TJEDNO 'SATIRANJE'

Nakon što su agenti SOA-e obrukali jer nisu razlikovali cipele Oxford, Brogue i Blucher, uvodi se nova strategija. Obavezan odlazak na Fashion Week te modna predavanja by Modni mačak


Mia Peretić
25.01.2019.19:00
Nakon što su agenti SOA-e obrukali jer nisu razlikovali cipele Oxford, Brogue i Blucher, uvodi se nova strategija. Obavezan odlazak na Fashion Week te modna predavanja by Modni mačak
iStock

sažeto

Revolucionarno nova strategija: Agenti SOA-e 21. stoljeća će umjesto kriminalaca i terorista prepoznavati cipele i satove


Mia Peretić
25.01.2019.19:00

Ponosni na uspješnu operaciju kodnog imena "Spašavanje ministra Tolušića", u kojoj su zahvaljujući vrhunskim analitičkim sposobnostima i dugogodišnjem obavještajnom iskustvu uspjeli raskrinkati pokušaj kompromitacije ministra poljoprivrede, koji se na montiranim fotografijama nalazi u društvu prostitutke s kokainom, agenti Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA), zadovoljno su sjeli u sobu za sastanke, međusobno se tapšajući po leđima.

"Samo je vrhunsko, analitičko oko moglo uočiti da, za razliku od ovoga na fotomontaži, pravi Tolušić ne nosi ručni sat, kao i da naš ministar ne nosi špičaste cipele, dok ovaj na fotografiji nosi cipele zaobljenog vrha", ponosno je u sobi za sastanke pred dvadesetak kolega rekao direktor SOA-inog Sektora za regrutaciju i obuku.

"Vidite momci, vrag je u detaljima, tko zna što bi bilo da SOA nema oko za modne detalje", nastavio je smiješeći se i laktom gurkajući prvoga do sebe. Ni sam nije mogao vjerovati da je izrekao nešto ovakvo.

Društvo u sobi je također djelovalo zadovoljno, konačno je agencija primila i malo pozitivnog PR-a, a čitavoj su Hrvatskoj dali do znanja da mogu riješiti i najkompleksnije zadatke.

Nakon dvadesetak minuta, u sobi za sastanke ostalo ih je svega petero. Ostali su se razbježali svojim poslom. Direktor je ostao po strani, nekako zamišljen, mrmljajući:

"Vremena se mijenjaju, a drastična vremena zahtijevaju drastične mjere".

"Što ste rekli direktore?", upitao ga je jedan od bliskih suradnika.

"Bez brige, sve ćete saznati na vrijeme", ostao je misteriozan i tog dana više ni s kime nije komunicirao. Zavukao se u svoj ured i tamo danima nešto mahnito pisao.

Nakon tjedan dana u inbox čitave SOA-a stigao je mail

"Poštovani kolegice i kolege,

u petak u 16:00 u prostorijama konferencijske dvorane održat će se prezentacija nove Strategije za regrutaciju i obuku SOA-e. Dolazak je obavezan.

Hvala i srdačan pozdrav".

U potpisu maila bio je naš junak, autor i idejni začetnik nove Strategije prema kojoj će se regrutirati i obučavati budući agenti - obavještajci.

Toga je tjedna u prostorijama agencije vladao košmar. Nikome nije bilo jasno zašto najednom implementacija novog dokumenta. Pa zar nisu u slučaju ministra Tolušića pokazali da dobro i uspješno rade svoj posao?

Došao je i taj petak. Direktor je oštrim pogledom brzinski skenirao zidni sat, zatim onaj na računalu, mobitelu, pa tek onda na ruci. Na njega se još nije navikao. Za danas je pripremio čitavu prezentaciju. Dvadeset slajdova. Organizirao je da mu se dopremi laptop, platno i projektor.

istock

Laknulo mu je kada su minutu kasnije u dvoranu krenuli "kapati" prvi kolege, puneći prvo zadnje redove.

"Jako ste zgodni direktore", dobacila mu je Marija iz računovodstva u prolazu.

I zaista, za današnju se prigodu posebno pažljivo odjenuo. Naručio je crno odijelo, šivano po mjeri. Obukao je bijelu košulju, bordo kravatu s majušnim bijelim točkicama, a u prednji džep sakoa zataknuo je svileni rupčić malo svjetlije crvene boje. Zaključio je da na ovu odjevnu kombinaciju ne može pogriješiti s crnim špičastim cipelama. Ne lakiranim.

Sve je to dio nove strategije, mislio je u sebi.

Nakon što je u dvoranu sjeo i posljednji čovjek, direktor je ugasio svijetlo, nakašljao se i krenuo:

"Poštovani kolegice i kolege. Kao što sam napomenuo u mailu, povod ovome sastanku su nedavni događaji koji su mi pomogli ukazati na jednu širu problematiku. Bolje rečeno, širu sliku. A riječ je o načinu na koji se SOA mora prilagoditi suvremenim izazovima. Ako nas je nečemu naučio slučaj Tolušić, onda je to da ugroze vrebaju sa svih strana, pa tako više nije dovoljno prepoznati terorista, već i cipelu i sat Tko zna što je sljedeće. Zato vam predstavljam revolucionarni projekt, obavještajni podvig nezapamćen na ovim prostorima", počeo je nadahnuto direktor.

