što kaže struka?

Nakon sramotnog nastupa psihijatra koji je za slučaj silovanja rekao: 'Pitanje je koliko je to za nju bilo interesantno' zamolili smo za komentar Liječničku komoru


Ines Madunić
17.10.2019.09:05
Nakon sramotnog nastupa psihijatra koji je za slučaj silovanja rekao: 'Pitanje je koliko je to za nju bilo interesantno' zamolili smo za komentar Liječničku komoru
Jure Mišković/Cropix

sažeto

Vladimir Gruden psihijatar je koji već godinama u javnosti izlaže skandalozne stavove o ženama


Ines Madunić
17.10.2019.09:05

Posljednjih nekoliko dana Hrvatsku potresa slučaj optužbe za grupno silovanje koja je podnesena protiv sedmorice mladića, a koji su se godinu dana sustavno iživljavali te seksualno, fizički i psihički zlostavljali 15-godišnjakinju.

Zbog skandalozne odluke suca Ivana Markovića da osumnjičenima ne odredi istražni pritvor te ih pošalje kući, u isto selo u kojem živi i njihova žrtva, digla se na noge cijela zemlja.

Jure Mišković/Cropix

Povodom toga, jedna je televizija pozvala Vladimira Grudena da slučaj komentira. Psihijatar koji je kroz desetljeća u hrvatskoj javnosti poznat po svojim, u najmanju ruku strašnim stavovima prema ženama, homoseksualcima, žrtvama silovanja...

PROČITAJTE:

POŠTOVANI PSIHIJATRE, NE JE UVIJEK - NE, MA ŠTO VI PRIČALI O TOME Kako smo došli do toga da o stravičnim silovanjima u Zadru govori psihijatar koji misli da žrtva može biti kriva za ono što joj se dogodilo? I nije mu prvi put, stavovi su mu u najmanju ruku skandalozni

Za komentar njegovih najnovijih izjava tražili smo Hrvatsku liječničku komoru, čiji je Gruden član.

Do jučerašnjeg zaključenja teksta odgovor nismo dobili, ali ga sad u potpunosti objavljujemo.

"Hrvatska liječnička komora osuđuje svako nasilje, a poglavito nasilje prema ženama i djeci te se čvrsto zalaže za humanost i zaštitu žrtava.

Stavovi pojedinih članova HLK nisu stavovi HLK-a i ne mogu se tako tumačiti."

Komoru smo pitali kako komentiraju nove izjave Vladimira Grudena koje je izrekao u prilogu za jednu hrvatsku televiziju, kad je izjavio:

"Mi psihijatri uvijek razmišljamo da, ako je netko ušao u takvu situaciju, koliko njoj to služi kao jedna vrsta produkcije, ona je sad na taj način vrlo zanimljiva. Ovo što pričam je grozno, grozno je da se radi o mom djetetu, ali u svakom slučaju trebamo razmišljati što je bilo s njene strane toliko naivno. Što je to za nju značilo, osim što je to za nju bila trauma, pitanje je koliko je to za nju bilo interesantno. To je možda opet grozno što ja govorim, ali mi psihijatri, mi se oko svega pitamo."

Hrvatsku liječničku komoru također smo pitali postoje li neki mehanizmi kazne ili disciplinskog postupka za Grudena te hoće li ih primijeniti.

Jure Mišković/Cropix

Gruden je otprije poznat javnosti po skandaloznim stavovima, primjerice iznio je suludu teoriju o "američkom i balkanskom tipu silovanja".

"Po američkom modelu, silovanje počinje nakon ženinog 'ne' i dalje se ne smije inzistirati, ali ako se preselimo kod nas na Balkan, sam čin osvajanja je dio onog 'hoćeš-neću', odnosno ako bi muškarac odmah odustao na ženinom prvom 'ne', on ne bi bio muškarac", rekao je psihijatar.

Podsjetimo, zbog loše i neprimjerene reakcije institucija i vala nasilja koji pogađa Hrvatsku u posljednjih nekoliko mjeseci, prosvjedi se organiziraju u većim hrvatskim gradovima.

U petak u 12 sati prosvjeduje se u Zadru ispred zgrade zadarskog suda, a u subotu će na ulice izaći stanovnici i stanovnice Zagreba (Trg kralja Tomislava u 10 sati), Rijeke (Kont u 11 sati) te Splita (ispred Županijskog suda u 11 sati).

Studentski klub Antifjaka u srijedu navečer organizirao je mirni prosvjed ispred Županijskog suda u Zadru. 

silovanje

skandal

Hrvatska liječnička komora

Vladimir Gruden

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter