i to je šef Europskog parlamenta?!

Nedavno je rekao da su Istra i Dalmacija talijanske, a ovog puta slavi Mussolinija. Hrvatski europarlamentarci odmah su mu odgovorili


100posto
14.03.2019.10:35
Nedavno je rekao da su Istra i Dalmacija talijanske, a ovog puta slavi Mussolinija. Hrvatski europarlamentarci odmah su mu odgovorili
Dragan Matić/CROPIX

sažeto

Jesu li se Tajaniju malo 'pobrkali lončići'


100posto
14.03.2019.10:35

Antonio Tajani, šef Europskog parlamenta ponovno je briljirao sa svojim izjavama. Još pamtimo kada je nedavno Istru i Dalmaciju nazvao talijanskom, a sada je pomutnju izazvao izjavom da je fašistički diktator Benito Mussolini "radio pozitivne stvari za Italiju.

Tajani je tako u intervjuu za jednu radijsku emisiji izjavio o Mussoliniju:  "Dok nije objavio rat cijelom svijetu sljedeći Hitlera, zatim dok nije donio rasne zakone, a isto tako ako izuzmemo dramatični događaj vezan uz Matteottija radio je pozitivne stvari kako bi se izgradila infrastruktura u Italiji".

'Mussolini je napravio neke pozitivne stvari'

Također je naglasio da on nije fašist te da ne dijeli Mussolinijevu politički stav, ali je dodao da mu se ne može iskreno osporiti da je gradio mostove, ceste, zgrade. No, kako bi se opravdao istaknuo je i negativnosti tog diktatora kao što je rat, rasni zakoni, Matteoti te je to ocijenio neprihvatljivim. 

Ta izjava ponovno je šokirala i izazvala brojne kritike na njegov račun.

Tako je reagirao i hrvatski eurozastupnik Tonino Picula koji je objavio na Twitteru poruku: 

"Nedavno prizivanje Antonija Tajanija 'talijanske Istre i Dalmacije' očito nije izolirani incident već politička platforma. 'Mussolini je napravio neke pozitivne stvari', rekao je za Radio 24. Između ostalog, 'povratio je mnoge dijelove naše Italije'", napisao je Picula na Twitteru.

Oglasila se i eurozastupnica Biljana Borzan. 

"Vaša izjava da je Mussolini učinio neke 'dobre stvari' je sramotna! Kao i tvrdnja o "talijanskoj Istri i Dalmaciji", ovo je nedostojno za vaš položaj. To pokazuje da je revizionizam vaša ideologija i da je vaša 'isprika' bila laž!", napisala je Borzan na Twitteru.

Dalmacija

Istra

Mussolini

eu parlament

tajani

newsletter

Prijavite se na Newsletter