Metode istraživanja

Moguće je pogledati i zaključane profile Instagrama, saznajte i gleda li vam netko slike, ta mreža uvodi i opciju protiv širenja laži


100posto
21.08.2019.16:00
Moguće je pogledati i zaključane profile Instagrama, saznajte i gleda li vam netko slike, ta mreža uvodi i opciju protiv širenja laži
Profimedia

sažeto

Detektivske metode pomoću kojih je moguće zaviriti i u zaključane profile na Instagramu, bez da itko za to sazna


100posto
21.08.2019.16:00

Tko barem jednom nije htio pogledati neki Instagram profil, a da je otkrio kako je taj profil zaključan? Razumno rješenje bi bilo da zapratite osobu i nadate se kako će vam ona to odobriti. Ako si niste toliko 'dobri', a svejedno umirete od znatiželje, postoji nekoliko metoda koje vam u tome mogu pomoći. Nitko ne kaže da će vam to služiti na čast, ali malog stalkera u sebi, možete nahraniti.

Mnogi bi te metode nazvali očajničkima i jadnima, mi ćemo im tepati da su 'detektivske'. Tako već vjerojatno znate da na zaključan profil možete 'škicnuti' preko osobe koja ga već prati. Ako želite ostati u potpunoj tajnosti, i rekli bismo na rubu psihopatije, možete napraviti lažni profil i nadati se da će vas ta osoba iz nekog razloga prihvatiti.

Ako vam je sve to previše možete pokušati i s dobrim starim Googleom. Ne možemo obećati količinu fotografija, ali možete probati. U pretraživač prekopirajte naziv profila koji vas zanima, odnosno korisničko ime te osobe, i zatim kliknite na pretragu po slikama (Image Search).

Profimedia

Ovom metodom možete zaštititi i sebe

Postoje velike šanse da će vam se u pretrazi pojaviti neke od fotografija s tog zaključanog profila, jer je moguće da je ta osoba ostavila svoje 'digitalne printove' na internetu, prije nego je zaključala profil. Moguće je i da naiđete na tagirane fotografije te osobe na nekim javnim korisničkim profilima. Kao i fotografije koje ima na Instagramu i na drugim društvenim mrežama - Flickru, Tumblru ili Facebooku.

Ako vas i ne zanima nitko drugi, ovi podaci korisni su za sve one koji žele potpuno zaštititi svoj sadržaj pa možete provjeriti vide li se neke od vaših fotografija na internetu. Možete retroaktivno ukloniti tagove, zamoliti prijatelje koji imaju javni profil da obrišu slike s vama ili ukloniti svoje fotografije s drugih društvenih mreža.

Instagram objavljuje rat lažnim vijestima

A ta najpopularnija društvena mreža za dijeljenje foto- sadržaja najavila je uvođenje opcije koja će korisnicima omogućiti da označe sadržaj za koji smatraju lažnim i tako ga učiniti nevidljivim za druge korisnike.

Profimedia

Iako Instagram ima mnogo manje lažnih objava nego Facebook, analitičari ističu da je možda i efikasniji u širenju lažnih informacija. Za sada objavljivanje lažnih informacija na Instagramu nije zabranjeno, ali njihovo označavanje kao -lažna vijest- prvi je korak koji je ta društvena mreža poduzela.

Objave koje algoritam prepozna kao lažne neće biti obrisane, ali će biti uklonjene iz kategorije "Istraži" i neće se pojavljivati u rezultatima pretraživanja. Za sada će opcija prijavljivanja lažnih objava biti dostupna u SAD-u, a postupno bi trebala biti omogućena i u ostatku svijeta.

Instagram

Internet

lažne vijesti

pretraživanje

newsletter

Prijavite se na Newsletter