POD POLICIJSKOM JE ZAŠTITOM

Nadbiskup zabranio mafijašima da koriste naziv "kum"


HINA
18.03.2017.20:10
Nadbiskup zabranio mafijašima da koriste naziv "kum"
Profimedia

sažeto

Mafija je oduvijek koristila naziv 'kum'. Prisvojila ga je od crkve kako bi svojim šefovima dala svojevrsno vjerskog poštovanje"


HINA
18.03.2017.20:10

Sicilijanski nadbiskup Michele Pennisi, vrlo glasan kritičar mafije iz dijeceze u Monrealeu blizu Palerma najavio je da će mafijašima uskratiti mogućnost da budu kumovi u crkvenim obredima i da nose naziv - kum, piše u subotu BBC.

"Mafija je oduvijek koristila naziv 'kum'. Prisvojila ga je od crkve kako bi svojim šefovima dala svojevrsno vjerskog poštovanje... a zapravo su te dvije riječi - mafija i kum - posve nespojive", rekao je on.

U Pennisijevoj biskupiji nalazi se zloglasni Corleone, selo poznato kao mafijaško gnijezdo koje je postalo slavno po knjizi Marija Puza "Kum".

Pennisi je u veljači osudio odluku svećenika Corleonea kojom se sinu zloglasnog mafijaša Tota Riine dopušta da postane kum svojoj nećakinji.

U skladu s njegovom zadnjom odlukom, svim osobama osuđenima za zločin zabranjuje se da budu kumovi u crkvenim obredima.

Pod policijskom zaštitom jer nije dao mafijaškom šefu da bude na pogrebu

Nadbiskup Pennisi svjestan je toga da će mafijaška "Omerta" ili zakon šutnje njegovu odluku učiniti teže primjenjivom.

"Ne možemo donositi sud o ljudima na temelju nagađanja i bez dokaza, ali možemo o onima koji su osuđeni", kaže te dodaje da će, "ako netko prizna da je bio u krivu i zatraži oprost, biti moguće razgovarati o putu obraćenja".

Nadbiskup je pod policijskom zaštitom jer su mu 2008. prijetili smrću kada je odbio dopustiti glavnome šefu mafijaške obitelji Crocefissu Emanuelleu da prisustvuje crkvenom pogrebu.

Kum

Podijeli članak