patriotizam i terorizam

Na današnji dan Zvonko Bušić je oteo avion, Kolinda mu javila da će nakon 32 godina izaći iz zatvora


Sanja Rapaić
10.09.2017.21:00
Na današnji dan Zvonko Bušić je oteo avion, Kolinda mu javila da će nakon 32 godina izaći iz zatvora
Damjan Tadic / CROPIX

sažeto

U mojoj starijoj i zrelijoj dobi, ustaše sasvim sigurno ne bi bile moj izbor, izjavio je Zvonko Bušić prije smrti


Sanja Rapaić
10.09.2017.21:00

Kada je, na današnji dan, prije točno 41 godinu, s aerodroma LaGuardia, u New Yorku, poletio avion za Chicago, nitko od osamdesetak putnika nije slutio da će završiti kao talac. Tog 10. rujna 1976., tada tridesetogodišnji Zvonko Bušić i njegova supruga Julienne, sa skupinom hrvatskih političkih aktivista, oteli su putnički zrakoplov Boeing 727. Prema pisanju New York Timesa, dok je zrakoplov letio iznad Buffala, Bušić je, po stjuardu, pilotu poslao poruku u kojoj je pisalo da on i njegovi pomagači preuzimaju kontrolu nad letom. Naveo je da je u zrakoplovu pet bombi, te da se još jedna bomba nalazi na najprometnijoj željezničkoj stanici u New Yorku, Grand Centralu.

Siniša Sunara/CROPIX

Otmičari su potom istaknuli svoje zahtjeve - tražili su da se njihova deklaracija o hrvatskoj neovisnosti objavi u New York Timesu, Washington Postu, Los Angeles Timesu, Chicago Tribuneu i International Herald Tribuneu u Parizu. Zahtijevali su i da se tisuće letaka, s otisnutom deklaracijom, izbaci u Londonu, Parizu, Montrealu, Chicagu i New Yorku. Ako se njihovi zahtjevi ne ispune, Bušić i njegovi suučesnici su zaprijetili – detonirat ćemo bombe! U strahu da će otmičari to doista i učiniti, svi gradovi, od kojih se to tražilo, izbacili su, iz aviona ili helikoptera, letke u kojima se, pod sloganom  "Poziv na borbu protiv srpske hegemonije", pozivalo na neovisnost Hrvatske. Bušićevu deklaraciju objavili su svi mediji, osim Herald Tribunea.

Bombaški scenariji nije prošao bez žrtava

Zahtjevi otmičara su ispunjeni i zrakoplov je, nakon trideset sati agonije, sletio u zračnu luku Charles de Gaulle u Parizu, a nakon 12 sati u policijskom okruženju, otmičari su se konačno predali. Pri otmici zrakoplova nitko od putnika i članova posade nije stradao, no nasilni čin ipak nije prošao bez žrtava.

Iako su sve bombe unesene u zrakoplov bile lažne, bomba, koju je Bušić ostavio u pretincu newyorške podzemne željeznice, bila je prava. Pri pokušaju deaktiviranja bombe, došlo je do eksplozije u kojoj je poginuo američki policajac, Brian Murray, djelatnik odjela za bombe, a stradala su i trojica njegovih kolega. Hank Dworkin i Fritz Behr su ranjeni, dok je Terrence McTigue djelomično oslijepio.

Bio je u zatvoru namijenjenom islamskim ekstremistima 

Zbog otmice zrakoplova i pogibije policajca, Bušić je 1977. osuđen na doživotnu zatvor. Jednaku kaznu dobila je i njegova supruga Julienne, dok su ostali članovi otmičarske skupine dobili višegodišnje kazne zatvora. Julienne Bušić oslobođena je 1990. godine, a kazna na koju je osuđen njen suprug predviđala je puštanje na slobodu nakon 30 godina, odnosno 11. rujna 2006. godine, no, Komisija za pomilovanje te je godine ipak odbila Bušić zahtjev.

Dragan Matić/CROPIX

Iz federalnog zatvora Allenwood, u Pennsylvaniji, Bušić je potom premješten u novi objekt zatvora Terre Haute u Indiani, u kom je nekadašnji odjeljak za optuženike na smrt preuređen za prijem zatvorenika osuđenih za terorizam. Tada 61-godišnji Bušić našao se tako među islamskim ekstremistima i simpatizerima al-Qa’ide. Prema pisanju američkih medija, zatvorenicima u ćelijama zatvora Terre Haute mogućnost kontakta s vanjskim svijetom bila je vrlo ograničena, sva pošta i telefonski pozivi strogo su se nadzirali, kao i komunikacija s onima koji su im dolazili u posjete, za koje je bilo predviđeno samo četiri sata mjesečno.

Nakon što je u zatvoru proveo 32 godine, Bušić je, u srpnju 2008,. ipak pomilovan. Po izlasku iz zatvora, u pratnji američkih agenata, deportiran je u toliko željenu, neovisnu Hrvatsku, no bez prava na povratak u Sjedinjene Američke Države.

U svijetu etiketiran kao terorist, u Zagrebu je dočekan kao domoljub

Na Zagrebačkom aerodromu, dobrodošlicu Bušiću poželjeli su, još uvijek aktualni pjevač, Marko Perković Thompson te tada aktualni političari, među kojima su bili Dražen Budiša i Anto Kovačević. Nakon više od tri desetljeća, Bušić je svoju zatvorsku adresu zamijenio adresom u malom, mirnom selu Rovanjska, u općini Jasenice.

Paun Paunovic / CROPIX

Dvije godine kasnije, u intervjuu za Jutarnji list Bušić je rekao: „Moji motivi nisu bili teroristički niti sam terorist. Bio sam glumac i to je sve bila predstava!“

Eksploziju bombe, koju je ostavio u pretincu, na Central Stationu, i koja je ubila policajca, tumačio je kao sabotažu istaknuvši kako se „nikada nije bavio bombama, eksplozivima, a spornu je bombu, sklopio prema uputama iz knjige ‘The Anarchist’s Cookbook’“

'U mojoj starijoj i zrelijoj dobi, ustaše sasvim sigurno ne bi bile moj izbor!'

Na pitanje tko mu je prvi javio da izlazi iz zatvora, odgovorio je: „Veleposlanica Kolinda Grabar Kitarović“. Zanimljiv je i Bušićev odgovor na pitanje koju bi stranu izabrao da je danas 1941.

„Da sam tada živio i imao 18 godina, sigurno bih završio u ustašama. Kao i svi iz mog kraja u to vrijeme. S druge strane, odrastao sam s jasnim socijalnim vrijednostima, nekom težnjom za općom pravdom. Postoji ona uzrečica: pokažite mi čovjeka koji u mladosti nije bio socijalist, pokazat ću vam čovjeka bez srca. A pokažite mi čovjeka koji je u starosti socijalist, pokazat ću vam čovjeka bez mozga. ….Sve ovisi o životnoj dobi i iskustvu, jer da se, kad već tako govorimo, 1941. dogodila u mojoj starijoj i zrelijoj dobi, ustaše sasvim sigurno ne bi bile moj izbor“, rekao je Bušić koji se, po povratku u samostanu Hrvatsku, pokušao i politički angažirati.

Ronald Gorsic / CROPIX

No, Hrvatska očito nije bila zemlja za kakvu se, čak i pogrešnim metodama, grčevito borio. Čovjek koji je preživio čak 32 godine iza rešetaka, u Hrvatskoj je, očito, izgubio volju za životom te je, samo pet godina nakon povratka, 1. rujna 2013., u svom domu počinio samoubojstvo.

Pokopan je u Aleji hrvatskih branitelja, na zagrebačkom groblju Mirogoju. O pogrebu čovjeka, koji je u New Yorku ostao upamćen po otmici aviona i osudi na doživotni zatvor zbog terorizma, pisao je i New York Times, izvijestivši kako su „ugledni hrvatski političari Zvonku Bušiću, hrvatskom nacionalistu koji je 1976. godine oteo zrakoplov kompanije TWA, priredili herojski pogreb u Zagrebu“.

Zvonko Bušić

Podijeli članak