Čitava je dvorana na trenutak zanijemila.

"O čemu ovaj priča", čuo se poneki šapat iz zadnjih redova

"Molim vas, da ne duljim: naš novi cilj je stvoriti agente nove generacije. Operativci su nekada trebali znati rukovati pištoljem, savladavati borilačke vještine, pratiti korupciju i organizirani kriminal, preventivno djelovati na području terorističkih ugroza. Zaboravite te zastarjele metode", rekao je poderavši Pravilnik s detaljnim specifikacijama o obuci i zadacima obavještajnih agenata.

"Moderni obavještajac 21. stoljeća nije prašinar koji prisluškuje telefonske pozive ili vreba iz obližnjeg grma. To nije ona dosadna njuška koja vam se preko ramena naviruje u mobitel ili u kafiću sjedi upadljivo blizu vas. Novi agent SOA-e 21. stoljeća mora biti sofisticiran čovjek s okom za detalje", rekao je ponosno direktor.

"Nešto kao James Bond?", doviknuo je netko iz predzadnjeg reda, izazvavši salve smijeha u dvorani.

"Baš kao James Bond. Lijepe žene, dobri satovi, skupa odijela", odgovorio je direktor mrtav - ozbiljan.

via GIPHY

Sada je smijeh stao, no žamor je postao sve glasniji.

"Zar je ovaj totalno skrenuo?", moglo se čuti diljem dvorane.

No, direktor se nije dao smesti. Shvatio je da ga kolege ne shvaćaju ozbiljno, no on je već odavno naumio da će tim 'budalama vez vizije', kako ih je u vlastitim mislima nazivao, svoju ideju nametnuli svidjelo im se to ili ne.

"Nadalje, umjesto vježbi na streljani i mlaćenja na parteru, organizirat ćemo suvremenu modnu edukaciju. Prvi termin je već idućeg tjedna. Dolazi nam gospodin Modni mačak glavom i repom. Predavat će vam o modnim pogodcima i promašajima, što s čime ide, a što ni u ludilu ne ide skupa".

Ekipa je sad ozbiljno krenula urlati od smijeha.

Direktor ih je pokušao nadglasati, nastavivši u ozbiljnom, ali jako povišenom tonu:

"Nisam ja budala! Evo, zamislite sada da netko pokuša kompromitirati, recimo Zlatka Hasanbegovića i staviti ga u neku škakljivu poziciju. I sada da ga montiraju u fotografiju na kojoj on nosi crvenu košulju i žute hlače. E pa ne može!!", krenuo je vikati direktor.

"Nakon ove edukacije suvremeni će agent SOA-e znati da je Hasanbegović proglašen jednim od političara s najviše stila i da ni mrtav ne bi obukao žute hlače i crvenu košulju. "O tome vam pričam kolegice i kolege, posebno vama u zadnjem redu, što se smijuljite već pola sata", sada je već urlao.

Nakon par minuta nije mogao a da ne primijeti da je sastanak nepovratno skrenuo s pravca, te da, ako želi sprovesti ideju nove Strategije za regrutaciju i obuku, morat će raditi u tišini.

Nakon tjedan dana svi su na mail dobili sažetak sastanka i primjerak novog Pravilnika, nakon što je stari onako teatralno poderao. U ured je pozvao svoj zamjenika i krenuo diktirati zadatke:

"Molim te, zakupi prvi red na idućem Fashion Weeku, želim da svi u ovom novom programu pogledaju barem tri muške i tri ženske revije. Ti izaberi dizajnera, samo daj nekoga tko radi pravu odjeću, a ne nekakve avangardne toge", počeo je.

"Nadalje, tjedan iza toga imat ćemo potrebnu edukaciju posebno o satovima i cipelama. Neću dozvoliti da ijedan agent izađe iz ove ustanove ako u tri sata ujutro ne bude znao razliku između cipela Oxford, Brogue, Bluche, Chelsea i derbi. Također, ima da znaju kada se nosi braun, a kada lakirana cipela, te kakvi muškarci nose cipele u špic, a kakvi zaobljene cipele", nabacivao je ideje šećući uredom.

"Dapače, na tu temu možemo imati okrugli stol 'Nose li pravi muškarci špic papak', a na edukaciji o ženskim cipelama želim da se svi dobro upoznaju s visinama potpetica, kakve su stiletto, kakve Mary Jane, a kakve mokasine".

Pomoćnik je, iako vidno potresen, i dalje hvatao bilješke, buljeći u svoj papir kao da pokušava utvrditi je li ovo što se zbiva stvarno. Da je tome tako, potvrdio mu je direktor zaključkom:

"Od sada će, umjesto terorista, agenti SOA-a prepoznavati modne dodatke".

* Ovaj tekst služi političkoj satiri, situacije i razgovori su izmišljeni za potrebe teksta i nije bilo namjere za vrijeđanjem

moda

satira

SOA

agent

obuka

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter