nove optužbe protiv smijenjenog kaptolskog financijaša

'Monsinjor Mijo Gabrić je jako moćan investitor u NP Plitvice, a umjesto crkve gradi apartmane'


Sanja Rapaić
19.01.2018.19:05
'Monsinjor Mijo Gabrić je jako moćan investitor u NP Plitvice, a umjesto crkve gradi apartmane'
CROPIX

sažeto

Gabrić je imanje, kako se navodi, naslijedio temeljem ugovora o doživotnom uzdržavanju, koje je vlasnica, navodno, ostavila crkvi uvjerena da će se na tom zemljištu izgraditi sakralni objekt


Sanja Rapaić
19.01.2018.19:05

Društvo za očuvanje Plitvičkih jezera danas je, na svojoj Facebook stranici, objavilo kompromitirajuće informacije o nekadašnjem šefu crkvenih nekretnina, Miji Gabriću, koji se ovih dana našao u središtu skandala zbog malverzacija nekretninama u vlasništvu crkve. Tvrde da je upravo Gabrić jedan od moćnijih investitora na području Nacionalnog parka Plitvička jezera, gdje je, umjesto sakralnog objekta, sagradio apartmane. Imanje je, kako se navodi, naslijedio temeljem ugovora o doživotnom uzdržavanju, koje je vlasnica, navodno, ostavila crkvi uvjerena da će se na tom zemljištu izgraditi sakralni objekt.

Objavu Društva za očuvanje Plitvičkih jezera prenosimo u cijelosti:

"Posljednjih dana sve je više medijskih natpisa o kaptolskoj blagajni i izvjesnom Miji Gabriću koji je teško optužen za malverzacije nekretninama u vlasništvu crkve. Međutim manje je poznato i, gotovo da se i ne spominje da je ista osoba jedan od moćnijih investitora na području Nacionalnog parka Plitvička jezera. Gabrić je sredinom prošlog desetljeća umjesto sakralnog objekta, kako su stanovnici sela Rastovača očekivali, sagradio apartmane. Jedino što razlikuje Gabrićev objekt od ostalih objekata je minijaturni zvonik i križ. Zanimljivo je da je glavnina objekta sagrađena izvan čestice 723/7 k.o. Plitvička Jezera u njegovom vlasništvu, već na čestici 179/2 k.o. Plitvička jezera koja je u vlasništvu Republike Hrvatske. Iz vlasničkog lista, koji je dostupan na stranicama e-pravosudje, vidljivo je da je Mijo Gabrić dobio imanje od izvjesne Danice Lončar temeljem ugovora o doživotnom održavanju iz 1997. i aneksom iz 2000. godine. Tako je Gabrić naslijedio 1,5 Ha zemlje sa nekoliko kučišća. Mještani kažu kako su vjerovali da je vlasnica imanje ostavila crkvi u vjeri da će Rastovača dobiti sakralni objekt. To se nije dogodilo, naprotiv, vlasnik je Gabrić pod čijom investicijskom palicom niče nekoliko većih apartmanskih objekata. Zaključno možemo kazati kako Gabrić, umjesto da bude duhovni pastir na dobrobit lokalnog stanovništva, sudjeluje u divljačkoj apartmanizaciji Nacionalnog parka Plitivčka jezera i dijelit će suodgovornost za sve posljedice koje će proizaći iz sustavne devastacije", navodi se u objavi na Facebook stranici Društva za očuvanje Plitvičkih jezera, a svoje su tvrdnje potkrijepili i izvatkom iz zemljišnih knjiga.

Gabrić mora moliti psalam, šest mjeseci, utorkom i petkom, održavati nemrs, uplaćivati karitativnoj ustanovi…..

CROPIX

Mijo Gabrić, u sredini

Podsjetimo, nakon što je Nacional razotkrio aferu o zamračenih 50 milijuna Eura, nadbiskup Bozanić je, prošlog tjedna, zbog financijskih makinacija, raspustio cijeli Prebendarski zbor, na čelu s monsinjorom Mijom Gabrićem, najmoćnijim financijašem Kaptola. Ta odluka Kaptola donesena je i temeljem preporuke Vatikana, odnosno Kongregacije za kler.

U svom pismu, koje je u srpnju uputio nadbiskupu Bozaniću, Gabrić je priznao da je investitorima omogućio potpisivanje hipotekarnih ugovora na imovini Zbora prebendara. Istog je mjeseca nadbiskup Bozanić donio odluku o pokretanju upravnog kaznenog postupka. Gabrića se u kaznenoj prijavi tereti da je nekretnine Zbora prebendara (građevinsko zemljište u Zagrebu, u naselju Gorice, Tkalčićevoj ulici i Gajskim Požarinama) opteretio hipotekama kod trećih osoba.

Monsinjor Mijo Gabrić, udaljen je iz Zbora, te ima sedmogodišnju zabranu upravljanja crkvenim dobrima te pet godina ne smije javno govoriti o pitanjima dobara Zbora prebendara. Uz to, dobio je i kaznenu pokoru - svaki dan, tijekom godine dana, mora moliti psalam, šest mjeseci mora održavati nemrs utorkom i petkom, mora uplaćivati novac karitativnoj ustanovi...

informacije

Mijo Gabrić

Društvo za očuvanje Plitvičkih jezera

investitor

Nacionalni park Plitvička jezera

Podijeli članak