Napad zbunjivanjem

Na sastanku kabineta, Trump na stolu držao svoj poster u stilu Igre prijestolja. Nikome nije jasno zašto


Mia Mitrović
03.01.2019.18:00
Na sastanku kabineta, Trump na stolu držao svoj poster u stilu Igre prijestolja. Nikome nije jasno zašto
Mohamad Torokman/REUTERS

sažeto

Nismo se dugo trebali pitati kakvom će budalaštinom Trump obilježiti početak 2019. 


Mia Mitrović
03.01.2019.18:00

Poput kakva razmažena osnovnoškolca Donald Trump s vanjskim svijetom najviše voli komunicirati putem internetskih memeova i hejterskih statusa na društvenim mrežama. Ne bi u tome bilo ništa loše da uz to ne sjedi u fotelji najmoćnijeg lidera slobodnog svijeta, a vanjska politika i diplomacija su ozbiljne stvari.

U studenome je tako, kada su na dnevni red došle sankcije s Iranom na Twitteru objavio meme koji ga prikazuje u stilu junaka Igre prijestolja. Ispod je pisalo 'sankcije dolaze', što je iluzija na slavnu uzrečicu iz serije 'dolazi zima' (winter is coming).

Fora mu se toliko svidjela da ju je ponovio u srijedu na prvom sastanku svog kabineta. Dok je sastančio, umjesto dokumenata pred njim je bio isprintani plakat s frazom 'sankcije stižu' koji je zbunio članove Trumpove vlade, ali i svjetsku javnost jer nije sasvim jasno što je pisac htio reći.

Tijekom dva sata dugog sastanka kabineta Trump uopće nije spominjao sankcije Iranu već se razgovaralo o imigrantima na meksičko-američkoj granici, Siriji i Sjevernoj Koreji. Američku javnost poster je posve zbunio, a mediji su poslali Bijeloj kući upit o značenju postera, no još uvijek nisu dobili odgovor.

Krajem prošle godine kada je Trump prvi puta upotrijebio frazu iz Igre prijestolja, iz HBO-a su javili kako nisu baš sretni što predsjednik krši autorska prava, no nisu poduzimali nikakve pravne mjere.

Donald Trump

Igra prijestolja

snakcije Iranu

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter