Priča koja ledi krv u žilama

Nakon 70 godina tapkanja u mraku konačno riješen misterij zagonetne poruke pronađene uz leš na plaži koji je postao najpoznatiji hladni slučaj u povijesti zemlje


Mia Mitrović
22.10.2019.17:00
Nakon 70 godina tapkanja u mraku konačno riješen misterij zagonetne poruke pronađene uz leš na plaži koji je postao najpoznatiji hladni slučaj u povijesti zemlje
iStock / Ilustracija

sažeto

Ekshumacija misterioznog leša i DNA testiranja mogla bi donijeti novo svijetlo najpoznatijem australskom hladnom slučaju


Mia Mitrović
22.10.2019.17:00

Prije više od 70 godina nepoznati muškarac pronađen je mrtav na australskoj plaži Sommerton Park. Nije imao dokumente, a u džepu je pronađena samo zagonetna poruka čije značenje policijski inspektori nisu mogli proniknuti više od sedam desetljeća.

Dugačak je to period u kojem im je slučaj policiji zadavao glavobolje, a ovih su dana dana australske vlasti odobrila ekshumaciju tijela. Australsko ljeto, znamo, pada 21. prosinca, a baš toga su dana, davne 1948. australski džokeji jahali su plažom i trenirali svoje konje za skorašnju utrku kada su pronašli beživotno tijelo koje će postati jedan od najpoznatijih australskih 'hladnih slučajeva'.

Zagonetna šifra

Muškarac je ležao na plaži pod čudnim kutem. Tijelo mu je bilo ravno, a glava naslonjena na beotski zid. Bio je u odijelu s kojeg su bile uklonjene sve etikete. Osim tajanstvene poruke, kod sebe je imao nekoliko stvari; dopola popušenu cigaretu, pola paketa guma za žvakanje i češalj. Odijelo mu je bilo svečano i nije se doimao kao beskućnik ili alkoholičar.

Obdukcijom je utvrđeno da je star između 40 i 45 godina, u odličnoj kondiciji te da je vjerojatno bio sportaš. Pokušaj identifikacije preko zubnog kartona nije upalio jer ga nije bilo u australskoj evidenciji.

Prilikom daljnje pretrage u odijelu je pronađen tajni džep u kojem se nalazio komad papira na kojem je pisalo 'tamam shud' što na perzijskom znači 'završeno, gotovo'. Kasnije je otkriveno da je komad papira otrgnut iz rijetkog primjerka perzijske zbirke poezije iz 12. stoljeća.

Tijekom istrage, policija je pronašla zagonetnu knjigu iz koje je istrgnuta stranica. U njoj je bio otisak tajanstvenog koda ispisanog slovima koja nitko nikada nije uspio dešifrirati. U knjizi je pronađen broj Australke Jessice Ellen Thompson koja je policiji tvrdila kako nikada u životu nije vidjela tog čovjeka. Policija ju je nakon detaljnog višednevnog ispitivanja prekrižila s liste osumnjičenih.

Ruski špijuni 

Godinama nakon njene smrti, Jessicina kći Kate otkrila je da je njena majka tečno govorila ruski te da je čitav život sumnjala da je ruska špijunka što dodatno zapliće ovaj slučaj. Kate tvrdi i da je njena majka dobro poznavala muškarca s plaže, a supruga njenog brata Robina ide još dalje te tvrdi da je Katein brat Robin izvanbračno dijete čovjeka s plaže i Jessice Ellen. Zbog toga je obitelj tražila ekshumaciju tijela i DNK testiranje kako bi se utvrdilo je li to istina.

Rezultati prve obdukcije nisu pokazivali da je muškarac umro nasilnom smrću, već da je uzrok srčani udar. Međutim, zbog tajanstvene poruke i misterioznih okolnosti pod kojima je pronađen, od početka se sumnja da bi mogao biti otrovan nekim sredstvom koje ne ostavlja trag u organizmu.

Mjesec i pol nakon pronalaska leša, na željezničkoj postaji u Adelaideu pronađen je kofer koji je netko tamo ostavio krajem studenog. S kofera je bila uklonjena etiketa pa se smatra da je i on pripadao misterioznom muškarcu. Tajna njevove smrti uskoro bi mogla biti riješena.

ubojstvo

misterij

hladni slučajevi

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter