nema više panike

Nakon 30 godina na londonskom su se Toweru izlegli gavrani. Ma koliko neobično zvučalo to je vrlo važna vijest, jer sada cijela monarhija može odahnuti


Daniel Radman
17.05.2019.20:00
Nakon 30 godina na londonskom su se Toweru izlegli gavrani. Ma koliko neobično zvučalo to je vrlo važna vijest, jer sada cijela monarhija može odahnuti
Profimedia

sažeto

Prema legendi, upravo gavrani štite krunu. Ako odlete ili se izgube, s njima propada i kraljevstvo


Daniel Radman
17.05.2019.20:00

Postoji legenda koja kaže da će britansko kraljevstvo pasti ako šest gavrana napuste London Tower. U vrijeme Brexita mnogi su strahovali da bi se to moglo i ostvariti, međutim danas su za sve paranoike stigle dobre vijesti. Izlegla su se četiri ptića i čini se da Britanci neko vrijeme mogu biti mirni, mnogi to smatraju znakom da kruna i Ujedinjeno Kraljevstvo mogu odahnuti.

Za njih brine bivši vojnik

Prema legendi, upravo gavrani štite krunu. Ako kojim slučajem odlete ili se izgube, s njima propada i kraljevstvo. Zato se na njih posebno pazi, pa tako na britanskom dvoru postoji i bizarno zanimanje, čuvar gavrana (ravenmaster). Njegovo ime je Chris Skaife i upravo se on pohvalio ptićima koji su stari dva tjedna.

'Ovo je prvi put da su se ptići izlegli na Toweru u zadnjih 30 godina', izjavio je Skaife koji je otkrio da su radi mjera predostrožnosti sami odlučili uzgajati gavrane kako bi 'osigurali našu budućnost', rekao je Skaife koji prema pravilima krune - kao i svaki preostali čuvar gavrana - mora biti vojnik s 22 godine služenja kruni.

Jedan je uvijek u rezervi

Getty Images

Do novog legla imali su sedam gavrana – šest u stalnoj postavi i jednog rezervnog – pa nakon 'pojačanja' više ne moraju strahovati. No, neće ih zadržati sve, tek će jedan ostati čuvar kraljevstva. Kako su se izlegli na dan sv. Georga, ptić koji ostane dobit će ime po njemu – zvati će se Georg ili Georgina.

Inače, Skaife je otkrio kako je jedan gavran nedavno pobjegao, pa su bili neko vrijeme u panici.

Legenda navodno potječe iz 17. stoljeća. Gavrani su nekada slobodno živjeli na Toweru, no tijekom vremena su istrijebljeni, a otkad je kralj Charles II. nakon republikanske revolucije obnovio monarhiju, pažljivo se prati da gavrani kojim slučajem ne napuste Tower.

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter