švedska se priprema za rat

Na adrese 4,8 milijuna domaćinstava poslane detaljne upute u slučaju rata i za preživljavanje


100posto
22.05.2018.15:05
Na adrese 4,8 milijuna domaćinstava poslane detaljne upute u slučaju rata i za preživljavanje
Reuters

sažeto

U letku piše da u slučaju oružanog sukoba svi između 16 i 70 godina dužni su dati doprinos obrani zemlje te ih se upozorava da mogu biti mobilizirani u slučaju neposredne ratne opasnosti ili samog rata 


100posto
22.05.2018.15:05

Švedska vlada počela je slati brošure na adrese 4,8 milijuna domaćinstava s detaljnim uputstvima što napraviti u slučaju rata. To je prvi put nakon pola stoljeća da se Šveđanima daju konkretna uputstva što učiniti u slučaju ratne opasnosti. Brošura naziva "U slučaju krize ili rata" sastoji se od dvadesetak stranica na kojima se navode uputsva o snabdijevanju dovoljnim zalihama namirnica, vode i ogrjeva, znakovima uzbunjivanja i lokacijama skloništa u slučaju bombardiranja.

Tako u brošuri su instrukcije kako da se ljudi snađu u situacijama bez hrane, vode i ogrjeva, bez bankomata, mobilnih uređaja i interneta. Također, ih se savjetuje da spreme zalihe pitke vode, toplu odjeću, vreće za spavanje i konzerviranu hranu.  Iako Švedska već 200 godina nije ratovala s drugim zemljama, u letku piše da u slučaju oružanog sukoba svi između 16 i 70 godina dužni su dati doprinos obrani zemlje te ih se upozorava da mogu biti mobilizirani u slučaju neposredne ratne opasnosti ili samog rata. 

U brošuri su isto tako objašnjeni zvučni signali za uzbunu, a građane se također upozorava na opasnosti terorističkih i cyber napada i klimatskih promjena, uključujući i dio o tome kako prepoznati lažne vijesti. Slične brošure dijeljene su građanima Švedske 1943. godine tijekom Drugog svjetskog rata i 1961. godine tijekom Hladnog rata.

Sve je uslijedilo nakon intenzivne javne rasprave o nacionalnoj sigurnosti i mogućnosti da se Švedska pridruži NATO savezu i nedavnih incidenata kada su ruski avioni i podmornice bez dozvole ušli u švedski zračni  prostor, odnosno, teritorijalne vode.

Švedska

newsletter

Prijavite se na Newsletter