Foto: Užas i sramota

Možda je među njima skončao i naš Klepetan, muškarac u Libanonu počinio masakr roda


Valerija Bebek
23.04.2019.18:00
Možda je među njima skončao i naš Klepetan, muškarac u Libanonu počinio masakr roda
Zeljko Muzevic / CROPIX / Facebook

sažeto

Libanonske vlasti potvrdile su da su uhitile muškarca koji se hvalio svojim 'ulovom'


Valerija Bebek
23.04.2019.18:00

Nakon 16 godina ljubavi, čini se, kako je došao kraj najpoznatijoj ljubavi u ptičjem svijetu. Klepetan se izgleda nije vratio svojoj Malenoj u njihovo gnijezdo u Brodskoj Varoši. Objavio je to sin domara koji već 17. godinu za redom brine o Malenoj i prati kako ona iz godine u godinu dočekuje svog Klepetana.

Iako se prvo neka muška roda vratila, i to ranije nego inače, Dario Vokić kazao je kako se taj rodan čudno ponaša. Isprva im je i bilo čudno što se slavni rodan tako rano vratio - sredinom ožujka.

'Lažni Klepetan' uzrujao Malenu

"Dragi članovi, ako niste znali, pravi Klepetan se vjerojatno nije vratio. Ova roda se ponaša čudno, došao je jesti i onda ga nije bilo dva dana. Malena je vjerojatno frustrirana pa je uništila dva jaja. Čak je demolirala gnijezdo, ne potpuno, ali novi materijal koji je on donio. Moj tata misli da je Klepetan star te da je uginuo. I ja vjerujem da ovo nije on", objavio je u Facebook grupi Dario Vokić.

No, istovremeno na istoku dogodile su se stravične stvari baš u vezi bijelih roda - vrste kojoj pripadaju naš Klepetan i Malena. Koje bacaju sumnju da Klepetana možda nije zadesila prirodna smrt od starosti, nego da je na žalost stradao u ovakvom barbarskom činu. Naime u Libanonu se dogodio masakr roda.

Istovremeno kako je 'lažni Klepetan' došao u Hrvatsku, jedan muškarac izvršio je pravi pokolj tih ptica. Dok su naši Brođani shvatili da im je rodan u Maleninom gnijezdu čudan, Libanonske snage unutarnjeg osiguranja (što je vladino tijelo odgovorno za provođenje zakona o lovstvu) potvrdilo je da su uhitili čovjeka u dolini Bekaa. Njega se sumnjiči da je pobio ogroman broj bijelih roda.

Dolina iznimno važna stanica na putu do Europe

U objavi koju je podijelila Facebook stranica CABS-a (Komitet protiv pokolja ptica) tvrdi se da je muškarac svoju 'trofejnu sliku' od koje se ledi krv u žilama ponosno podijelio putem WhatsApp-a. Nakon čega je odmah prijavljen vlastima koje su ga uspjele identificirati i uhititi.

Dolina Bekaa iznimno je važna postaja na ruti migracije ptica pri povratku u Europu i zapadnu Aziju gdje se pare. Spomenuti Komitet, u suradnji sa svojim partnerima pozvali su javnost da prijave svaki sličan prijestupan čin - bilo da se radi o ubijanju ili zatočavanju izvan dopuštene sezone odnosno sv incidente koji se čine zaštićenim vrstama. Kazna za ovog čovjeka objavit će se naknadno kada do nje dođe.

Ovo nije prvi put da Klepetan kasni, i prošlih godina znao je zabrinuti javnost i sve veći broj pratitelja njihove ljubavne priče. Nadamo se da je izbjegao sve opasnosti na putu i da će se vratiti do svoje Malene.

Klepetan

rode

Malena

Malena i Klepetan

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter