tako vam je to kada imate gafove

Ministrici je Zakon o udomiteljstvu dobar, ali bila joj je dobra i skandalozna definicija obitelji koja podrazumijeva muškarca, ženu i dijete


100posto
27.11.2018.12:00
Ministrici  je Zakon o udomiteljstvu dobar, ali bila joj je dobra i skandalozna definicija obitelji koja podrazumijeva muškarca, ženu i dijete
Bruno Konjevic / CROPIX

100posto
27.11.2018.12:00

U Saboru se danas raspravlja o konačnom prijedlogu zakona o udomiteljstvu, koji je zbog definicije obitelji izazivao nesuglasice u vladajućoj koaliciji. Prema Vladinom prijedlogu zakona mogućnost udomljavanja djece ne bi imali istospolni registrirani partneri, što mnogi smatraju izravnim kršenjem članka 14. Ustava, koji govori da svatko ima prava i slobode, neovisno o njegovoj rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić komentirala je Zakon poručivši: "Zakon je dobar, usmjeren je na poboljšavanje uvjeta udomljavanja djece i odraslih i mislim da će ga zastupnici, koji se svi u javnom prostoru zalažu za dobrobit djece, tako shvatiti i tako ga prihvatiti". 

Sporna definicija obitelji je na kraju bila izbrisana

No, koliko trebamo baš vjerovati prosudbi ministrice koja je ne tako davno komentirala povlačenje svih optužbi za zlostavljanje Mare Tomašević protiv svojeg supruga Alojza Tomaševića riječima: "To vam je tako u braku. U tim bračnim, osobnim i obiteljskim odnosima, to je dinamika u koju ne mogu ulaziti. Žena vjerojatno ima svoje razloge. To je obitelj, zaista u to ne bih ulazila".

Ili kada je procijenila da darove za najpotrebitije je okej podijeliti djeci u privatnom dječjem vrtiću. 

A ništa manje nije bilo sporan njezin "genijalni plan" s obiteljskim zakonom kada je u njega unijela definiciju obitelji koja podrazumijeva muškarca, ženu i dijete. A ta je definicija vrlo jasno razljutila parove bez djece koje je ministrica povrijedila i ponizila. Sporna definicija obitelji je na kraju bila izbrisana, ali eto i to joj je sve bilo dobro pa tako njezinoj prosudbi da je Zakon o udomiteljstvu dobar baš i ne vjerujemo. 

djeca

obitelj

Nada Murganić

udomljavanje

istospolni parovi

Zakon o udomiteljstvu

newsletter

Prijavite se na Newsletter