nedavno su napravili cirkus, pa smo otišli na novu predstavu

Ministrica Marija Antoaneta izazvala je lom. A onda je u Sabor stigao Bandićev duh da nam pokaže tko je glavni


Daniel Radman
13.12.2018.19:00
Ministrica Marija Antoaneta izazvala je lom. A onda je u Sabor stigao Bandićev duh da nam pokaže tko je glavni
Ilustracija / CROPIX

sažeto

Blaženka Divjak je docirala zastupnicima, oni su joj vraćali, a general Glasnović je pričao o 'crvenim kmerima'


Daniel Radman
13.12.2018.19:00

Prije nepunih sedam dana u Saboru je došlo do male cirkusne predstave, predsjedavajući je telefonirao, mostovci su 'blokirali' saborsku stražu u pokušaju odvođenja Mira Bulja, pa nam je prekaljena šefica protokola Milada Privora – bila je meštar od ceremonije predsjednicima, i Tuđmanu i Mesiću – iskomentirala tamošnji bonton, odnosno nedostatak istog, pa naglasila kako se u Saboru zastupnici vode 'silom, a ne argumentima'.

Stoga smo i mi prošetali do najviše institucije u zemlji, da provjerimo hoće li i danas, kad se raspredalo o udžbenicima, prevagnuti 'sila' ili 'argumenti'. S obzirom da je tema bila iz domene obrazovanja, ponadali smo se da će i rasprava biti, onako, akademska. Opet, s druge strane, Sabor je Sabor. Zar je njima, zastupnicima, ikakav problem 'pofajtati' se i oko trivijalnih i oko 'uzvišenih' stvari? 

Za početak, treba reći da je u Saboru gostovala ministrica Blaženka Divjak koja je Zakon o udžbenicima predstavila zastupnicima, a da su zastupnici - Sabina Glasovac i Marija Alfirev iz SDP-a, mostovci Miro Bulj i Ante Pranić, živozidaš Branimir Bunjac te hrastov Hrvoje Zekanović - uzvratili na ministricu s 'rafalnom paljbom'. Srećom, samo verbalnom. A naravno, kad se zaoštri retorika tu je i general Glasnović, bez kojeg ni jedna poštena svađa, pardon, rasprava ne može proći. Ajde, nešto emocija smo vidjeli, dobro je krenulo.

Bruno Konjevic / CROPIX

"Uvijek je tako kad je ministrica Divjak u Saboru", kaže nam zastupnica Glasovac. "Ovo sad bilo je simptomatično. S govornice je docirala, govorila da ništa ne razumijemo, pa je kolegica Alfirev replicirala da se ministrica zalaže za jedno - da ćemo napuštati nastavu ex-catedra i dociranje i ići prema nastavi u kojom će dominirati interakcija - a sama upravo to čini u Saboru: docira i imputira zastupnicima da ništa ne razumiju, da je ona jedina ta koja želi dobro obrazovnom sustavu, a svatko tko izrazi kritiku, skepsu ili neko pitanje neprijatelj je cijele priče", rekla nam je Glasovac na saborskom hodniku.

A bilo je svakojakih komentara, Glasovac je usporedila Divjak s Marijom Antoanetom (aludiravši na ministričinu izjavu 'tko nema doma struje i internet, punit će laptope u školi'), Pranić joj je pojasnio da 'na trošnu kuću i trošne zidove stavlja najmoderniju fasadu', a dobar je bio Branimir Bunjac iz 'Živog zida' koji je promašio naglasak kad je spominjao 'nabavku tableta', pa je zvučalo kao da ministrica ima namjeru škole opremiti s lijekovima. Glasnović je, dakako, pričao o 'crvenim kmerima'. O čemu bi drugom? Onda su u jednom trenutku svi počeli dobacivati ministrici, a predsjedavajući Gordan Jandroković smirio je stvari - barem je on tako mislio – na način da nikom nije udijelio opomenu!?

Bruno Konjevic / CROPIX

"Mogao nam je svima dati opomenu. Da, dobacila sam da ministrica obmanjuje javnost", rekla mi je Glasovac, i dodala da se nije se ni osvrtala na ono što je dobacivao Glasnović. "Toliko toga se danas reklo, osim ovog što za kmere' više i ne znam što je sve rekao", prepričala nam je.

Bulj mi je rekao da on nije ništa dobacivao, tek da je odgovorio ministrici kad ga je prozvala.

"Rekla mi je da sjedim u županijskom tijelu, nadležnom za školsku infrastrukturu, a kritiziram što djeca u ruralnim i brdsko-planinskim krajevima 'nemaju dvorane, krede, ni wc-papir'. Ne sjedim tamo, pa sam rekao da bih ja ukinuo županije, a novac proslijedio za obrazovanje. Nije to bilo dobacivanje. Ako se netko ponašao neprimjereno, to je ministrica. Umjesto da zastupnicima odgovara na pitanje, ona je odgovarala 'vi ste 'amo, vi ste bili tamo'. Zastupnik naroda ima pravo pitati, a izvršna vlast odgovarati, na prozivati", ljutit je bio Bulj.

Bruno Konjevic / CROPIX

Kad ministrica napustila sabornicu stvari su se nešto smirile, no iz posve drugog razloga. A on se zove – Milan Bandić. Bilo je posve očito da i kolege novinari, a i zastupnici, više razmišljaju o onome što se događa u blizini, zagrebačkoj skupštini, nego u sabornici. Zato je bilo i više nego simptomatično kad je saborskim hodnikom, pored kamera, na putu do sabornice prošetao Bandićev zastupnik Kažimir Varda. Dok se nije rasplelo klupko u skupštini nije bio od riječi, no očito svjestan važnosti svoje uloge i njegovog predsjednika u iščekivanju glasovanja o Zakonu o udžbenicima.

A onda je u jednom trenutku, netko nesumnjivo duhovit – navodno netko od saborskog osoblja - dojavio da se Milan Bandić, nakon što se pojavio u zagrebačkoj skupštini, pojavio i u Saboru. Nakon minutu-dvije vijest je čak i proširena, pa se u igri gluhih telefona počelo pričati i da postoji snimka, da ga je 'jedna televizija snimila kako ulazi u Sabor' i hodnicima je nastao lom.

Kolege su se primile mobitela, uslijedilo je zivkanje, svi u nevjerici provjeravali hoće li Bandić iz bolničkog kreveta nakon gradske poharati i nacionalnu instituciju. Ipak, na hodnik je dospio tek 'Bandićev duh' koji je, bar na trenutak, ukrao show. Šteta, da je došao pravi dobili bi još jednu predstavu. No, nismo razočarani i ovom s Marijom Antoanetom, idemo opet čim se družina skupi nakon zimske stanke.

Milan Bandić

Sabor

Blaženka Divjak

Miro Bulj

Sabina Glasovac

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter