Serijal mafija: kartel Tito i Dino

Najmoćniji trgovac kokainom znan je pod nadimkom Josip Broz, a njegovo ime u nazivu ima i opaki narko kartel u BiH


Mia Mitrović
01.12.2019.12:00
Najmoćniji trgovac kokainom znan je pod nadimkom Josip Broz, a njegovo ime u nazivu ima i opaki narko kartel u BiH
Cropix

sažeto

Klan Tito i Dino koji uz pomoć nizozemskih kriminalaca i camorre vodi jedan Sarajlija, odgovoran je za šverc trećine kokaina u Europu


Mia Mitrović
01.12.2019.12:00

Srpski su mediji ovih dana izbacili vijest da je glavni financijaš velikih pošiljki kokaina koje ovih dana u Europu stižu iz Perua, Argentine i Kolumbije misteriozni Srbin koji se predstavlja kao Josip Broz Tito. Njegovo je ima procurilo u prisluškivanim razgovorima prilikom razbijanja kriminalne južnoameričke bande kojoj su u svibnju ove godine zaplijenili 3,3 tone kokaina.

Droga je zaplijenjena u Nizozemskoj prilikom čega je uhićen poznati automobilist Fernando Olazbal zvani Zeus. Smatra se da je on bio glavna Titova veza za Europu te da je ovo već treća zaplijenjena pošiljka za koju se sumnja da pripada Titu.

Savki dan mu prijete 

U ljeto ove godine, bosanski su mediji objavili dokumente koje su dobili od nizozemske policije i američke agencije za borbu protiv droge DEA-e. U njima se spominje moćan bosansko-hercegovački klan kojem su dali ime 'Tito i Dino', a koji je navodno povezan s brojnim europskim mafijaškim organizacijama. Misteriozni Srbin Tito zasad nije doveden u vezu s klanom, no budući tijek događaja možda će otkriti međusobnu povezanost ovih pripadnika balkanske kokainske mafije koji u svojim kriminalnim radnjama koriste ime bivšeg predsjednika SFRJ.

IStock

Priča o klanu Tito i Dino počinje 2007. kada je u sarajevskom naselju Buljakov potok izrešetan Audi Brigite Z. Auto je pripadao njenom suprugu Miralemu G. koji je u to vrijeme bio na putu. Brigita je medijima rekla da nema pojma tko bi mogao biti izvršitelj, piše Avdo Avdić, novinar bosansko-hercegovačkog magazina Žurnal koji je istraživao poslovanje klana Tito i Dino. Zbog svojih otkrića prijetnje prima svakodnevno, no još uvijek nema policijsku zaštitu.

Brigita je od tada sve rjeđe dolazila u Sarajevo, piše dalje Avdić. Sa suprugom se preselila u nizozemsku gdje je živio i ostatak Miralemove obitelji. Njihov sin Edin G. krenuo je očevim stopama i bacio se u unosan biznis šverca kokainom što je prema podacima, Interpola, DEA-e i nizozemske policije, bio obiteljski posao. Oni koji su istraživali njihovo poslovanje smatraju da se mogu dovesti u vezu s najmanje 14 tona kokaina koje su diljem svijeta zaplijenile različite policijske službe.

Koka sa žigom BiH

Njihovu je pažnju klan privukao kad je prvi susjed obitelji, Smail Š. u Peruu 'pao' tonu i pol kokaina na kojoj je bila utisnuta oznaka - BiH. Nakon istrage, američka je DEA nizozemskom pravosuđu dostavila informacije u ovom bosanskom kartelu koji preko roterdamske luke pod rukovodstvom Edina G. navodno kontrolira trećinu uvoza kokaina u Europi. Nakon što ih je nizozemska policija počela istraživati, rukovodstvo klana preselilo je u luksuznu rezidenciju u Dubai, a smatra se da je klan Tito i Dino povezan s vrhom talijanske Camorre.

Žurnal Info

Novac stečen ilegalnom trgovinom drogom klan pere i u BiH, a u čitavu su stvar umiješani sarajevski kriminalci, biznismeni i poneki političar, kako to obično i biva u klasičnim balkanskim mafijaškim pričama. Sumnja se da je preko raznih tvrtki u BiH oprano najmanje deset milijuna konvertibilnih maraka.

Većina pripadnika ovog klana su Balkanci i većina ih je na slobodi. Prema procjenama DEA-e, klan Tito i Dino spada među 50 najvećih svjetskih narkokartela.

Šef klana, Edin G. povezan je i s prominentnim članovima nizozemskog podzemlja, osobito s Ridouanom Taghijem kojeg se dovodi u svezu s nekoliko ubojstava, piše Avdić u Žurnalu. Nizozemske vlasti nude 100.000 eura za bilo kakvu informaciju o njemu, a smatra se da se vjerojatno skriva u Dubaiju u društvu Edina G.

Interpol

U Nizozemskoj je djelovao i Edinov drugi partner, čileanski kriminalac Richard Riquelme koji je uhićen krajem 2017. u Kolumbiji. Riquelme je u ožujku prošle godine izručen nizozemskim vlastima koje ga terete za međunarodnu trgovinu narkoticima. Treći partner je Rafaele Imperiale zvani Pasta, jedan od čelnih ljudi talijanske Camorre. Policijske agencije raspolažu informacijama da je Imperiale svoj novac uglavnom ulagao kupujući nekretnine u Dubaiju, ali i slike Vincenta van Gogha koje su 2002. godine ukradene u Nizozemskoj, a koje je on kasnije kupio za 100 milijuna eura. Nekretnine u Dubaiju kupuje i naš Edin G.

Dobro uhodani timovi

Kako bi krijumčario kokain, Edin G je u Peruu osnovao kompaniju koja se, formalno, bavi tekstilom. Međunarodni istražitelji su dokumentirali i da je Edin G u kolovozu 2017. godine boravio u Brazilu, gdje je dogovarao transport kokaina, piše Žurnal.

"G. organizira nabavku kokaina na području Perua od četiri različite kriminalne skupine iz mjesta Trujillo. Za svaku od ovih grupacija vezuje se jedna osoba od njegova povjerenja koja je povjerenja, a koja je porijeklom s prostora bivše Jugoslavije i čiji je zadatak da organizira nabavku i pripremu za krijumčarenje kokaina u Europu", navedeno je u jednom od policijskih izvještaja.

Tom Dubravec/CROPIX

O njega je kokain nabavljao i srpski trgovac kokainom Zoran Jakšić koji je nedavno u Peruu osuđen na 25 godina zatvora.

Sve Žurnalove napise Edin G je demantirao nazvavši ih izmišljotinama. Edin G. , stoji u demantiju poslanom redakciji, ne trguje kokainom, ne financira Specijalnu jedinicu FUP-a, ne pere nezakonito stečene milijune. Za kartel “Tito i Dino” kaže da ne postoji, da za njega nikad nije čuo, te da svoje navode Žurnal temelji na osnovu imaginarnih dokumenata. Međutim, dokumenti koje je objavio Žurnal ne idu mu u prilog jer se iz njih jasno vidi da se za njegovo poslovno carstvo ozbiljno zanimaju nizozemska policija, Interpol i DEA. U posljednje vrijeme uključila se i policija BiH, kao i SIPA, no dugo im je trebalo.

Prma informacijama kojima raspolažu istražitelji aktivnosti Edvina G, ispada da je potonji svaki puta kada bi došao u BiH imao zaštitu Specijalne jedinice Federalne uprave policije koji su brinuli za njegovu sigurnost. Utvrđeno je da je s njim kontakte imalo najmanje pet specijalaca, a njegov najodaniji zaštitar je Dženis K. koji je napustio policiji i preselio s gazdom u Dubai.

Lopovi i panduri 

Edin je bio toliko zadovoljan trudom i zaštitom koju su mu pružali specijalci pa je Specijalnoj jedinici odlučio donirati čak 75 kompleta opreme, piše Žurnal. Njegova osoba od povjerenja donijela im je iz Nizozemske gotovinu za kupnju opreme. Kupovina ipak nije mogla biti obavljena gotovinom (što je previše, previše je), pa je angažirana treća tvrtka preko koje je obavljena transakcija. Sve se to odvilo u srpnju 2017. a federalni ministar vanjskih poslova primio je donaciju opreme za specijalnu policiju od privatne tvrtke. Sve ovo zvuči kao mračni vic, no na žalost je istina.

iStock (ilustracija)

Sve to se zbiva u duhu mudre izreke jednog bivšeg bosansko-hercegovačkog premijera i ekonomskog stratega stranke SDA, Edhema Bičakčića koji odmah na kraju rata na otvaranju jedne tvornice podignute također sumnjivim novcem, izrekao da se u BiH neće provjeravati porijeklo novca koji se u nju ulaže. Najvažnije je da on dolazi, da se investira, posluje, lupio je premijer i tako udario moto budućeg razvoja susjedne nam BiH (a slično bi vjerojatno bilo u Hrvatskoj da nismo u EU).

Međutim da ekipa klana Tito i Dino uopće nije za šaliti se s njima, dokazuje jedan događaj koji se zbio sredinom rujna u Amsterdamu. Ispred svoje kuće tada je ubijen Derk Wiersum, nizozemski advokat koji na suđenju protiv narkomafije povezane s klanom brani jednog od zaštićenih svjedoka. U njega je pucao čovjek s kapuljačom i udaljio se. Ovaj se događaj dovodi u vezu s Ridouanom Taghijem, dobrim prijateljem Edina G.

Iz svega navedenog, čini se da klan Tito i Dino ima dvojicu rukovoditelja. Vrlo lako je moguće da je Dino iz jednadžbe Sarajlija Edin, a tko je Tito, tek treba otkriti.

kokain

balkanska mafija

klan Tito i Dino

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter