vatrogasci na izmaku snaga

Muškarac preminuo nakon što mu je izgorjela kuća, vatra prijeti vrtiću, crkvi, zvjezdarnici


Ružica Matić
17.07.2017.13:55
Muškarac preminuo nakon što mu je izgorjela kuća, vatra prijeti vrtiću, crkvi, zvjezdarnici
Zvonimir Barisin / CROPIX

sažeto

Plameni jezici dižu se desetke metara u zrak i gutaju sve pred sobom, a kanaderi ne mogu do požarišta zbog bure


Ružica Matić
17.07.2017.13:55

Hrvatski vatrogasci suočeni su se jednom od najgorih situacija ikad. Gori kraj Šibenika, u zadarskoj županiji i na Hvaru, a najgore je između Splita i Omiša. Plameni jezici dižu se desetke metara u zrak i gutaju sve pred sobom, a kanaderi ne mogu do požarišta zbog bure. U mjestu Donje Sitno preminuo je 65-godišnji muškarac, a jedan vatrogasac je ozlijeđen. 

U Sitnom su gasitelji jedva spasili crkvu, a u Srinjanima je vatra došla do dječjeg vrtića. Očajni mještani mole da im se pomogne. "Gore nam kuće, na kraju smo snaga, vatra je ušla među kuće. Molim gradonačelnika, župana, ministra obrane i ratnog zapovjednika neka učine što mogu. Ne znamo što da radimo, ne znamo kome se obratiti", rekao je za N1 Pavo Gruica iz Srinjana. 

Zvonimir Barisin / CROPIX

Dio stanovnika je evakuiran, ali mnogi su još zarobljeni pa opožarenom području gdje je od silnog dima dan prešao u noć. Dim se vidi i iz središta Splita. 

Iscrpljeni vatrogasci nadaju se da će vjetar oslabiti kako bi mogli doći kanaderi. Na požarima su angažirani svi dalmatinski vatrogasci. 

"Vatrogasci se bore kuću za kuću, upućene su i dodatne snage na požarište Gornje i Donje Sitno i Srinjine. Situacija nije dobra. Zbog vjetra koji se javlja i promjene smjera otežava rad vatrogascima na terenu. Materijalne štete ima na imovini građana, vatrogasci čine sve da se to dovede na najmanju moguću mjeru. Nažalost, očekuje se smirivanje bure tek u večernjim satima, pokušavamo tijekom cijelog dana da se kanader probije do požarišta na području Srinjina i Gornjeg i Donjeg Sitnog. Sve radimo da požar stavimo pod kontrolu, a ukoliko bude potrebno, uključit ćemo i vojsku", rekao je za N1 Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik RH.

Zvonimir Barisin / CROPIX

Požar koji je nešto iza ponoći buknuo u Tugarama kraj Omiša i proširio se prema Splitu progutao je dvije kuće u mjestu Donje Sitno. Od posljednica srčanog udara preminuo je 65-godišnji mještanin Ante Bašić, vlasnik jedne od izgorjelih kuća, javlja portal Dalmacija danas.

Pišu kako mu je u požaru izgorio kompletan maslinik koji je godinama obrađivao, ali i sve imanje koje je imao. Nakon toga požar mu je stigao i do kuće u Donje Sitnom, a čovjek je od uzbuđenja dobio srčani udar i preminuo.

Opožarena je ogromna površina, a zapovjednik JVP grada Splita Ivan Kovačević izjavio je Hini da je riječ o zaista velikom požaru koji je stigao sve do kuća i groblja u Srinjinama i Sitnom Gornjem i Donjem. Više kuća je nagorjelo, a neke su potpuno izgorjele. 

Zvonimir Barisin / CROPIX

Rekao je kako vatra još nije pod kontrolom vatrogasaca već se širi u svim smjerovima pa su na terenu kompletno svi vatrogasci, kao i sezonci cijele županije.

Gasitelji su jedva uspjeli spasiti mjesnu crkvu u Sitnom, a svjedoci tvrde kako je vatra došla skroz do zidova zvjezdarnice na Mosoru.

Vatrogasci su sat vremena nakon što je požar buknuo zatražili pomoć kanadera, do sada im nisu mogli pomoći jer bura ne smanjuje intezitet.

Jedan je kanader doduše pokušao probni let, no naleti vjetra su ga hitno prizemljili, piše Hina.

Zvonimir Barisin / CROPIX

Na terenu je osim stotina vatrogasaca i sezonaca, kao i liječničke ekipe koje gasiteljima, ali i stanovništvu, te brojnim novinarima koji su usred požarišta, pružaju prvu pomoć s obzirom da ih se dosta nagutalo dima, te kako bi isprali oči.

Zbog požara isključen je dalekovod Zakučac-Konjsko i Zakučac-Bilice, a zatvorena je i cesta Žrnovnica-Sitno Gornje. Osim što su stanovnici vatrom ugroženih mjesta ostali bez struje isključena im je i voda, no ne zadugo jer je već tamo upućena cisterna s pitkom vodom.

Split

požar

vatrogasci

požar u Splitu

Omiš

Tugare

Podijeli članak