zimske radosti političke elite

Nekad su se hvalili gdje idu na skijanje. Zbog Milanovića sad svi odlaze skrivećki, s loncem sarme u gepeku


Daniel Radman
04.01.2019.19:00
Nekad su se hvalili gdje idu na skijanje. Zbog Milanovića sad svi odlaze skrivećki, s loncem sarme u gepeku
Cropix

sažeto

Skijališta u BiH i Sloveniji postala su 'omiljena destinacija', njih se smije priznati, ali čim se spomene Austrija, Italija ili Francuska odmah sve miriše na aferu


Daniel Radman
04.01.2019.19:00

'Nakon stresne kampanje i tjedana napornih pregovora htio sam uzeti par dana odmora, ali neki očito i od toga žele napraviti skandal', izjavio je prije dvije godine Željko Reiner, tada predsjednik Sabora, nakon što je uhvaćen kako pod policijskom pratnjom i 'rotirkama' zaobilazi gužve na graničnom prijelazu Bregana.

Reiner se, kao i tisuće drugih Hrvata, zaputio na skijanje, no, očito, odabrao je krivi trenutak. Nije mu se fotelja ni ugrijala, bilo je to netom poslije konstituiranja Sabora, dok smo još čekali da Tihomir Orešković formira novu Vladu. Sam Reiner još je dodao kako bi on 'vrlo rado izbjegao pratnju', no da to nije bilo moguće jer su takva pravila. No, unatoč izgovoru, 'vitez' je dobio 'packu', a ujedno bila je i ovo prva trzavica u svježem braku HDZ-a i Mosta.

Nikola Grmoja, tada u ulozi glasnogovornika Mosta, preko Facebooka mu je poručio kako 'u ovom osjetljivom političkom trenutku, dok još nemamo formiranu vladu, ali i teškoj socijalnoj situaciji takvo ponašanje i odlazak na skijanje apsolutno neprimjereno'.

Darko Tomas / CROPIX

'Građani sigurno ovako nešto ne očekuju. Troškovi ovakve vrste osiguranja su neprihvatljivi', poentirao je, no ipak, da umiri nove partnere, napomenuo je kako je nešto slično učinio i Zoran Milanović 2012. godine.

Milanovića su, podsjetimo, mediji tada uzeli na zub jer je procurila informacija da je, mimo godišnjeg odmora, završio u elitnom skijalištu Obertauern. Kriza je bila u punom jeku, Milanoviću je bila tek prva godina mandata i mnogi su ocijenili kako je to neprimjeren čin, tim više što je trebalo platiti i nemale troškove za njegovo osiguranje. Inače, kako je Milanović vjerojatno najpasioniraniji skijaš među političarima, svaki njegov izlet na austrijska skijališta – pogotovo jer su godine bile krizne – dao je medijima povoda za priče o 'socijalno neosjetljivom premijeru', na što je i Grmoja aludirao.

No, bliže bi bilo istini da Milanović nije bio licemjer. Na skijanje, i u tim najgorim kriznim godinama, preko granice je išlo barem 100.000 Hrvata, a danas je ta brojka barem udvostručena. Dakle, to što si je premijer države mogao priuštiti 'luksuz' kao i šesteroznamenkasti broj njegovih sunarodnjaka (dakako, s nešto većim troškovima), daleko je od skandaloznog.

Goran Mehkek / CROPIX

Unatoč tome, u mentalnom sklopu političara – pojaviše iz populističkih razloga – došlo je do velikih promjena, pa se više ne razmeću skijanjem kao u nekada. Vratimo se na onaj Reinerov slučaj, u isto vrijeme na skijanje je pohitao i Božo Petrov, ali su iz Mosta sa zadovoljstvom zaključili da je otišao u 'obližnji Kupres'. Ukoliko pogledamo neke stare tekstove, one iz predkriznih vremena, tada i nije bilo nikakvih 'moralnih poteškoća'. Bez ikakvih problema se moglo saznati gdje će ići članovi vlade, na koliko dana, i koliko će ih stajati. No, trend se sada okrenuo, skoro da bi mogli reći da se na skijanje ide 'poskrivećki', sa sarmom u gepeku.

Tako su skijališta u BiH i Sloveniji postala 'omiljene destinacije', njih se smije priznati, ali čim se spomene Austrija, Italija ili Francuska odmah sve miriše na aferu. Makar, mora se i reći, da nekad i dođe do afere, kao što je bilo u slučaju Siniše Varge. Bivši ministar zdravstva, sa službenim automobilom (i službenim vozačem) otišao je na skijanje u Italiju, a na kraju je morao vratiti 3679,76 kuna, odnosno pokriti troškove vozača, cestarine, hotelskog smještaja vozača i goriva. Naravno, napomenuo je da je došlo do propusta u tumačenju propisa, uz onaj famozni dodatak 'nikad više se neće ponoviti'.

Marko Todorov / CROPIX

No, odmah se ogradio i napomenuo da nije bila riječ o privatnom, već službenom putu - 'zapalo' ga je da u talijanskim Dolomitima održi predavanje 'o pravima osiguranika u prekograničnom pružanju zdravstvenih usluga u zemljama u koje idu treneri i učitelji skijanja'.

Za one kojima baš i ne stigne poziv za predavanje u St. Moritzu, Kronplatzu ili barem Kranjskoj Gori, ostaje utješna verzija na Sljemenu, ako ne kao skijaši, onda barem kao gosti zagrebačkog gradonačelnika na Snježnoj kraljici. Loža ih je tamo puna, to je već tradicija....

političari

skijanje

Božo Petrov

Zoran Milanović

Nikola Grmoja

Željko Reiner

Siniša Varga

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter