok voditeljica projekta, dr.sc. Nataša Strelec Mahović, unatoč incidentu, nastavlja obilaziti teren, njezin partner, mr.sc Stjepan Ivatek-Šahdan pokušao nam je objasniti od čega to Dalmatinci imaju strah.

"Meteorološki radari nisu opasni, znanstveno je dokazano da je jedini utjecaj koji mogu napraviti taj da ugriju tijelo. S obzirom da se stalno vrte, i da su usmjereni prema nebu, nema nikakvih mogućih utjecaja na ljude. U svijetu imate primjera da su instalirani usred grada, pa i kod nas postoje u kontinentalnom dijelu mjesta gdje ljudi u blizini radara normalno žive, rade, imaju vikendice... I nema nikakvog problema."

Ivatek-Šahdan nam pojašnjava i što projekt Metmonic donosi Dalmaciji.

"Projektom bi riješili pokrivenost cijele države, sve što je južnije od Zadra sada se ne vidi nikako. Još Zadar se nekako, na rubu, vidi, a i to samo kad je nekakav veliki oblak tamo. Recimo, onaj od prošle godine koji je napravio poplavu u Ninu. S postavljanjem radara podatke o stanju atmosfere imali bi kontinuirano na raspolaganju, a to bi nam omogućilo kvalitetnije analize, a nakon toga i prognoze".

DHMZ

U konačnici, to bi poboljšalo sustave prilagodbe na klimatske promjene i djelovanje u slučaju prirodnih nepogoda. Zvuči nevjerojatno, ali ekipa iz DHMZ-a većinu podataka dobiva na kraju mjeseca, a ovisno o tipu postaje, oni se mjere jednom do triput dnevno. Ovako bi podaci s 450 postaja stizali u realnom vremenu u DHMZ, svakih 10 minuta.

Od 450 predviđenih postaja, više od polovice već je usuglašeno s lokalnom zajednicom. Ivatek-Šahdan kaže da do Sukošana nisu imali većih incidenata, no tek trebaju odrediti većinu lokacija na jugu.

"Imali smo neugodnosti oko lokacije radara u Južnoj Dalmaciji, ali su iskustva uglavnom pozitivna".

DHMZ

radar

Sukošan

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter