NOVA TEHNOLOGIJA

Mini laboratorij u svemiru ispituje kako napraviti najbolju pjenicu na kavi


Ružica Matić
16.03.2017.11:10
Mini laboratorij u svemiru ispituje kako napraviti najbolju pjenicu na kavi
Profimedia

sažeto

Satelit s laboratorijem veličine bombonjere radi na daljinsko upravljanje, što dosad nije bila praksa


Ružica Matić
16.03.2017.11:10

Oko Zemlje na visini od 500 kilometara kruži maleni satelit s minijaturnim laboratorijem – otprilike veličine bombonjere – u kojem se u uvjetima bez gravitacije vrše različiti komercijalni eksperimenti.

Lansirala ga je prošlog mjeseca švicarsko-izraelska kompanija SpacePharma i objavila da su prvi pokusi uspješno dovršeni. Molekule se u svemiru drugačije ponašaju, što omogućuje nova otkrića i spoznaje u raznim poljima, od medicine do prehrambene industrije. Kompanija Nestle tako koristi uvjete mikrogravitacije kako bi imala još bolju pjenu u svojim kavama i čokoladnim mousseovima, a farmaceutske tvrtke usavršavaju lijekove. Ovakvi eksperimenti dosad su se radili na svemirskoj postaji uz sudjelovanje astronauta ili posebnim avionskim letovima na kojima bi se postigli kratki periodi znatno smanjene gravitacije.

REUTERS

Iz SpacePharme poručuju kako je njihov minijaturni laboratorij omogućio da se eksperimenti rade kroz duže vrijeme. „Sve se to može napraviti na daljinsko upravljanje dok je laboratorij u svemiru, samo unesemo link s komandama“, rekao je predstavnik kompanije Yossi Yamin.  

Eksperimenti se vrše na posebnim staklenim čipovima i mogu se ponavljati kako bi se testirale različite reakcije. Prvi minijaturni svemirski laboratorij trenutno obavlja četiri eksperimenta, a SpacePharma se nada da će već sljedeće godine moći u svemir slati satelite sa 160 eksperimenata. 

kava

laboratorij

Podijeli članak