ŽELI BITI S PRIJATELJIMA

Mladića su zbog autizma izbacili iz škole, pa je uputio pismo ministarstvu: 'Obećavam da ću biti dobar'


Matej Devčić
09.04.2019.18:00
Mladića su zbog autizma izbacili iz škole, pa je uputio pismo ministarstvu: 'Obećavam da ću biti dobar'
iStock

sažeto

Školski odbor je donio odluku da se mladića vrati u školske klupe, no ministarstvo je odluku poništilo


Matej Devčić
09.04.2019.18:00

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske poništilo je odluku Školskog odbora Srednjoškolskog centra Rudo kojom se autističnom mladiću Slavku Mrševiću omogućava prisustvovanje na nastavi u četvrtom razredu srednje.

Naime, Mrševiću je ustanovljen Aspergerov sindrom, odnosno blaži oblik autizma, a iako je završio osnovnu i upisao srednju školu u Rudu, odlukom škole zabranjeno mu je daljnje pohađanje nastave.

Njegov otac je za Deutsche Welle objasnio da su početkom drugog polugodišta 1. razreda srednje škole nastavnici prestali ocjenjivati njegovog sina te da nije mogao dobiti zaključne ocjene na kraju godine. Mladić zbog toga 2016. nije mogao upisati drugu godinu, a škola ga je bez pisanog akta obavijestila usmeno da više ne dolazi na nastavu i da više nije učenik te škole.

Ministarstvo poništilo odluku Školskog odbora

Škola u cijeloj priči nije uvažila ni nalaze Stručne komisije za procjenu potreba i usmjeravanje djece sa smetnjama u razvoju, kao ni preporuke Pedagoškog zavoda RS, Pučkog pravobranitelja za djecu RS i Pučkog pravobranitelja za ljudska prava BiH. Prema stručnim mišljenjima, on je sposoban da se školuje redovnim putem, ali uz prilagođeni nastavni plan i program.

Njegov otac je pravdu odlučio istjerati putem nadležnog suda u Višegradu koji je 25. ožujka ove godine donio presudu da su i škola i ministarstvo kršili zakon. Prema odluci suda, mladić se trebao vratiti u školske klupe i dobiti financijsku odštetu od približno 42 tisuće kuna.

Početkom travnja, objavljena je prva odluka Školskog odbora da se Slavko priključi svom razredu u narednih mjesec dana, no iz ministarstva su priopćili da su odluku poništili jer nije u skladu sa Zakonom o srednjem obrazovanju.

"Želim vas zamoliti da me pustite da s prijateljima budem u učionici"

Podsjećaju da presuda Osnovnog suda u Višegradu, koja je donesena 25. ožujka ove godine i prema kojoj se Mrševiću treba omogućiti hitni povratak u školu, nije pravomoćna.

Mršević se zbog ove situacije odlučio pismom obratiti ministarstvu, a u njemu navodi da je 8. travnja podnio tužbu nadležnom sudu, te da traži odbacivanje akta kojim mu se zabranjuje da mjesec dana prije mature bude prisutan u svom razredu, piše Klix.ba.

"Bez obzira na sve prethodno izrečene pravne termine koje su pripremili moji odvjetnici i u koje se ne razumijem baš najbolje, želim Vas zamoliti da me pustite da s mojim prijateljima budem u učionici makar mjesec dana i da poslije odem s njima na maturalnu proslavu, jer mi oni nedostaju. Obećavam da ću biti dobar u školi i da mojoj sreći neće biti kraja ako mi ukažete ovu milost", poručio je Mršević ministarstvu.

BiH

autizam

Srednjoškolski centar Rudo

Školski odbor

Slavko Mršević

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter