Nakon osam i pol godina od pomorske nesreće

Na trećem suđenju nije mu pomogla ni sinkopa ni ugrađena filantropija, Horvatinčić dočekao neugodnu presudu


Valerija Bebek
13.03.2019.16:00
Na trećem suđenju nije mu pomogla ni sinkopa ni ugrađena filantropija, Horvatinčić dočekao neugodnu presudu
Cropix

sažeto

U Šibeniku je na trećem suđenju zagrebačkom poduzetniku zbog izazivanja pomorske nesreće presuđeno 4 godine i 10 mjeseci zatvora


Valerija Bebek
13.03.2019.16:00

Treća sreća zna se reći u narodu. Tako se može nazvati i ovo treće suđenje Tomislavu Horvatinčiću zbog kako je stajalo u optužnici izazivanja pomorske nesreće koja se dogodila 16. kolovoza 2011. godine kod otočića Lukovnjak u primoštenskom akvatoriju, a u kojoj su smrtno stradali talijanski supružnici Francesco Salpietro i Marinela Patrola Salpietro.

Na Općinskom sudu u Šibeniku, nakon osam godina, Horvatinčić je nepravomoćno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i 10 mjeseci. Tročlano sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Ivana Jurišića, presudilo je znatno različito od sutkinje Maje Šupe.

Sutkinja ga je isprva uvjetno osudila, odbacivši sinkopu, da bi ga na drugom suđenju oslobodila baš zbog sinkope. Sada na trećem suđenju u dokaze se ubrojila i izuzeta skica koju je Horvatinčić izradio nakon nesreće.

Vukovic Stipanicev / CROPIX

Ni sinkopa ni filantropija

"Bio sam cijeli dan na brodu na suncu, a bilo je dosta sparno", navodio je Horvatinčić. Nije pio, kaže poznat je kao antialkoholičar. Uzeo je samo tablete za alergiju, istaknuo je Klaritin. Kasnije su mu ustanovili sinkopu. Branio se kako se sinkopa ne može naručiti kao džuboks.

Horvatinčića je žalostilo što ga mediji prikazuju kao bezosjećajnu osobu, a u njemu je "ugrađena filantropija".

"Bog me poslao na zemlju da pomažem ljudima. Uplatio sam nekoliko milijun kuna u Zakladu Ana Rukavina. Obnovio sam kuću našeg nobelovca Lavoslava Ružičke. Pomažem velikom broju ljudi, spajam ih s liječnicima, plaćam im liječenja. Bio sam na groblju stradalih Talijana i stalno za njih uplaćujem mise. Nazvao sam njihovog sina, ali on mi je zaklopio slušalicu. Napisao sam mu kasnije pismo u kojem se obvezujem pomagati mu do kraja života. Međutim, do nikakve nagodbe nije došlo. Samo im je moje osiguranje isplatilo odštetu, ali poslovna je tajna koliku", zaključio je svoju obranu Horvatinčić.

Ništa od toga nije mu pomoglo u trećem suđenju, budući da je izrečena kazna manja od pet godina zatvora Horvatinčić ne mora ići u pritvor.

presuda

Tomislav Horvatinčić

pomorska nesreća

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter