jedan od najtajanstvenijih fenomena

Misterozni signali iz svemira zbunili su znanstvenike: dopiru iz druge galaksije i ima ih dvostruko više nego inače


100posto
13.10.2018.16:00
Misterozni signali iz svemira zbunili su znanstvenike: dopiru iz druge galaksije i ima ih dvostruko više nego inače
Matt Cardy/Getty Images

100posto
13.10.2018.16:00

Australski znanstvenici objavili su da su njihovi teleskopi zabilježili veliki broj misterioznih signala koji dolaze duboko iz svemira.

Teleskopi su zabilježili gotovo dvostruki broj signala prema Zemlji koji dolaze duboko iz svemira. Ti signali ujedno predstavljaju najbliže i najsjajnije brze radio-eksplozije koji su dosad zabilježene. Riječ je ujedno o jednom od najtajanstvenijih fenomena u svemiru - o bljeskovima energije nevjerojatne snage. Ekvivalentni su količini energije koju Sunce proizvede u 80 godina. Razlikuju se samo po tome što traju tek nekoliko trenutaka i dolaze iz nepoznatog izvora.

I dok neki sugeriraju da ih emitiraju inteligentna bića, znanstvenici s Harvarda smatraju da bi se prije moglo raditi o curenju iz ogromnih odašiljača sa svemirskih brodova.

Postoje i mišljenja da se radi o manje inteligentnim, ali svejedno spektakularnim slučajevima poput crnih rupa ili gustih zvijezda koje su se sudarile.

Nakon ovih zabilježenih valova, znanstvenici imaju puno više primjera za proučavanje kako bi shvatili odakle dolaze. Znanstvenici se nadaju da iako ovi signali nisu vidljivi, mogu postati koristan izvor u razumijevanju ranog svemira jer su poslani u vrijeme kada je svemir bio mnogo mlađi.

svemir

teleskop

signali

newsletter

Prijavite se na Newsletter