Uragan Harvey paralizirao istočnu obalu Teksasa

Najjača oluja u SAD-u u posljednjih 12 godina


HINA
26.08.2017.08:20
Najjača oluja u SAD-u u posljednjih 12 godina
Reuters

sažeto

Guverner savezne države Teksas zatražio je predsjednika proglašenje katastrofe


HINA
26.08.2017.08:20

Uragan Harvey, koji je prijetio teksaškoj obali istočno od Corpus Christi, ojačao je u petak s kategorije 3 na kategoriju 4, čija su obilježja izrazito snažne oluje s jakim vjetrovima i oceanskim valovima. Harvey je tijekom noći ipak oslabio, pa se vratio u treću kategoriju.

Iz američkog Nacionalnog centar za uragane javili su kako je Harvey najsnažnija oluja u SAD-u od 2005. Tijekom noći s petka na subotu pogodio je južnu obalu Teksasa, a ondašnje je stanovništvo poprilično naviknuto na slične vremenske neprilike, pa su se znali na vrijeme pripremiti za sve situacije.

Profimedia

Oluja je već pogodila i oko 20 tisuća putnika na tri kruzera u Meksičkom zaljevu, pri čemu su dva preusmjerena u New Orleans, a treći će ostati u Cozumelu u Meksiku, nakon što je u petak zatvorena luka Galveston u Teksasu.

Ranije je i guverner Teksasa zatražio pomoć američke savezne vlade uoči naleta Harveyja, a oko svega se porukom na Twiteru oglasio i američki predsjednik Donald Trump hrabreći i poželivši sreću svima onima koji se nalaze na putu uragana uz savjet da slijede upute lokalnih vlasti.

Donald Trump je, na zahtjev guvernera proglasio katastrofu za područje savezne države Teksas, a proglašenje omogućuje svu silu državne pomoći.

Agencije javljaju i da na tom području vlada velika zabrinutost za životinje, uključujući i kućne ljubimce, stoku te oko šest tisuća životinja u zoološkom vrtu u Houstonu, upućujući ljude da ih sklone u skloništa i hotele za kućne ljubimce.

Donald Trump

oluja

uragan

Teksas

Harvey

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter