SVE ZA LOVU

Muzej ispred zgrade postavio voštanu figuru Hitlera, turisti poziraju s njim: 'To je bolesno i pogrešno'


Sanja Rapaić
13.11.2017.19:05
Muzej ispred zgrade postavio voštanu figuru Hitlera, turisti poziraju s njim: 'To je bolesno i pogrešno'
Instagram

sažeto

Njemački vođa, stoji u svojoj prepoznatljivoj, dominantnoj pozi, a da stvar bude još degutantnija, muzej je kao kulisu, iza figure Hitlera postavio ogromnu fotografiju ulaza u koncentracijski logor


Sanja Rapaić
13.11.2017.19:05

Indonezijski muzej došao je na ideju koja je podijelila javnost, privukla velik broj turista, ali i dobila gomilu oštrih osuda.

Naime, turisti koji dođu posjetiti muzej mogu pozirati pored, vrlo vjerne, voštane figure Adolfa Hitlera. Nacistički, njemački vođa, stoji u svojoj prepoznatljivoj, dominantnoj pozi, a da stvar bude još degutantnija, muzej je kao kulisu, iza figure Hitlera postavio ogromnu fotografiju ulaza u koncentracijski logor, Auschwitz-Birkenau, sa zloglasnim natpisom "Arbeit macht freit" („Rad oslobađa“). https://on.rt.com/8ryo

Iako je sama ideja zamišljena kao dio zabavne, a ujedno i unosne, turističke ponude, američka židovska organizacija i neovisna, nevladina organizacija koja se zauzima za zaštitu i promicanje ljudskih prava, Human Rights Watch, čitav su projekt indonezijskog muzeja nazvali "bolesnim" i "pogrešnim".

- Sve o ovom projektu je pogrešno. Teško je pronaći riječi  da se opiše prezir koji osjećamo. Slika u pozadini je degutantna. Ovim se ismijavaju žrtve, koje su ušle u logor iz kojeg nikada više nisu izašle - izjavio je novinarima rabin Abraham Cooper, iz američkog centra Simon Wiesenthal, koji se godinama bori protiv antisemitizma i poricanja holokausta. Istaknuo je da je, u zloglasnom Auschwitzu, između 1940. i 1945. godine, ubijeno najmanje milijun i sto tisuća ljudi.

Taj najveći koncentracijski logor nacističke Njemačke osnovan je 1940. godine, u blizini poljskog grada Oświęcima (njem. Auschwitz). U kompleks koncentracijskog logora Auschwitz bilo je  deportirano najmanje 1,3 milijuna ljudi - gotovo milijun Židova, 74.000 Poljaka, 21.000 Roma i 15.000 sovjetskih zatvorenika. Većina njih ubijena je u plinskim komorama, Ciklonom B, a neki su ubijani izgladnjivanjem, prisilnim radom, medicinskim eksperimentima…. Sovjetska je vojska oslobodila logor 27. siječnja 1945.godine, te se taj datum obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na holokaust.

 'Turisti najviše vole selfije s Hitlerom'

Na instalaciju indonezijskog muzeja odmah je reagirao i Human Rights Watch upozorivši da čitav projekt, koji su nazvali bolesnim, predstavlja široko rasprostranjeni, anti-židovski stav muslimanske većine u tom dijelu svijeta.

Iako su bombardirani oštrim kritikama, zbog upotrebe nacističke tematike i simbola u svrhu povećanja profita, uprava muzeja brani kontroverzni projekt koji joj, očito donosi dobru zaradu.

- Voštana figura Adolfa Hitlera našim je posjetiteljima jedna je od najomiljenijih te uz Hitlera najviše poziraju za selfije - tvrdi jedan od šefova odjela marketinga u muzeju, naglašavajući da je riječ o muzeju zabave.

Iz muzeja ipak poručuju da će, nakon gomile zahtjeva da uklone instalaciju, razgovarati s vlasnikom i upravom muzeja, no pri tom će i dalje osluškivati puls posjetitelja.

 U Indoneziji je 2011. otvoren i kafić s naci-tematikom

 Na zidovima SoldatenKaffee, u trećem po veličini indonezijskom gradu, Bandungu, posvuda su portreti Adolfa Hitlera, svastike, plakati s nacističkim simbolima, nacističke uniforme, a vlasnik kafića otišao je čak tako daleko da je napravio i repliku nekadašnjih zloglasnih, nacističkih  soba za ispitivanje i mučenje. Nakon što su mediji objavili reportažu o kontroverznom kafiću, uslijedila je prava lavina reakcija širom svijeta te je kafić, u srpnju 2013., zatvoren. No, ubrzo je i ponovo otvoren, a kako bi uvjerio javnost da nije riječ o nacističkom kafiću, mudri je vlasnik "proširio" temu kafića. Uz Hitlerove portrete, na zidove je povješao i slike istaknutih čelnika iz Drugog svjetskog rata, pa su tako, u društvu nacističkog vođe, i britanski premijer Winston Churchill i sovjetski vođa Josip Staljin, a uz nacističke simbole, u kafiću su sada i neki britanski, francuski, američki, japanski i nizozemski vojni predmeti. https://on.rt.com/xwx91n

Što vi mislite o korištenju nacističkih simbola u svrhu povećanja profita? Biste li napravili selfie s voštanim Hitlerom?

muzej

Hitler

Podijeli članak