Prva špijunka svijeta

Na čelo CIA-e došla žena koja je provodila mučenja, a sad obećava: 'Nećemo više!'


Daniel Radman
18.05.2018.16:00
Na čelo CIA-e došla žena koja je provodila mučenja, a sad obećava: 'Nećemo više!'
Reuters

sažeto

Haspel je bila dio sustava CIA-e u vrijeme kad je u američku javnost procurila informacija o mučenju osumnjičenih za teroristički napad u New Yorku


Daniel Radman
18.05.2018.16:00

Gina Haspel postala je prva žena na čelu CIA-e, nakon što je američki Senat tijesnim glasovanjem potvrdio njezino imenovanje. Haspel je na ovom mjestu zamjenila Mikea Pompea, kojem je i bila prva suradnica prije nego što je preuzeo dužnost državnog tajnika. 

Ukupno 51 senator glasovao je 'za', 43 ih je bilo 'protiv', no problem nije bio u predrasudi da žena ne može voditi američku Središnju obavještajnu agenciju, već što je prošlost 61-godišnje šefice CIA-e, u najmanju ruku, sumnjiva za visoke standarde koje bi trebala imati najmoćnija špijunka svijeta.

Haspel je prava špijunska veteranka, u CIA-i je zaposlena već 33 godine, pa i nije toliko čudo da je tijekom karijere - uz sve kontroverze koje su se godinama vezale uz Agenciju - nakupila krimene koje su njezini oponenti pokušali iskoristiti kako bi spriječili imenovanje.


Međutim, koliko je stekla neprijatelja, toliko je imala i moćno zaleđe, uključujući svog velikog zagovornika Donalda Trumpa. Osim toga, američki mediji tvrde da su njezini prethodnici, bivši šefovi CIA-e, odigrali ključnu ulogu kako bi nagovorili oporbene demokrate da podrže imenovanje Haspel.

U čemu je bio problem? Haspel je bila dio sustava CIA-e, njezin važan kotačič, u vrijeme kad je u američku javnost procurila informacija o mučenju osumnjičenih za teroristički napad u New Yorku. Naime, Haspel je u tom razdoblju vodila CIA-in tajni zatvor na Tajlandu u kojem se primjenjivala tehnika mučenja "waterboarding", zabranjena međunarodnim konvencijama, u kojoj se žrtva polijeva vodom i dovodi u stanje u kojem stiče dojam da će se udaviti. No, ne samo da je vodila zatvor, već je i nadgledala mučenje dvojice osumnjičenika, a kasnije i sudjelovala u uništavanju video-snimki.

Reuters

Radi takve biografije izgubila je podršku i republikanca Johna McCaina, koji je tijekom rata u Vijetnamu kao ratni zarobljenik i sam prošao mučenje, no kako je uspjela dobiti podršku dovoljnog broja demokratskih kandidata na koncu je i došla do imenovanja.

Naravno, pred Senatom, nakon imenovanja, distancirala se od takvih metoda. "Nećemo više", obećala je.

CIA

John McCain

Gina Haspel

waterboarding

Mike Pompeo

Podijeli članak