SMIJEŠNO ILI ŽALOSNO?

Na Visu lokalci naivnim turistima prodaju skuplje čak i parkirno mjesto u hladu


Juraj Filipović
10.08.2017.19:15
Na Visu lokalci naivnim turistima prodaju skuplje čak i parkirno mjesto u hladu
Facebook/Dnevna doza prosječnog Dalmatinca

sažeto

Ponekad takvi načini zarade ne sjedaju najbolje domaćem stanovništvu, ali treba se priznati da "domišljati" Hrvati uvijek pronađu način za spasiti sezonu kako bi mirno dočekali jesen i zimu


Juraj Filipović
10.08.2017.19:15

Sasvim je sigurno da će ovo ljeto po mnogočemu ostati upamćeno.

Prvo, Dalmacijom je proharalo toliko požara da ih je teško i pobrojati. Za službene statistike morat ćemo pričekati jesen.

Drugo, temperature su se u termometrima dobrih desetak dana penjale i do 43 Celzijeva stupnja.

Treće, broj turista na hrvatskoj obali prema posljednjim službenim brojkama također ruši rekorde. 

Hrvatska je osim one klasične ponude prirode i mora počela nuditi nešto više. U taj asortiman spadaju razni festivali, kulturne manifestacije, gastroturizam i sl.

Međutim, u cijelom tom sparnom i "nagužvanom" ljetu ugostitelji su pronašli svoju priliku.

Tako su cijene od Istre do Dubrovnika već početkom lipnja podivljale. Koncesionari i hotelijeri su s javnih plaža neprimjereno i neopravdano tjerali lokalce jer "nisu dobri potrošači" kao recimo Nijemci.

Primjerice, za vrijeme Ultra festivala u Splitu u užem centru grada apsolutno svaki prehrambeni artikal je gotovo poskupio za oko 50 posto.

Ponekad takvi načini zarade ne sjedaju najbolje domaćem stanovništvu, ali treba se priznati da "domišljati" Hrvati uvijek pronađu način za spasiti sezonu kako bi mirno dočekali jesen i zimu.

Smiješni, neshvatljivi ali i lucidni načini zarade u Dalmaciji znali su nas nasmijati do suza, ali ovo još niste vidjeli.

Naime, na popularnoj Facebook stranici "Dnevna doza prosječnog Dalmatinca" osvanula je fotografija s Visa, a na njoj se jasno vidi kako se i naplaćuje, vjerovali ili ne - parkirno mjesto u hladovini ili preciznije rečeno u sjeni. 

Parkirno mjesto za 6 sati naplaćuje se po cijeni od 20 kuna, a za hladovinu 30 kuna, odnosno za 12 sati 30 kuna, a u hladovini za 50 kuna.

Ono što je još smiješnije ili ako hoćete žalosnije, riječ "shadow" (na engleskom znači sjena) napisana je pogrešno.

Vis

parking

Dnevna doza prosječnog Dalmatinca

sjena

hladovina

shadow. Facebook

Podijeli članak