TKO STOJI IZA PROSVJEDA ŽUTIH PRSLUKA U FRANCUSKOJ?

'Narod Macronu zamjera što živi na zlatnoj žlici, miljama daleko od onih koji su ga izabrali. Ovakvih nereda u Parizu nije bilo još od studentske pobune '68.'


Mia Mitrović
18.12.2018.11:20
'Narod Macronu zamjera što živi na zlatnoj žlici, miljama daleko od onih koji su ga izabrali. Ovakvih nereda u Parizu nije bilo još od studentske pobune '68.'
Reuters

Mia Mitrović
18.12.2018.11:20

Od početka prosinca Francuska gori, a prosvjedi su se proširili i u druge zemlje. Povod pobuni Žutih prsluka bilo je povećanje cijena goriva, no prosvjed je eskalirao u sveopći kaos koji još uvijek traje, ali u nešto manjem intenzitetu.

Otkako je započela pobuna Žutih prsluka, u raznim se medijima mogu čuti potpuno oprječne informacije oko njihovih uzroka, zahtjeva, rukovodstva... Reporteri koji su pratili ulično nasilje iz prvih redova imaju jedno viđenje, dok politički analitičari govore suprotno. Neki su otišli toliko daleko da situaciju u Macronovoj Francuskoj uspoređuju s onom u vrijeme Luja XVI

Kako bih pokušala rekonstruirati i doznati što se zbilja događa u Francuskoj, kontaktirala sam svoju dobru beogradsku prijateljicu Jasnu koja se udala te s mužem i dvoje djece živi u Bretanji.

Nazvala sam i Višeslava Raosa, docenta na katedri za Komparativnu politiku Fakulteta političkih znanosti. U jednoj svojoj kolumni Raos je još prije godinu dana, po samom izboru Macrona predvidio da bi moglo doći do sveopće pobune ako Macron krene realizirati svoja predizborna obećanja.

I Trumpu i Rusima paše kaos u Francuskoj

"Mislio sam da će se protiv njegovih reformi najprije pobuniti sindikati pa da će to prerasti u sveopću pobunu. No, bilo je obratno. Najprije je došlo do sveopćeg bunta zbog cijena benzina, a tek onda su se priključili sindikati zbog reforme školstva. Macrona bije glas da je otuđen od naroda i da ga zanimaju samo problemi mlade pariške elite kojoj i sam pripada“, objašnjava Raos te dodaje kako su usporedbe Macrona i Luja XVI deplasirane i pretjerane.

"Za početak, Macron je demokratski izabran. Bolje ga je usporediti s Obamom. Obojica pripadaju mlađoj generaciji političara i od obojice je narod imao velika očekivanja koja nisu ispunili jer su preko koljena i bez dobrog plana išli rješavati probleme stare desecima godina. Obama nije proveo ni jednu značajnu reformu, a Macronova žustra implementacija ekonomskog liberalizma u zemlju s jakom državom poput Francuske, rezultirala je Žutim prslucima“, objašnjava mi Raos, a slično govori i Jasna.

Reuters

"Narod Macronu najviše zamjera to što nema pojma što se događa običnom građaninu. Živi na zlatnoj žlici, miljama daleko od građana koji su ga izabrali. Narod je nezadovoljan i dobro je da su se trgli. Francuzi žive loše, a misle da im je dobro, za razliku od nas na ovim prostorima koji znamo da smo u k*rcu“, direktna je Jasna kojoj su Žuti prsluci pomalo dosadili.

"Iskreno kažem, dosadilo mi je totalno jer nikome nije jasno što se zapravo događa i tko stoji iza toga. U medijima ih nazivaju plaćenicima, spominju se čak i Rusi. Međutim, ja bih prije rekla da, ako već netko ima prste u ovome da je to Trump koji je najavio povisivanje članarine u NATO-u, a onda su Njemačka i Francuska počele razgovarati o zajedničkoj europskoj vojsci. Macron je govorio i o jačanju eura, što dolaru ne odgovara“, spekulira Jasna, no i Raos sumnja na vanjske faktore.

"To se svakako ne može dokazati i ne možemo ni u koga uperiti prstom, no svakako postoje vanjski faktori koji navijaju za Žute prsluke. U prvom redu to je Ruska federacija kojoj odgovara slaba Europa, ali i Trump i njegov (bivši) savjetnik Steve Bannon koji oko sebe okuplja europske nacionaliste i nada se pobjedi euroskeptične struje na izborima za EU parlament na godinu što je korak prema rušenju 'Briselske hegemonije', kako on naziva Europsku uniju. Prosvjedi i dalje traju. Iako Francuska ima stoljetnu tradiciju uličnog i političkog nasilja, točno je da ovakvih nereda u Parizu nije bilo još od studentske pobune '68.“, objašnjava Raos.

Svi Parižani su odselili iz Pariza

Jasna je prosvjed Žutih prsluka u Parizu doživjela iz prve ruke kada je putujući avionom iz Beograda sletjela na Charles de Gaulle.

"Nerede smo na aerodromu nekako izbjegli i kroz svu tu gužvu krenuli prema Parizu. Žuti prsluci bili su posvuda. Srušili su naplatne kućice i rampe uz cestu pa nismo morali platiti cestarinu. Mahali smo im iz auta i oni nama. Sada se ljudi već polako i sprdaju s prosvjedima. Neki dan su naši susjedi iz zafrkancije postavili barikade na cestu ispred kuće“, priča Jasna koja je sa suprugom najprije živjela u Parizu, no, kao i mnogi Parižani se zbog velikih troškova života preselila u dolinu Loire.

Reuters

"Moj suprug ima dvosoban stan u Parizu. Iznajmljuje ga za 700 eura. Renta za kuću od 170 kvadrata kraj Loire u kojoj sada stanujemo košta 500 eura. Većina Parižana se odselila iz Pariza jer je postao nepodnošljiv za život, što zbog turističke vreve, što zbog cijena. U centru grada vlažna sobica košta oko 500 eura. U centru Pariza stanuju još samo turisti i teški buržuji. Svi ostali su se odselili“, priča Jasna te dodaje kako ju kvaliteta života u Francuskoj u mnogočemu podsjeća na onu u Srbiji, osim što su radnička prava veća.

"Ovdje imaju sud za povredu radničkih prava na kojem uvijek pobjeđuje radnik. U Srbiji se to nikada ne dogodi. Što se standarda tiče, teško je živjeti na francuskom minimalcu. Kada platiš komunalije, ne ostane ti gotovo ništa, bukvalno ni za cigarete koje ovdje koštaju 10 eura“, otkriva svakidašnju jadikovku Francuza na minimalcu naša sugovornica.

U prosvjedima Žutih prsluka i Trumpovi glasači 

Raos pak kaže da ga prosvjedi Žutih prsluka podsjećaju na Facebook prosvjede koji su tresli Hrvatsku 2011. u vrijeme 'vladavine' Jadranke Kosor.

"Ako pogledamo zahtjeve Žutih prsluka, slični su kao i oni 2011. Radi se o lijevoj kritici društva, uz populistički element. Prosvjedi u Hrvatskoj izrodili su nove političke opcije u Hrvatskoj, a to će se vjerojatno dogoditi i u Francuskoj. Zanimljivo je promotriti tko sudjeluje u Žutim prslucima. Uglavnom je to bijela radnička klasa, a to su Trumpovi glasači pa mi se čini da bi se čitavu situaciju moglo promotriti kao pobunu bijele, core Francuske protiv one kozmopolitske“, kaže Raos. 

Reuters

Jasna pak otkriva da se sve više Macronovih birača okreće opciji koju nudi Marine Le Pen što je u skladu s onim što govori Raos.

"Koliko mi se čini, on će uskoro morati otići, a moguće je da će ga naslijediti ga Marie Le Pen. Iako ju mnogi prozivaju za fašizam, meni se čini da ona samo štiti interese svoje države. Francuska je puna migranata bez ikakvih papira. Previše je ilegalaca i sveopći je kaos. Ima i gomila Srba, također bez papira. Nemam ništa protiv migranata, i sama sam migrantkinja iako sam majka i supruga Francuza, no primijetila sam jednu čudnu stvar oko ovih prosvjeda: u njima ne sudjeluju migranti. To je stvarno čudno jer i oni ovdje jedva krpaju kraj s krajem. Nemoguće je da su zadovoljni stanjem stvari i svojom situacijom tako da mi je to pokazatelj da se oko prosvjeda događa nešto čudno“, kaže Jasna, no i Raos priznaje da nema odgovor na to pitanje.
"Čudno je da ih nema jer se prosvjedi i njih tiču. Što se točno zbiva u Parizu, iskristalizirat će se s vremenom, a Macron će morati ozbiljno okrenuti ploču ako misli dobiti europske izbore u svibnju. Obraćanje od dvanaest minuta nije dovoljno da umiri razjaren narod. I Obama je bio dobar govornik“, zaključuje znakovito.

Emmanuel Macron

žuti prsluci

Marine Le Pen

neredi u Parizu

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter