Budućnost je stigla

Gužve ćemo preletjeti: Mini letjelica za vožnju ne treba dozvolu, a nauči se lako kao video igrica


Sanja Rapaić
03.06.2017.18:50
Gužve ćemo preletjeti: Mini letjelica za vožnju ne treba dozvolu, a nauči se lako kao video igrica
Kitty Hawk

sažeto

Dijelovi za ove mini letjelice nisu previše sofisticirani te bi se, s ovim modelom, ubrzo moglo krenuti i u masovnu proizvodnju


Sanja Rapaić
03.06.2017.18:50

Svakodnevne prometne gužve na putu do posla, kilometarske kolone prema moru s kojima se svakog ljeta susrećemo, višesatno čekanje na trajekte, sve bi to bilo idealno preletjeti. Iako se čini da je to tek pusta mašta, nadahnuta SF filmovima, osobne bi letjelice, baš kao što su to i osobni automobili, uskoro mogle postati dio svakodnevice, poručuje poduzetnik iz Silicijske doline. On je, za početak, predstavio svoju viziju letećeg vozila koje klizi iznad vode.

U zanimljivom videu tvrtka Kitty Hawk je predstavila inovativan, potpuno električni prototip mini zrakoplova, koji je posebno dizajniran za let iznad vode. Na tržištu bi se mogao naći već krajem ove godine. Za vožnju ovog letećeg vozila, tvrde iz tvrtke, neće biti potrebna pilotska dozvola, a vozačima će biti dovoljno tek nekoliko minuta da se upoznaju s letjelicom i nauče njome upravljati, što je, kako kažu, slično igranju video igrica.

"Ova letjelica je znak da je budućnost već stigla. Prototip je izrađen i funkcionira. Zahvaljujući razvoju tehnologije, dijelovi za ove mini letjelice nisu previše sofisticirani te bi se, s ovim modelom, ubrzo moglo krenuti i u masovnu proizvodnju", rekao je za CBS Russell Hancock, predsjednik i izvršni direktor organizacije Joint Venture Silicon Valley, koja okuplja vodeće tvrtke koje se bave inovativnim rješenjima.

No, tvrtka Kitty Hawk nije jedina koja trenutno punom parom radi na tome da se ideja o mini letjelicama realizira. Time se bave i stručnjaci iz tvrtke AeroMobil sa sjedištem u Slovačkoj, zrakoplovne tvrtke Airbus, a velik je interes pokazao čak i Uber.

technomad

zrakoplov

budućnost

mini letjelica

Podijeli članak