'za srbiju je ovo terorizam'

Na Kosovu opsadno stanje, zaustavljeni pregovori Srba i Albanaca, Vučić žestoko prijeti


Ružica Matić
16.01.2018.14:10
Na Kosovu opsadno stanje, zaustavljeni pregovori Srba i Albanaca, Vučić žestoko prijeti
Marko Djurica/REUTERS

sažeto

Ubojstvo Ivanovića, kojeg je međunarodna zajednica prihvatila kao jednog od umjerenijih srpskih političara na Kosovu, moglo bi dodatno zakomplicirati situaciju na Kosovu i u cijeloj regiji


Ružica Matić
16.01.2018.14:10

U Kosovskoj Mitrovici je opsadno stanje zbog ubojstva srpskog političara Olivera Ivanovića, a srpska delegacija zbog tog je čina odmah napustila Bruxelles, gdje su nakon 13 mjeseci stanke bili započeli pregovore s Albancima.

Ubojstvo Ivanovića, kojeg je međunarodna zajednica prihvatila kao jednog od umjerenijih srpskih političara na Kosovu, moglo bi dodatno zakomplicirati ionako problematične odnose Srba i Albanaca na Kosovu, ali i biti destabilizirajući faktor za cijelu regiju. 

Vučić prijeti

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić sazvao je hitnu sjednicu Savjeta za nacionalnu sigurnost zbog atentata na Ivanovića, a nakon nje i konferenciju za medije.

Reuters

"Za državu Srbiju je ovaj akt teroristički i u skladu sa tim ćemo se odnositi. Kada kažem teroristički to kažem da će nadležnost pripadati Tužilaštvu za organizirani kriminal", kazao je Vučić i istaknuo kako ubojstvo Ivanovića neće proći nekažnjeno, a počinitelji će biti uhićeni.

"Nitko Srbiji neće dijeliti packe. Taj film nećete gledati", izjavio je Vučić.

Kosovo pod blokadom

Zbog potrage za ubojicom ili ubojicama cijeli sjeverni dio Kosovske Mitrovice pod jakom je policijskom blokadom. Policijski očevid je u tijeku. 

Ivanovića su izrešetali u 8.15 sati ispred prostorija njegove stranke Građanska inicijativa "Sloboda, demokratija, pravda" u Kosovskoj Mitrovici.

Ravnatelj KBC Kosovska Mitrovica dr. Milan Ivanović rekao je Blicu kako je Ivanović zadobio najmanje pet prostrijelnih rana u predjelu grudnog koša i da je, usprkos intenzivnoj reanimaciji, podlegao ozljedama.

Zaustavljeni pregovori Srba i Albanaca

U utorak se u Bruxellesu trebao nastaviti dijalog između Srbije i Kosova na tehničkoj razini nakon stanke od 13 mjeseci. Odmah nakon što se doznalo na atentat na Ivanovića, srpsko izaslanstvo napustilo je Bruxelles.
"Zbog žalosnog dogođaja, ubojstva Olivera Ivanovića, dijalog na tehničkoj razini je suspendiran", rekla je Maja Kocijančič, glasnogovornica visoke predstavnice EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini. Istaknula je kako Europska unija osuđuje ubojstvo Olivera Ivanovića.

Mogherini je odmah nakon tog čina telefonski razgovarala s Vučićem i kosovskim predsjednikom Hashimom Thaçijem.

'Izazvat će najveću krizu na Balkanu'

"Ubojstvo Olivera Ivanovića ima potencijal izazvati najveću krizu na Balkanu od kraja Domovinskoga rata i NATO-vog bombardiranja Srbije", napisao je saborski zastupnik SDP-a Bojan Glavašević na Twitteru.

"Ivanović je implicitno optuživao Vučića za veze s kriminalnim miljeom na Kosovu, odnosno da preko njih utječe na destabilizaciju zemlje", dodao je Glavašević.

Aleksandar Vučić

Kosovo

Oliver Ivanović

Kosovska Mitrovica

Podijeli članak