TKO SUDI 'LOKALNOM ŠERIFU'?

Milanu Bandiću za 'štandove' sudi čovjek koji je Merčepa poslao na robiju i poručio mu: 'Tvoji suborci najniži su oblik postojanja'


Tomislav Kukec
28.08.2018.11:00
Milanu Bandiću za 'štandove' sudi čovjek koji je Merčepa poslao na robiju i poručio mu: 'Tvoji suborci najniži su oblik postojanja'
Ronald Goršić / Cropix

sažeto

Sudac Županijskog suda u Zagrebu Zdravko Majerović sudjelovao je u nekim od najvažnijih slučajeva u povijesti, a predsjednik je i odjela za ratne zločine


Tomislav Kukec
28.08.2018.11:00

Četiri godine nakon izbijanja konačno počinje suđenje za 'Aferu štandovi' u kojoj se zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića tereti da je pogodovao udruzi U ime obitelji, najpoznatijoj po svojoj predsjednici Željki Markić.

Vječitog zagrebačkog gradonačelnika tereti se da je, kao prvookrivljeni, udruzi pribavio ilegalnu imovinsku korist od oko 308 tisuća kuna i to na način da je Grad udruzi besplatno tiskao 700 tisuća letaka, četrnaest i pol tisuća plakata i 120 jumbo plakata, platio izradu i snimanje radijskih spotova te besplatno ustupio 50 gradskih štandova tijekom udrugine akcije prikupljanja potpisa za referendum o uvođenju referencijalnog glasovanja. 

Osim Bandića, na optuženičku klupu pripremnog ročišta danas su zasjeli i pročelnik gradskog Ureda za obrazovanje i sport Ivica Lovrić, te šefica Tržnica Zagreb Zdenka Palac. 

To je tek prvi u nizu slučajeva koji dolaze na naplatu zagrebačkom gradonačelniku, zbog čega ser već špekulira kako je jedini način da politički preživi slijedeće razdoblje taj da se kandidiara na predsjedničkim izborima ili ostvari izvanredan rezultat i postane koalicijski partner na predstojećim parlamentarnim izborima. No, to je neka druga priča.

Merčepu, na krivoj ste strani povijesti

Nakon brojnih odgoda optuženici na čelu s Bandićem će se tako konačno suočiti sa sucem Županijskog suda u Zagrebu Zdravkom Majerovićem, koji pravdu u zgradi suda na zagrebačkom Zrinjevcu dijeli već dugi niz godina i sudio je u nekim od najvažnijih slučajeva u hrvatskoj povijesti. 

Cropix

Sudac Majerović proteklih je godina novinske stupce punio uglavom kao sudac u predmetima za ratne zločine, od kojih se izdvajaju slučaj Tomislava Merčepa za pokolj na Pakračkoj Poljani, te kontroverzni 'slučaj Grubori', u kojem nikad nisu ustanovljeni krivci za pokolj srpskog civilnog stanovništva kod Knina netom nakon Oluje, u onome što se činilo kao nezakonita akcija čišćenja nakon uspješne vojne akcije.

U slučaju Tomislava Merčepa sudac Majerović je, obrazlažući osuđujuću presudu, Merčepu u lice rekao kako je zbog zločina iz 1991. "ostao na pogrešnoj strani hrvatske povijesti", a njegove suborce odgovorne za pokolj desetaka civila nazvao je najnižim oblikom postojanja. 

"Da je ijedan civil tamo stradao bilo bi previše. Nevjerojatno je kako su se neki skrivali iza policijskih odora i dok su drugi oslobađali Pakrac i Lipik, oni su činili zločine. Bačeno je time blato u lice i hrvatskoj policiji i državi. Tih 10 do 15 vaših boraca koji su činili zločine najniži su oblik ljudskog postojanja i to što su učinili nije imalo veze s obranom domovine"

Početkom ove godine Majerović je, u ponovljenom postupku, kaznu Merčepu sa pet i pol povećao na sedam godina zatvora.

Nikad razjašnjen slučaj Grubori

Unatoč dugotrajnom sudskom postupku, u slučaju ubijanja civila u Gruborima, netom nakon prolaska Vlaka slobode, pravda nije zadovoljena. U tom su slučaju bili optuženi Božo Krajina Frano Drlje, no oni su oslobođeni zbog nedostatka dokaza u slučaju koji će ostati upamćen po kolektivnoj amneziji svih sudionika i svjedoka. Još jedan pripadnik postrojbe trebao je biti optužen, Igor Beneta, no on je krajem studenog 2011. godine pronađen obješen u šumi kod Knina, pod sumnjivim i ni do danas posve razjašnjenim okolnostima. 

Nakon izuzeća suca Ivana Turudića, predmet Hypo i Ina-MOL protiv bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera dobio je sudac Zdravko Majerović, a jedna od prvih odluka bila mu je razdvajanje ta dva predmeta na dva odvojena postupka. 

Bivši predsjednik Uprave HAC-a Jurica Prskalo, član Uprave Marijo Lovrinčević, direktor sektora za građenje Goran Legac i glavni inženjer poslovne jedinice Željko Kandžija te direktor Skladgradnje Slaven Žužul, također se nalaze u spisima suca Majerovića u znamenitom postupku za dvostruko naplaćivanje bojanja tunela na hrvatskim autocestama. 

U svojim je slučajevima nagomilao brojne utjecajne i moćne ljude, poput zadarskog poduzetnika i medijskog mogula Rene Sinovčića, Nadana Vidoševića i brojnih drugih optuženih za gospodarski kriminal. 

Sudio je i u brojnim slučajevima krvnih delikata, a mladića (25) koji je 60 godina stariju ženu ugušio kako bi je opljačkao osudio je na dvanaest godina i šest mjeseci zatvora.

A u medijskim arhivima spominje se i kao sudac koji je u ime zagrebačkog ogranka Udruge hrvatskih sudaca zatražio, kako se može pronaći u arhivi Nacionala, svojevrsni kazneni progon onih koji su kritički pisali o sutkinji Jasni Smiljanić, koja je pokojnog Ivu Pukanića osudila na dva mjeseca uvjetno zbog "ugožavanja Ivića Pašalića".

Bivši predsjednik Uprave HAC-a Jurica Prskalo, član Uprave Marijo Lovrinčević, direktor sektora za građenje Goran Legac i glavni inženjer poslovne jedinice Željko Kandžija te direktor Skladgradnje Slaven Žužul, također su među zvučnijim imenima kojima sudi Majerović, za famozan slučaj bojanja tunela na autocestama još davne 2008. godine, a na optuženičkoj klupi su mu i Nadan Vidovišević, Reno Sinovčić te brojni drugi hrvatski 'ugledni poduzetnici'. 

Danas održano pripremno ročiušte tek je uvertira u suđenje Milanu Bandiću, no bit će zanimljivo pratiti daljnji tijek ovog, kao i svih ostalih postupaka. 

Zagreb

Milan Bandić

suđenje

pravosuđe

Afera štandovi

Zdravko Majerović

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter