ispovijest kćeri

Moja majka je aktivna ultradesničarka, a ja glasam za Zelene: 'Nema koščice u mome tijelu koja bi glasala za nju, čak i ako bi me se odrekla. No, tu smo uvijek jedna za drugu'


100posto
23.12.2018.21:00
Moja majka je aktivna ultradesničarka, a ja glasam za Zelene: 'Nema koščice u mome tijelu koja bi glasala za nju, čak i ako bi me se odrekla. No, tu smo uvijek jedna za drugu'
iStock/Ilustracija

sažeto

Iako na drugim stranama, složne su u jednome da su uvijek tu jedna za drugu, jer majke i kćeri to rade


100posto
23.12.2018.21:00

29-godišnja Julie i njezina majka 52-godišnja Stania Van Loo iznimno su povezane i sve što im se događa u životu dijele zajedno, iako se u jednoj stvari razlikuju od tipične majke i kćeri. Naime, imaju potpuno suprotne političke stavove. Njezina majka je gradska zastupnica Forca Ninove, lokalnog ogranka ultradesničarske partije Vlams Belang, koja je nedavno pobijedila na lokalnim izborima. Stranku predvodi flamanski nacionalist Guy D'Haeseleer, koji bi uskoro mogao postati prvi gradonačelnik u povijesti Belgije porijeklom iz neke ultradesničarske stranke. A ako se to i dogodi proslava će se održati i pubu De Beursi, čija je vlasnica Stania, a on je  i omiljeno okupljalište pristaša te stranke. 

Kako izgleda život majke i kćeri koje zastupaju oprečne političke stavove

Usprkos ultradesničarskim uvjerenjima njezine majke, Julie je vatrena pobornica liberalne stranke Zelenih. Majka i kćer, koje su iznimno povezane, otkrile su za Vice kako izgleda život majke i kćeri koje zastupaju tako oprečne političke stavove. No, u jednom su obje složne, bilo što da se događa u životu tu su jedna za drugu. 

Stania je izuzetno ponosna što je njezina stranka pobijedila na lokalnim izborima te otkriva kako ona potječe iz obitelji socijalista, ali su tijekom godina njezina politička uvjerenja odlazila sve više desno i to zbog određenih životnih situacija. 

Staniji su prije šest godina kada je bila u šopingu ukrali automobil, a policija je pronašla lopova koji je bio Marokanac. Prije osam godina netko je pokušao provaliti u njezin pub te je policija isto privela dvojicu stranaca. Ta 52-godišnjakinja priznaje da se jednostavno više ne osjeća sigurnom u svom gradu te da hoda sa suzavcem u torbi, dodajući da su njezinoj obitelji ukradena i tri mobitela te da su to isto napravili stranci. 

Majka smatra da joj kći glasa za Zelene, jer je još mlada 

"Nisam rasist, ali čujem razne priče. Kćer moje prijateljice nedavno je opljačkana na ulici. Poštujem sve ljude – stranci su dobrodošli gosti u moj pub. Ja samo ne volim muslimane i Islam i ne želim da nam oni nametnu džamije, jer to nije naša kulutra i ovo nije muslimanska zemlja", priča Stania, dodajući da smatra da njezina kći glasa za Zelene, jer je još mlada, ali vjeruje da će se opametiti. 

Smatra da migranti koji dolaze u njezinu zemlju su loši, a oni dobri ostaju u svojoj zemlji. "Odakle im novac za putovanje ako nemaju ništa kod kuće? Imaju čak i skupe telefone, dok su naši ljudi ti koji onda budu maltretirani", priča majka, a u jednom trenutku vidno uzrujana kćer je prekida. 

"Živim u kraju koji je mješavina vrlo različitih kultura. Kad god iznosim namirnice iz automobila, netko se ponudi za pomoć. Osjećala bih se sigurno čak i da ostavim vrata širom otvorena", priča sasvim drugu priču Julie za belgijski Vice.

Na novinarski upit bi li napustila politiku da to kćer zatraži od nje, u sekundi je bez razmišljanja rekla da njezina kćer nikada to od nje ne bi tražila, s čime se Julie i složila. No, brzo je dodala da bi voljela da joj majka radi za neku drugu stranku.

Julie nikada ne bih mogla kući dovesti dečka muslimana

Zanimljivo je da ni majka, a ni kćer nemaju prijatelje drugačijih političkih stavova te je Julie priznala da je majka izuzetak, jedino zato što joj je majka. No, zanimljivo je kako majka za sebe smatra da nije ultradesničarka dok njezina kćer za nju to misli da jeste. 

"Moja mama je poprilično ekstremna desnica", bez dlake na jeziku kaže Julie. 

"Ne možeš tako nešto reći za rođenu majku. Dobro se slažem i s mulatima i s crnjama", kaže Stania.

"Ne možeš reći crnje – kaže se "crnci". Moram te pozvati da provedeš malo vremena s jednom muslimanskom obitelji", šali se Julie, ali mami to nije smiješno. 

No, neka pravila ipak postoje. Stania priznaje da Julie nikada ne bih mogla kući dovesti dečka muslimana. 

A oboje su se počele smijati na novinarski upit, bi li Julie da živi u Ninovi glasala za svoju majku: "Nema koščice u mome tijelu koja bi glasala za nju, čak i ako bi to značilo da bi me se odrekla. Njena partija je protiv svega u što ja vjerujem".

No, brzo dodaje: "Znam da je srce moje majke na pravom mjestu. Svjesna sam da se nalazim u neobičnoj situaciji, ali ona mi je i dalje majka. Kad bi me netko napao, ona bi me branila, kao i ja nju".

Prva je čestitala majci na izborima

Ali, obje iako na suprotnim političkim stranama trude se da to ne utječe na njihov odnos. Tako je Julie prva nazvala majku da joj čestita nakon izbora te priznaje da je uspjela zanemariti svoje političke stavove na nekoliko sekundi kako bi to uradila.

Ali kroz smijeh priznaje kada je sudjelovala u kampanji Zelenih na posljednjim izborima, vozikala se s ogromnim plakatom Zelenih u automobilu, koji je dobila od majke. 

Majku je to poprilično uzrujalo te je samo komentirala da je to bio djetinjast potez, ali je priznala da bolje to nego da su je priveli zbog droge. 

Iako na drugim stranama, složne su u jednome da su uvijek tu jedna za drugu, jer majke i kćeri to rade. 

obitelj

majka

kćer

ultra desnica

zeleni

politički stavovi

newsletter

Prijavite se na Newsletter