Tužna statistika

Nakon mladih, iz Hrvatske masovno odlaze i njihovi kućni ljubimci


Valerija Bebek
12.09.2017.13:10
Nakon mladih, iz Hrvatske masovno odlaze i njihovi kućni ljubimci
Profimedia

sažeto

U posljednjih godinu dana sve više je onih koji se nakon ljeta u svoje inozemne domove vraćaju s psima i macama koji su ih čekali


Valerija Bebek
12.09.2017.13:10

Najnoviji trend u iseljavanju iz Hrvatske je onaj kućnih ljubimaca. Nakon što se moderni 'gastarbajteri' nakon nekog vremena snađu u stranoj zemlji, vraćaju se doma i sa sobom odvode svoje pse, mace, hrčke, piše Glas Slavonije.

Da Slavonci prednjače u iseljavanju iz Hrvatske, nije nova vijest, potvrđuju to i podaci Državnog zavoda za statistiku. Od ukupno 36.436 osoba koje su 2016. godine napustili Hrvatsku samo iz Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije otišlo je 7478 ljudi. Među njima su na žalost većinom mladi ljudi, koji na rad u stranu državu odlaze na dulje. No pogotovo u periodu na kraju ljeta iz slavonskih gradova i mjesta odlaze i ljubimci.

Primijetili su to i zaposlenici jednog dućana za potrepštine ljubimaca iz Đakova, pogotovo u posljednjih godinu dana. Krajem ljeta kod njih se, kažu, masovno kupuju transporteri za mačke, a ljudi se raspituju i kako prevesti ljubimca preko granice.

"Najviše se raspituju za mace i za pse, kako ih prenijeti, što moraju imati, kakve dokumente, pa ih upućujemo na ovlaštene veterinare. Najviše putuju psi, a onda mace, ptičice, zamorci, hrčci, rekla je prodavačica za Glas Slavonije. To je potvrdila i veterinarka iz Veterinarske stanice Đakovo. U posljednjih godinu dana sve više je onih koji traže putovnice za svoje ljubimce.

"Za mace je bitno da budu označene mikročipom kako bi mogle biti prenesene preko granice. Svaka država ima svoje zakone. U pravilu i mace i psi moraju biti mikročipirani i cijepljeni protiv bjesnoće", rekla je dr. Jelena Bojanac voditeljica ambulante za male životinje iz Đakova.

Hrvatska

kućni ljubimci

iseljavanje

Slavonija

inozemstvo

Podijeli članak