ne postoji samo jedan ivan horvat?

Ministar Božinović naredio je hitnu edukaciju policijskih službenika nakon fijaska s uvođenjem revolucionarnog informatičkog sustava


Mia Peretić
08.03.2019.19:00
Ministar Božinović naredio je hitnu edukaciju policijskih službenika nakon fijaska s uvođenjem revolucionarnog informatičkog sustava
istock/100posto

sažeto

Zbogom blokićima i olovkama", ponosno je rekao policijski načelnik


Mia Peretić
08.03.2019.19:00

Policijskim je službenicima postalo suviše zahtjevno "pješke" obavljati regularne dužnosti poput legitimacije starijih gospođa koje odbijaju prijeći cestu na označenom mjestu, evidentiranja zaplijene rezanog duhana, pisanja prometnih prekršaja i brojanja prosvjednika, pa su u jednom trenutku s olakšanjem dočekali uvođenje novog informatičkog sustava koji im je omogućavao da sve navedene aktivnosti obavljaju u skladu sa stupnjem tehnološkog razdoblja modernog vremena.

"Zbogom blokićima i olovkama", ponosno je rekao policijski načelnik, otkrivajući pred kolegama ganc novo računalo s čijeg je ekrana bliještao naziv programa koji je hrvatsku policiju trebao uvesti u 21. stoljeće.

"Dragi kolege i kolegice, od sada će i najjednostavniji zadaci poput legitimacije pijane dječurlije u parkiću prolaziti putem ovog brzog, točnog i pouzdanog sustava. Dovoljno je samo kontaktirati dežurnog kolegu, izdiktirati mu ime i prezime i za tren oka pred vama više neće stajati osoba, već potencijalni recidivist kaznenih djela, ako se pokaže da imate posla s takvim", rekao je ushićeno načelnik.

Većina je mlađih kolega njegovu prezentaciju popratila aplauzom. I sami su znali koliko im je muke zadavalo pitanje koliko su glava prebrojali na maršu za ovo, hodu za ono i prosvjedu za nešto treće. Dosta im je više da ih se danima medijski razapinje s optužbama da manipuliraju brojevima prosvjednika, a onda se javi tamo neki kompjuterski genijalac s treće godine FER-a i računalno im označi sve živo što se u nekom trenu zateklo na javnoj površini.

Stariji su policijski službenici s dozom skepse promatrali tu dijaboličnu napravu koja im je djelovala jednako prijateljski kao i sirijski imigrant na granici.

Nažalost, ubrzo se pokazalo da su djelomično bili u pravu.

Naime, tijekom rutinske kontrole osobnih podataka jednog nestašnog građanina, kojeg su zatekli kako ured glavnog zagrebačkog trga, šake podignute u vis, psuje i udara kip Jelačića bana, vičući:

"Tuđmane, izdajico!".

Isprva nisu znali što će s dotičnim gospodinom jer, niti je ban Tuđman, niti je čovjek pijan, što su ustanovili brzinskim alkotestiranjem. Vjerojatno je samo blago lud, no, ako ništa drugo, bez problema će mu zalijepiti kaznu za remećenje javnog reda i mira.

"Ivan Horvat", diktirao je policajac dežurnom kolegi ime i prezime počinitelja.

Ovaj je s druge strane linije u novi super sustav kucao slovo po slovo.

"Nemoguće. Ovo sranje ne valja", gunđao je stariji kolega, nervozno lupkajući po uredskom stolu.

Nakon ovog neuspjelog eksperimenta, uspostavilo se da je novi, sofisticirani sustav pun rupa jer je odavao dojam da je u sasvim moguće da u Hrvatskoj u jednom trenutku živi čak nekoliko tisuća Ivana Horvata, a ne samo jedan. A valjalo je ustvrditi adresu na koju će dotičnom stići kazna.

Policijske je službenike to zbunilo u tolikoj mjeri da su neki revoltirano vikali:

"Z****i ti to, vraćam se ja na blokić i papir, pa neka si on to provjerava kako zna i umije".

Idući se, mnogo ozbiljniji incident dogodio kada je policija zbog utvrđivanja kontakta i osobnih podataka jedne novinarke, usred bijela dana upala u redakciju.

"Prvo u sustavu nije bilo niti jedne Đurđice Klancir, a sada ih je najednom nekoliko. Ma nemojte dečki dragi, to tako neće ići", vikao je ljutito ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na kolegiju posebno sazvanom kako bi se ustvrdili propusti u postupanju policijskih službenika u prethodno navedenom slučaju.

"Pa zar ime Boga, zar nikome nije palo na pamet da postoji ta matematička vjerojatnost da u Hrvatskoj određeno ime i prezime nije ekskluzivno rezervirano samo za jednu osobu?", ljutito je nastavio ministar.

Sudionici kolegija pokunjeno su gledali u pod, ništa drugo im nije ni preostalo.

"Rekli su mi da je prošle godine bilo više od 200 tisuća provjera identiteta od strane policije. Pa zar ste i tada hodali po radnim mjestima svih tih ljudi?", upitao ih je ironično.

Svi su prisutni, bez riječi, nastavili zuriti u pod, prešutno mu dajući do znanja da mu pitanje i nije bilo toliko suludo.

Shvativši da su policajci zaista obilazili svakog od tih dvjesto tisuća "kriminalaca", ministar je problijedio i rukama se uhvatio za glavu jecajući:

"O moj dragi Bože....".

Nakon kolegija izdana je hitna direktiva da se organizira posebna edukacija o filtriranju sadržaja za pretraživanje, te jedna općenitija edukacija informatičke pismenosti za sve djelatnike policije.

Nakon svega, ministar je za medije kratko izjavio:

"Policijski su službenici radili svoj posao onako kako su navikli raditi, a ako ta navika nije najbolja, onda ćemo i nju mijenjati".

* Ovaj tekst služi političkoj satiri, situacije i razgovori su izmišljeni za potrebe teksta i nije bilo namjere za vrijeđanjem

policija

satiranje

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter