Humor ili primitivizam?

Nakon Pupovca, kao 'princ karnevala' bit će spaljen i Željko Komšić. Ok, shvaćamo da su izbori, no je li sve to malo pretjerano?


Mia Mitrović
04.03.2019.10:00
Nakon Pupovca, kao 'princ karnevala' bit će spaljen i Željko Komšić. Ok, shvaćamo da su izbori, no je li sve to malo pretjerano?
Ante Čizmić/CROPIX

Mia Mitrović
04.03.2019.10:00

U utorak je posljednji dan karnevala, fašnika, mesopusta, maškara. U srijedu počinje korizma pa hrvatski napaćeni narod ima još samo dva dana veselja prije no što počne korizmeni post. Ovogodišnji karneval začinjen je politikom malo više nego obično jer je izborna godina izborna pa su kao 'prinčevi karnevala' na lomači nastradali i neki političari. 

U nedjelju je tako na krnevalu u Kaštel Sućurcu nastradala golema lutka predsjednika Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca koji je spaljen u društvu nešto manje lutke hrvatskog premijera Andreja Plenkovića. Sve je pratio i neduhovioti skeč u kojem je insceniran ponovni napad na vaterpoliste Crvene zvezde  na Splitskoj rivi pa smo ponovno demonstrirali zašto nas mnogi smatraju narodom s najmanje smisla za humor u čitavoj Europi (a možda i šire). 

Humor ili primitivizam?

Slična sudbina u Čapljini, mjestu na jugu BiH čeka i Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH čija će lutka biti u utorak spaljena na završnom maskenbalu. Hrvati iz BiH će tako ponovno vrlo plastično izraziti svoje nezadovoljstvo izborom hrvatskog člana tročlanog predsjedništva koji je izabran glasovima Bošnjaka. 

U obližnjem mjestu Trežibatu Komšić je u nedjelju uhićen a organizatori su poručili da će biti priveden perd lice pravde. Na jednome dominira njegova glava te je predstavljen kao trojanski konj s kotačima na kojemu piše ''S konja na kenjca''. Na drugoj lutki predstavljen je kao marioneta, a na njezinu dnu piše "Daytonsko kazalište" .

Smisao spaljivanja 'fašničkog kralja' seže duboko u pagansku tradiciju starih naropda europskog kopna, a fašničko veselje spojeno je i s rimskom tradicijom bakanalija i saturnalija. Princ se spaljuje kako bi se otjerala zima, a  s njom i sve negativno što se događalo protekle godine. Hrvati iz Čapljine objasnili su da spaljuju Komšića jer je 'trojanski konj' i 'lutka kojom drugi upravljau', a što je Pupovac skrivio stanovnicima Kaštel Sućurca, nije sasvim jasno. 

karneval

Milorad Pupovac

fašnik

Žejko Komšić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter