OPASNA RETORIKA IZ SLOVENIJE

Mladi političar, koji još studira, želi poslati vojsku na granicu kako bi je zaštitio od Hrvata!


Juraj Filipović
13.09.2017.10:30
Mladi političar, koji još studira, želi poslati vojsku na granicu kako bi je zaštitio od Hrvata!
Facebook/Žan Mahnić

sažeto

Inače, Mahnič je 2009. prvi put izabran u Izvršni odbor Slovenske demokratske mladeži, gdje je bio potpredsjednik, a onda je postao i predsjednikom


Juraj Filipović
13.09.2017.10:30

Biste li ikada povjerovali u podatak koji kaže da 27-godišnji student predsjedava parlamentarnim Odborom za pitanja obrane?

Militantna retorika

U jednoj europskoj, razvijenoj državi koja integrira liberalnu demokraciju i visok stupanj političke kulture.

Riječ je o Žanu Mahniču, mladom političaru iz Slovenije i članu Slovenske demokratske stranke (SDS) čiji je predsjednik Janez Janša.

Rođen je 12. siječnja 1990. godine u Kranju, a studirao je na Fakultetu političkih znanosti u Ljubljani, a trenutno je student druge godine obrane i zaštite.

Pažnju regionalne javnosti privukao je proteklih dana, ali činilo se, da se samo radi o nekakvoj tekućoj vijesti ambicioznog i ne previše lucidnog političara željnog pažnje.

Naime, Mahnič je prošlog tjedna tražio sjednicu svoga odbora s temom "Spremnost slovenske vojske na moguće konflikte pri implementaciji arbitražnog sporazuma s Hrvatskom", koji bi se trebao održati 14. rujna.

Njegova oštra i moglo bi se kazati militantna retorika izazvala je na društvenim mrežama brojne reakcije. I dok ga jedni ismijavaju, stanoviti broj komentatora zbilja vidi mogućnost realizacije njegove ideje.

Miro Cerar ga moli da odustane od svog nauma

Na situaciju je reagirao i slovenski premijer Miro Cerar. On je, naime, u ponedjeljak pozvao inicijatore spomenute sjednice parlamentarnog odbora da otkažu izvanrednu sjednicu na kojoj bi se iza zatvorenih vrata raspravljalo de facto o ratu.

Premijer je takvu sjednicu nazvao "apsolutno neprimjerenom", jer se po njegovim riječima "Slovenija zauzima za mirnu politiku nenasilja iako je odlučna u namjeri da se presuda arbitara provede."

"Slovenija je odlučna u tome da se provede odluka arbitražnog suda, no to treba osigurati političkim sredstvima, temeljem vladavine prava i članstva u euroatlantskim organizacijama", stajalo je u priopćenju Cerarova kabineta.

Miro Cerar čak je i zatražio službeno očitovanje slovenskog predsjednika Boruta Pahora, koji po tamošnjem Ustavu, zapovijeda oružanim snagama.

Odgovarajući na poziv premijera da otkaže sjednicu zakazanu za četvrtak poslijepodne, Mahnič je na konferenciji za novinare kazao da to nije očekivao od premijera koji je stručnjak za ustavno pravo i zna da je zakonodavna grana vlasti nezavisna i odvojena od izvršne.

Mahnič je kazao da se čudi Cerarovom pozivu i zato što je u jeku migracijske krize u zakon o obrani baš na inzistiranje Cerara unesena odredba da u kriznim situacijama policiji može pomagati i vojska. "Zato je rasprava o spremnosti vojske na krizu uz moguću primjenu arbitražne presude sasvim legitimna", kazao je Mahnič novinarima.

'Hrvati su spremni na sve'

"Hrvatska je spremna braniti svoju zemlju, al ne znamo kako će to napraviti. Ne daj Bože da dođe do konflikta, koje možemo očekivati s hrvatske strane. Hrvati su spremni koristiti sve raspoložive snage da spriječi implementaciju arbitraže", rekao je Mahnič.

Ipak, sjednicu će bojkotirati članovi odbora iz više stranaka, pri čemu prednjače zastupnici Stranke modernog centra koju vodi baš Cerar.

Inače, Mahnič je 2009. prvi put izabran u Izvršni odbor Slovenske demokratske mladeži, gdje je bio potpredsjednik, a onda je postao i predsjednikom.

Od 2010. godine je član općinskog vijeća Gorenja vas- Poljane. U parlament je izabran prvi put na prijevremenim izborima 2014. godine.

Hrvatska

Slovenija

vojska

rat

granica

arbitražni sporazum

Žan Mahnič

Podijeli članak