Predsjednica obećala pomoć, ali otac je još u zatvoru

Nastavak priče o uhićenom ocu čija se kćer liječi na Rebru


Ana Lonjak
22.02.2018.14:05
Nastavak priče o uhićenom ocu čija se kćer liječi na Rebru
Facebook

sažeto

Vanesa u ponedjeljak ide na razgovor kod doktora Zorana Bahtijarevića u Klaićevoj bolnici kako bi se dogovorili oko daljnjeg liječenja


Ana Lonjak
22.02.2018.14:05

Očajni 44-godišnji muškarac iz Koprivnice Dragan Dolenec zajedno sa svojom suprugom Krunom od rođenja njihove kćeri Vanese, koja danas ima 14 godina, bori se za njezino narušeno zdravlje, a ovih dana proživljavaju pravu agoniju. Naime, Dragan je u srijedu u očaju nazvao ured hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na Pantovčaku kako bi je zatražio pomoć, na što mu je tajnica poručila da predsjednici pošalje dopis. U očaju je otac zatim zaprijetio da će baciti bombu na zagrebački Klinički bolnički centar Rebro, a liječnika zaklati. Nakon toga je završio iza rešetka u varaždinskom zatvoru, gdje zasigurno proživljava najgore trenutke. 

Vanesa je rođena bez bubrega, mjehura, debelog crijeva, a kako bi donekle imala normalan život potrebna joj je operacija mjehura i transplantacija bubrega. Kontaktirali smo njezinu majku Krunu koja nam je otkrila kako Vanesa leži u zagrebačkoj bolnici Rebro gdje joj liječnici pokušavaju proširiti mjehur nakon čega bi tek trebala doći na listu čekanja za  bubreg. Rješenje za njezino stanje roditelji traže već godinama, a djevojčici bi pomogla operacija kod dr. Eugenea Minevicha iz urološkog centra u Cincinnatiju u Americi s kojom surađaje Klaićeva bolnica, ali treba se dobiti suglasnost HZZO-a kojeg ne može dobiti bez suglasnosti Vanesinih liječnika. A liječnici, kako priča Kruna, to nisu htjeli dati.

Do sada. Nakon što je u javnost procurila cijela priča, dogovoreno je da u ponedjeljak Vanesa ide na razgovor kod doktora Zorana Bahtijarevića u Klaićevoj bolnici kako bi se dogovorili oko daljnjeg liječenja, jer kako objašnjava majka u Klaićevoj bolnici su povezani s najboljim kirurgom Minevichem u Americi, koji bi mogao napraviti rekonstrukciju mjehura. 

Danas je i predsjednica nazvala Rebro, otkriva majka, te razgovarala s liječnicima te poručila da će poduzeti sve što je u njezinoj mogućnosti kako bi se pomoglo Vanesi. 

Svaki dan Kruna i Dragan putuju iz Koprivinice u Zagreb kako bi bili iz svoju bolesnu kćer, čija borba traje već 14 godina, a Kruna na naš upit što se to dogodilo prije dva dana kada je njezin suprug u afektu izrekao rečenicu: "Ma, najbolje bi bilo da ja odem na Rebro, bacim bombu i zakoljem doktora" s dubokim uzdahom i vidno očajna poručila da on to nije zlonamjerno rekao i da je jednostavno pukao.

"Dijete mu pati 14 godina i više nije mogao, jednostavno nije znao što napraviti", kaže supruga, dodajući da je to bilo izrečeno u afektu.

'Predsjednica je zabrinuta za zdravlje male Vanese'

O slučaju se oglasio i Ured predsjednice. 

"Potvrđujemo da je u ponedjeljak, 19. veljače 2018. godine, u Kabinetu Predsjednice Republike zaprimljen telefonski poziv nepoznate muške osobe koja je zatražila razgovor s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović, ne navodeći osobne podatke o sebi i razlog poziva. Obzirom da je izrekao prijetnje da bi mogao ugroziti život i sigurnost građana, obaviještena je policija koja je dalje postupala prema svojim nadležnostima.

U međuvremenu, nakon što smo saznali identitet osobe koja je uputila poziv Uredu, provjerili smo dokumentaciju u Uredu koja bi mogla biti vezana uz taj slučaj, te Vas u tom smislu izvješćujemo kako su nam se pismom od 16. kolovoza 2017. obratili supružnici Kruna i Dragan Dolenec moleći pomoć vezanu uz nastavak liječenja svoje teško bolesne kćeri Vanese u inozemstvu. 

Vodeći računa o ozbiljnosti zdravstvenog stanja malene Vanese, te uvažavajući iskazanu molbu supružnika Dolenec za pomoć Predsjednice Republike u nastavku njezina liječenja, Ured je promptno uputio dopis Ministarstvu zdravstva i HZZO-u moleći odgovarajuća postupanja nadležnih službi u okviru propisa na temelju kojih se odobrava liječenje u inozemstvu.

Dana 29. kolovoza 2017. Direkcija HZZO-a uputila je gospođi Kruni Dolenec, majci malodobne Vanese, dopis kojim je izvješćuje o postupku koji je potrebno provesti u svrhu odobravanja liječenju u inozemstvu, te je o istom izviješten i Ured Predsjednice.

Ističemo da Ured Predsjednice ne može utjecati na specijalističko mišljenje liječnika, a koje je bilo potrebno da se odobri nastavak liječenja u inozemstvu. U međuvremenu nismo dobili nikakvih novih upita o liječenju male Vanese sve do poziva g. Dolenca ovoga ponedjeljka.

Zabrinuta za zdravstveno stanje male Vanese, Predsjednica Republike Hrvatske prati odluke liječničkog konzilija, te donošenje potrebnih mjera za nastavak liječenja. Također, informirala se i o zdravstvenom stanju njezina oca", priopćili su iz Ureda predsjednice. 

otac

prijetnje

bubreg

rebro

vanesa dolenec

predjsednica

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter