Smrt mladog para nakon svadbe

Nakon oslobođenja dimnjačara od krivnje: 'To smo tvrdili pune četiri godine, nama je u interesu da se utvrde pravi krivci'


Valerija Bebek
28.11.2019.16:00
Nakon oslobođenja dimnjačara od krivnje: 'To smo tvrdili pune četiri godine, nama je u interesu da se utvrde pravi krivci'
Danijela Peracic / CROPIX

sažeto

Mladi dimnjačar, koji je od početka postupka bio jedini optuženi za smrt para, nepravomoćno je oslobođen krivnje, državno odvjetništvo najavilo je žalbu


Valerija Bebek
28.11.2019.16:00

Četiri godine nakon smrti mladog para, nakon što je za to bio optužen isključivo mladi dimnjačar, došlo je u obratu u postupku.

Za tragediju koja se dogodila goste vjenčanja na turističkom imanju u Istri još se ne nazire kraj pravne zadovoljštine, ali postupak je sad ana pravom putu, kazala nam je odvjetnica Ingrid Barić koja zastupa roditelje preminulih.

Patrik Blaško (27) iz Poreča i Lara Nikolić (22) iz Varvari pronađeni su mrtvi u apartmanu, nakon svadbenog slavlja mladi par je zaspao su u sobi u apartmanskom zdanju agroturizma Milena u Bačvi, naselju u blizini Višnjana. Dogodilo se to 25. listopada 2015. kada su Patrik i Lara preminuli od trovanja ugljičnim monoksidom.

Nakon vještačenja i istrage, Općinsko državno odvjetništvo u Puli podiglo je optužnicu jedino protiv dimnjačara Đina Tomića, koji je tada imao 23 godine i bio je zaposlen u tvrtki D.I.M.Š.O. iz mjesta Čavli. Tako je bilo sve do kolovoza ove godine.

Proširena istraga i potpuni preokret

Sada, tri mjeseca nakon proširenja optužnice na Općinskom sudu u Puli, dimnjačar je oslobođen krivnje. Odvjetnica unesrećenih obitelji nije skrivala zadovoljstvo ovom nepravomoćnom odlukom, kaže to za njih ne znači kraj. "To je postupak koje je vodilo državno odvjetništvo, mi smo od početka prijavljivali vlasnika agroturizma Đorđa Stefanova, kao i njegovu majku, distributera plina, vlasnika dimnjačarske tvrtke. Ljetos, u kolovozu podignut je kazneni postupak i istraga protiv Đorđa Stefanova i vlasnika tvrtke za dimnjačarske poslove, činjenica je da postupak sad ide onako kako je trebao prije četiri godine", kazala je odvjetnica Barić.

Danijela Peracic / CROPIX

Naime do 12. kolovoza ove godine, isključivo se dimnjačara teretilo da je 18. srpnja 2015., više od tri mjeseca prije tragedije, u spornom objektu, iz nehaja propustio provjeriti ispravnost i funkcioniranje dimnjaka koji je spojen na plinski kotao. Te da zato nije niti utvrdio da je dimnjak tehnički neispravan i nije obavijestio opskrbljivača da isključi dovod plina dok se dimovod ne dovede u ispravno stanje.

Općinsko državno odvjetništvo u Puli pokrenulo je u kolovozu novu istragu protiv Đorđa Stefanova, vlasnika agroturizma Milena i direktora tvrtke D.I.M.Š.O. iz Čavli Marka Bajraktarevića, te same tvrtke D.I.M.Š.O.

"Sudski vještak za dimnjačarstvo iz Zagreba temeljito je objasnio o čemu se radi, kako dimnjačar na terenu bez prave opreme nije mogao vidjeti o kakvim se neispravnostima radi. Nakon toga je nastupila oslobađajuća presuda", objasnila je odvjetnica Barić.

Najavljena žalba

Kratko obrazloženje oslobađajuće presude sutkinje Vere Glasnović Gjoni prenio je Glas Istre. Sutkinja je kazala da je u postupku vijeće jednoglasno donijelo odluku i oslobodilo okrivljenika od krivnje i kaznene odgovornosti.

Danijela Peracic / CROPIX

"Ovaj kazneni postupak je izazvao veliku pažnju javnosti. Potpuno razumljivo jer je u pitanju tragedija, na tragičan način izgubio je život mladi par, a ovo vijeće je u prvom redu zbog pijeteta prema njima željelo rasvijetlili sve okolnosti slučaja. Nije sporan uzrok smrti. Bilo je to trovanje plinom zbog nepravilnih plinskih instalacija. To je na prvi pogled nesretni slučaj, ali svakako postoji ljudski faktor, propust određene osobe, koji je u uzročnoj vezi s tragedijom. Vijeće je još prije nekog vremena steklo uvjerenje da okrivljeni ne može biti odgovoran. Međutim, nastavilo se s postupkom zbog dva razloga: ljudskog i profesionalnog. Sudu je bilo važno da u detalje ispita sve momente vezane za ovu tragediju. Namjera je bila pomalo i izvan osnovnog zadatka ovog konkretnog postupka (utvrđivanje krivnje okrivljenog) kako bi se došlo do nekih konkretnih činjenica koje bi ukazivale na mogućnost odgovornosti nekih drugih osoba koje u ovoj sudnici nisu bile u svojstvu okrivljenika", rekla je sutkinja Glasnović Gjoni.

Općinsko državno odvjetništvo u Puli obznanilo je priopćenjem da će uložiti žalbu na navedenu presudu, nakon što dobiju pisani otpravak presude, nakon što je čulo usmeno iznesene razloge kojima se sud rukovodio pri donošenju oslobađajuće presude.

"Nama je interes da se utvrde pravi krivci. Mi smo zadovoljni da je postupak krenuo u ovom smjeru, i na kraju krajeva, mislim da bi bilo prestrašno da odgovara netko tko nije kriv. Dimnjačar je tada imao 23 godine, čistio je dimnjak tri i pol mjeseca prije nego se nesreća dogodila. Nama je osnovna zadaća sada, i godinama smo ukazivali, da odgovorni nisu bili prijavljeni, sada postupci mogu ići u tom smjeru", zaključila je odvjetnica Ingrid Barić.

smrt

Istra

gušenje

dimnjačar

agroturizam Milena

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter