KONTROVERZNA I OZLOGLAŠENA TVRTKA

Monsanto u posljednje vrijeme gubi niz presuda. Sada su izgubili spor protiv muškarca koji se razbolio nakon što je udahnuo njihov herbicid


100posto
12.04.2019.18:00
Monsanto u posljednje vrijeme gubi niz presuda. Sada su izgubili spor protiv muškarca koji se razbolio nakon što je udahnuo njihov herbicid
Profimedia

sažeto

 55-godišnjak tvrdi da je patio od neurošloških problema nakon što je na farmi slučajno udahnuo herbicid Lasso


100posto
12.04.2019.18:00

Sud u Francuskoj donio je presudu prema kojoj je tvrtka Monsanto, proizvođač GMO sjemena koji se smatra globalnom prijetnjom poljoprivredi, odgovorna za bolest poljoprivrednika koji je udisao herbicid Lasso, a time je zadan još jedan udarac tvrtki u vlasništvu njemačkog Bayera.

Monsanto godinama prati loš glas, prvenstveno zbog istraživanja koja su dokazala kancerogenost njihovih proizvoda i druge štetne učinke na plodove i tlo. 

Naime, prizivni sud u Lyonu presudio je u korist 55-godišnjeg poljoprivrednika Paula Francoisa koji tvrdi da se razbolio zbog Monstantovog herbicida. Francois tvrdi da je patio od neurošloških problema nakon što je prilikom rada na farmi 2004. slučajno udahnuo herbicid Lasso te od tvrtke traži oko milijun eura odštete.

Profimedia

Desetogodišnja pravna bitka 

"Gospodin Francois opravdano zaključuje da proizvod, zbog neadekvatnog označavanja, neusklađenog s važećim propisima, nije jamčio razinu sigurnosti koju je imao pravo očekivati", zaključio je sud.

Francois je u svojoj desetogodišnjoj pravnoj bitci dobio sporove protiv Monsanta u 2012. i 2015. godini, ali je francuski vrhovni sud ukinuo te odluke i vratio predmet na novo suđenje u Lyonu.

Kako piše Reuters, iz tvrtke Bayer koja je vlasnik Monsanta priopćeno je da razmatraju pravne mogućnosti, uključujući žalbu pred najvišim francuskim sudom.

Gube sve više sudskih sporova

Tvrde da proizvodi za zaštitu bilja ne predstavljaju opasnost za zdrave ljude ako se koriste u skladu s uputama za uporabu izloženim u regulatoronom odobrenju.

No, ovo nije jedini sudski spor koji je Monsanto izgubio ove godine. Zbog navodne veze između glifosata, aktivne tvari u njegovom herbicidu Roundupu, i obolijevanju ljudi koji su ga koristili od raka, kalifornijski sud je proglasio tvrtku krivom u dva spora te oboljelima mora isplatiti nekoliko desetaka milijuna dolara odštete.

REUTERS/Yves Herman

Bayer se žalio na te presude, a izvršni direktor grupe izjavio je da su "jako pogođeni" sudskim sporovima zbog kojih je i tržišna vrijednost Bayera smanjena za oko 30 milijardi eura.

Francuska

Amerika

presuda

odšteta

Monsanto

GMO

newsletter

Prijavite se na Newsletter