foto: po prvi put

Na Mjesecu se dogodila jedna vrlo važna stvar, koja će sve promijeniti i znanstvenici su jako uzbuđeni zbog toga


100posto
15.01.2019.20:00
Na Mjesecu se dogodila jedna vrlo važna stvar, koja će sve promijeniti i znanstvenici su jako uzbuđeni zbog toga
NASA

sažeto

Ovaj uspjeh ukazuje na to da u budućnosti neće biti nekih nepremostivih problema za astronaute da u kontroliranim uvjetima uzgajaju vlastiti usjeve na mjesecu


100posto
15.01.2019.20:00

Prvi put je zabilježeno da su na Mjesecu proklijale biljke, a sjeme biljaka na Mjesec je ponijela kineska misija "Chang'e 4', koja je prva misija na tamnoj strani Mjeseca. Biljke su ranije rasle na Međunarodnoj svemirskoj stanici, ali nikada na površini Mjeseca. To je vrlo važna stvar, jer bi astronauti mogli koristiti hranu iz vlastitog uzgoja u svemiru, smanjujući time potrebu da se vrate na Zemlju kako bi se ponovo opskrbili  namirnicama.

Prvi biološki eksperiment čovječanstva na Mjesecu

Kineski državni mediji objavili su u utorak da su iz sjemenki pamuka nikle prve mladice. Na Twitteru su službeno objavljene i prve fotografije izdanaka, a uz fotografiju je napisano da je to bio prvi biološki eksperiment čovječanstva na Mjesecu. Stručnjaci ističu da su ovo vrlo važne i dobre vijesti. 

"Ovaj uspjeh ukazuje na to da možda u budućnosti neće biti nekih nepremostivih problema za astronaute da u kontroliranim uvjetima uzgajaju vlastiti usjeve na mjesecu", poručili su stručnjaci. 

Mjesec

astronauti

usjevi

newsletter

Prijavite se na Newsletter