Prva špijunka svijeta

Na čelo CIA-e došla žena koja je provodila mučenja, a sad obećava: 'Nećemo više!'


Daniel Radman
18.05.2018.16:00
Na čelo CIA-e došla žena koja je provodila mučenja, a sad obećava: 'Nećemo više!'
Reuters

sažeto

Haspel je bila dio sustava CIA-e u vrijeme kad je u američku javnost procurila informacija o mučenju osumnjičenih za teroristički napad u New Yorku


Daniel Radman
18.05.2018.16:00

Gina Haspel postala je prva žena na čelu CIA-e, nakon što je američki Senat tijesnim glasovanjem potvrdio njezino imenovanje. Haspel je na ovom mjestu zamjenila Mikea Pompea, kojem je i bila prva suradnica prije nego što je preuzeo dužnost državnog tajnika. 

Ukupno 51 senator glasovao je 'za', 43 ih je bilo 'protiv', no problem nije bio u predrasudi da žena ne može voditi američku Središnju obavještajnu agenciju, već što je prošlost 61-godišnje šefice CIA-e, u najmanju ruku, sumnjiva za visoke standarde koje bi trebala imati najmoćnija špijunka svijeta.

Haspel je prava špijunska veteranka, u CIA-i je zaposlena već 33 godine, pa i nije toliko čudo da je tijekom karijere - uz sve kontroverze koje su se godinama vezale uz Agenciju - nakupila krimene koje su njezini oponenti pokušali iskoristiti kako bi spriječili imenovanje.


Međutim, koliko je stekla neprijatelja, toliko je imala i moćno zaleđe, uključujući svog velikog zagovornika Donalda Trumpa. Osim toga, američki mediji tvrde da su njezini prethodnici, bivši šefovi CIA-e, odigrali ključnu ulogu kako bi nagovorili oporbene demokrate da podrže imenovanje Haspel.

U čemu je bio problem? Haspel je bila dio sustava CIA-e, njezin važan kotačič, u vrijeme kad je u američku javnost procurila informacija o mučenju osumnjičenih za teroristički napad u New Yorku. Naime, Haspel je u tom razdoblju vodila CIA-in tajni zatvor na Tajlandu u kojem se primjenjivala tehnika mučenja "waterboarding", zabranjena međunarodnim konvencijama, u kojoj se žrtva polijeva vodom i dovodi u stanje u kojem stiče dojam da će se udaviti. No, ne samo da je vodila zatvor, već je i nadgledala mučenje dvojice osumnjičenika, a kasnije i sudjelovala u uništavanju video-snimki.

Reuters

Radi takve biografije izgubila je podršku i republikanca Johna McCaina, koji je tijekom rata u Vijetnamu kao ratni zarobljenik i sam prošao mučenje, no kako je uspjela dobiti podršku dovoljnog broja demokratskih kandidata na koncu je i došla do imenovanja.

Naravno, pred Senatom, nakon imenovanja, distancirala se od takvih metoda. "Nećemo više", obećala je.

CIA

John McCain

Gina Haspel

waterboarding

Mike Pompeo

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter