Horor na bliskom istoku

Mlada Iranka je objavio video u kojem pleše pa završila u zatvoru. Prijeti joj godina zatvora i 91 udarac bičem


Robin Mikulić
13.07.2018.20:00
Mlada Iranka je objavio video u kojem pleše pa završila u zatvoru. Prijeti joj godina zatvora i 91 udarac bičem
REUTERS

sažeto

Maedeh Hojabri, djevojka koja je uhićena, proslavila se, svojim videima u kojima, prema iranskim zakonima, nepoćudno pleše na zapadnjački i iranski pop, odnosno rap


Robin Mikulić
13.07.2018.20:00

Iranke su se pubunile protiv vlasti na dosad za ondašnje pojmove nezabilježen način. Na društvenim medijima postaju videe u kojima plešu. Stale su, naime, u obranu lokalne Instagram zvijezde koja je uhićena jer je objavljivala videe u kojima twerka i to hidžaba, pokrivala za glavu. Maedeh Hojabri, djevojka koja je uhićena, proslavila se, svojim videima u kojima, prema iranskim zakonima, nepoćudno pleše na zapadnjački i iranski pop, odnosno rap.

Vlastima je za oko zapela zato što iranski zakoni ženama zabranjuju izlaske u javnost bez prikladnih pokrivala za kosu, a zakonom im je onemogućeno i plesanje sa suprotnim spolom osim ako se ono ne odvija pred očima najužih rodbinskih krugova.

Prisili su je da prizna krivnju

Hojabri se, inače, prošlog petka pojavila i na državnoj televiziji gdje je priznala da je prekršila moralne konvencije. Aktivisti smatraju da je njezino priznanje bilo primoran. Osim nje, iranske su vlasti u posljednje vrijeme pod istim optužbama uhitile niz djevojaka. Sve su puštene na slobodu nakon što je za njih plaćena jamčevina.

Tvrdi da svoje kontroverzne videe nije snimala kako bi privukla pažnju. „Skupila sam sljedbenike i to sam činila za njih. Nisam imala niti najmanju namjeru ohrabriti druge da slijede moj primjer… Nisam surađivala s drugim ljudima, nitko me nije trenirao. Jedino čime se bavim je gimnastika“, izjavila je Hojabri.

Žene su stale iza nje

Njezin je Instagram profil otad suspendiran, ali to korisnike društvenih mreža ne sprečava da i dalje dijele njezine videe. Nebrojene Iranke priključile su se pokretu #dance to freedom. Mnoge od njih pojavljuju se u svojim videima bez hidžaba, baš poput njihovog idola koji je zbog toga završio iza rešetaka.

„Ako igdje na svijetu nekome kažete da 17-godišnje i 18-godišnje djevojke završavaju u zatvoru zbog toga što plešu pod optužbama širenja nemorala dok silovatelji istovremeno slobodno šeću zemljom, samo bi vam se nasmijali jer bi im to bilo neshvatljivo“, kaže jedna od aktivistica koje su stale u obranu Hojabrijeve. Kazna za njezin zločin iznosi, inače, godinu dana zatvora i 91 udarac bičem.

ples

Iran

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter