Smrtonosna droga prijeti

Na ovim se prostorima pojavila omiljena droga nacističke Njemačke, kokainska mafija do sada je sprječavala njezin dolazak na tržište, no izgleda da je s tim gotovo


Mia Mitrović
11.09.2019.18:00
Na ovim se prostorima pojavila omiljena droga nacističke Njemačke, kokainska mafija do sada je sprječavala njezin dolazak na tržište, no izgleda da je s tim gotovo
iStock

sažeto

Ulazak chrystal metha na balkansko tržište do sada je zbog konkurencije blokirala kokainska mafija, tvrde nam upućeni 


Mia Mitrović
11.09.2019.18:00

​U policijskoj akciji kodnog imena 'Merlin' provedenoj u Bijeljini krajem kolovoza među ostalim narkoticima zaplijenjeno je i sedam grama kristala Icea, iznimno razorne droge koje do sad nije bilo na balkanskom tržištu. Radi se o metamfetaminu, psihoaktivnoj i neurotoksičnoj sintetičkoj drogi koja je iznimno popularna u SAD-u.

Chrystal Meth koji se na ulici prodaje u obliku manjih bijelih kristalića ili većeg plavo-bijelog grumenja do sad se na balkanskom tržištu pojavljivao rijetko.

Razorno djelovanje 

Upućeni tvrde da je razlog taj što dobro uhodana balkanska kokainska mafija već godinama poduzima napore kako bi se spriječila pojava Metha na ulicama naših graqdovaq. Ice je naime deset puta jaći i trostruko jeftiniji od kokaina pa bi njegova pojava na narko tržištu kokainskoj mafiji prouzročila velike gubitke i otela značajan dio klijentele.

iStock

Žalosno, ali istinito, zbog svojih napora da spriječi ulazak Icea na domaće tržište, kokainska mafija narkomanima, narkofilima i narkoentuzijastima čini veliku uslugu jer je ovaj spoj visoko adiktivan i veoma štetan za zdravlje čitavog organizma, posebno živčanog sustava. Meth brzo stvara ovisnost, a dugotrajna uporaba oštećuje organizam i na molekularnoj razini.

Česta pojava među methedovima, kako u Americi zovu ovisnike o Iceu je i karakterističan meth osmijeh. Zbog iznimne toksičnosti, korisnicima vrlo brzo propadnu zubi, a njihovi ostaci poprimaju smeđu boju.

Omiljen u vrijeme nacizma 

Metha na našim prostorima dugo nije bilo, no u zadnje vrijeme se pojavljuje sve češće što je vrlo zabrinjavajuće. Paškom Novaljom ovoga su ljeta kružile priče da ga netko 'kuha' negdje u gradu ili okolici, a u zagrebačkoj je zračnoj luci Franjo Tuđman nedavno zaplijenjeno pola tone APPA-e, kemijskog spoja koji je ključan za proizvodnju velikih količina metamfetamina.

Ovu drogu u svijetu je proslavila izvrsna AMC-eva serija 'Na putu prema dolje' o učitelju kemije koji odluči proizvoditi metamfetamin i tako financirati liječenje raka pluća. Metamfetamin se u medicini katkad koristi kao lijek za mršavljenje.

Metamfetamin je bio najpopularnija droga u Trećem Reichu gdje se legalno prodavao kao lijek pod imenom Pervitin. Metamfetamin su u golemim količinama gutali vojnici Wehrmachta kako ne bi osjećali umor i glad, a meth je zaslužan i za uspjeh munjevitog rata, Blitzkriega kojim je Hitleru pošlo za rukom u nekoliko mjeseci pokoriti čitavu zapadnu Europu, o čemu piše njemački istraživački novinar Norman Oeler u kod nas nedavno objavljenoj knjizi 'Potpuna ekstaza- narkotici u Trećem Reichu'.

ovisnost

chrystal meth

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter