kad policija trenira strogoću

Nakon što su jučer upali na teren tijekom finala Svjetskog prvenstva, svi se pitaju gdje su danas članovi Pussy Riota


100posto
16.07.2018.13:50
Nakon što su jučer upali na teren tijekom finala Svjetskog prvenstva, svi se pitaju gdje su danas članovi Pussy Riota
Getty

sažeto

Članovi su cijelu noć zadržani u policijskom pritvoru, a kako tvrde nije im dopušteno da ih kontaktirao odvjetnik te bi danas trebali biti privedeni pred sud


100posto
16.07.2018.13:50

Nakon što su članice i članovi ruskog feminističkog punk rock benda Pussy Riot jučer nakratko upali na teren tijekom trajanja finalne utakmice između Francuske i Hrvatske na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Moskvi, ali su ih brzo odveli redari, mnogi se danas pitaju što se događa s njima. Članovi su cijelu noć zadržani u policijskom pritvoru, a kako tvrde nije im dopušteno da ih kontaktirao odvjetnik te bi danas trebali biti privedeni pred sud. Također, kako navode, jedan policijski časnik poručio je njihovu odvjetniku da dođe u ponedjeljak i podnese pritužbu.

Za vrijeme drugog poluvremena tri osobe u bijelim majicama i crnim hlačama nalik odori ruske policije upale su na travnjak, a četvrtu su u tome spriječili redari dok su tri prije nego su ih dohvatili redari ipak uspjele pretrčati 50 metara. Pussy Riot navodi da su te osobe predstavljale nebeske policajce koji nježno prate navijače na Mondialu i poštivanje pravila za razliku od ruskih zemaljskih policajaca koji rastjeruju prosvjednike i svima čine nažao.

Kako ističu time su željeli privući pozornost na problem političkih zatvorenika u Rusiji i zahtijevati oslobođenje ukrajinskog filmaša Olega Sentsova, osuđenog na 20 godina zatvora zbog terorizma i trgovine oružjem. I inače su poznate zbog svojih kontroverznih performansa u Rusiji. 

2012. godine proglašene su krivima za huliganizam motiviran vjerskom mržnjom jer su prosvjednom akcijom u katedrali u Moskvi upozorile na spregu vlasti i Crkve, pritom direktno govoreći protiv Putina, i osuđene su na dvije godine zatvora.

utakmica

pritvor

Pussy Riot

newsletter

Prijavite se na Newsletter