NIJE RODMAN JEDINI

Neki 'celebovi' vole diktatore, neki njihov novac, među njima su i Sting, J.Lo, Mariah Carey i Beyonce!


Daniel Radman
12.06.2018.18:30
Neki 'celebovi' vole diktatore, neki njihov novac, među njima su i Sting, J.Lo, Mariah Carey i Beyonce!
Reuters

sažeto

Tko je sve od 'zapadnih odmetnika' koketirao s sumnjivim režimima?


Daniel Radman
12.06.2018.18:30

Dennis Rodman bio je danas izvan sebe, nakon što je njegov "prijatelj" Kim Jong Un zatoplio odnose sa SAD-om. Iako je dugo vremena bio predmetom osude zbog redovitih posjeta Sjevernoj Koreji, sada mu se pripisuju neformalne zasluge za "omekšavanje" najozloglašenijeg diktatora na svijetu. No, Rodman nije bio prva, a sigurno neće biti ni zadnja zapadna zvijezda koja je dala podršku autokratskom režimu koji nije po mjeri njegove matične zemlje.

Evo i pregleda "diktatora" i "odmetnika" koji su dali podršku krivoj strani.

Vladimir Putin – Klub obožavatelja predvodi Gerard Depardieu

Reuters

Ruskog predsjednika ne možemo staviti u isti koš s Kim Jong Unom, a ni drugim samoproglašenim diktatorima. No, na podršku njegovom režimu zapadne vlade, a ni udruge za ljudska prava, ne gledaju baš blagonaklono. Najglasniji njegov pobornik je francuski glumac Gerard Depardieu koji je svojedobno izjavio da je spreman umrijeti za Rusiju, uz dodatak da "ne vidi svrhu toga da umre kao idiot u današnjoj Francuskoj". Doduše, treba dodati da je u Francuskoj trebao platiti i astronomski porez, što mu je sigurno utjecalo na emocije prema Putinu. Zbog te ljubavi dobio je i državljanstvo, kao i još jedan obožavatelj Kremlja Steven Seagal. Obožavatelj Putina je i glumac Mickey Rourke koji se čak i pojavio s majicom s likom omiljenog predsjednika. "Sreo sam ga nekoliko puta, i bio je pravi džentlmen. Mislim da je 'good guy'. Da ne mislim, sigurno ne bih nosio onu majicu", pojasnio je Rourke.

Sting - od druženja s Assadima do koncerta u Uzbekistanu

Goran Sebelic / CROPIX

Sting, borac za prava slabijih, nekad zna biti i na strani jačih. Neki su mu neopravdano zamjerali druženje sa sirijskom obitelji Assad prije nego što je u toj državi počela klaonica za koju je dobrim dijelom kriva i vladajuća dinastija, no još gore je prošao kad je zapjevao za uzbečku obitelj Karimov. Da bude još degutantniji, pokušao se izvući izjavom kako je mislio da koncert podržava Unicef, iako je za svaki slučaj dodao kako ne vjeruje u "kulturne bojkote". Iako je, recimo, bojkotirao Južnu Afriku u vrijeme aparthejda.

Hugo Chavez je okupio holivudsku elitu

Reuters

Pokojni predsjednik Venezuele imao je pravi klub poklonika u Hollywoodu. Poznat po lijevim i antiameričkim stavovima (a u vrijeme Georga Busha mlađeg mnogima je to bilo "simpatično") privukao je simpatije Kevina Spaceya, Danny Glovera i Seana Penna. Penn je bio posebno sklon Chavezu, pa je jednom prilikom izjavio da bi novinari trebali dobiti zatvorsku kaznu ako bi se drznuli Chaveza nazvati diktatorom. A da ne završi sve s glumcima, imao je podršku i Olivera Stonea koji je snimio i blagonakloni dokumentarac o njemu.

Fidel Castro – još jedan miljenik Hollywooda

Reuters

Castro je, ako pitate Jacka Nicholsona "genij", a osim toga je "humanist kao i predsjednik Clinton", dok je Kuba jednostavno – raj. Komičar Chavy Chase izjavio je da socijalizam funkcionira, a da je Kuba dokaz tome. Harry Belafonte je otišao još dalje pa je izjavio da "nemate izbora nego podržavati Castra ako vjerujete u slobodu, pravdu i demokraciju". Osim njih, Castro je inspirirao je i Olivera Stonea i Kevina Costnera, a koncert u Havani, uz prigodni susret s Castrom, imali su i Manic Street Preachersi.

Obitelj Gadafi - Nelly Furtado za tatu, Mariah Carey, Beyonce i Usher za djecu

Getty

Za razliku od latinoameričkih autokrata, libijska vladajuća dinastija bolje se snalazila s pjevači(ca)ma. Uglavnom je riječ o (besramnim) gažama, Nelly Furtado je navodno dobila milijun dolara za 45-minutni nastup za Gadafijev klan, a novac je s naknadnom grižnjom savjesti odlučila donirati. Mariah Carey je pak digla milijun dolara za četiri pjesme, a i njoj je stigao sindrom naknadne pameti. Kaže, "bila je naivna i nije znala za kog je nastupala". Godinu poslije, navodno za dvostruko veći iznos nastupili su Beyonce i Usher.

Jennifer Lopez voli Turkmenistan

Izjvešća Human Rights Watcha tvrde da Gurbangulij Berdimuhamedov u Turkmenistanu provodi jedan od najrepresivnijih svjetskih režima. Za rođendan mu je stigla je mu J.Lo i digla dva milijuna dolara za nastup pred njegovom svitom – ministrima, veleposlanicima, državnih tvrtki.... Da stvar bude dovedena do aspurda, koreograf latino dive putem Twittera pozvao je Turkmenske fanove da mu se jave, ne znajući da je u toj zemlji Twitter – zabranjen!

Hilary Swank, Vanesa Mae, van Damme i Seal 'lajkaju' Čečeniju

Predsjednik Čečenije Ramzan Kadirov odlučio je da će mu 35. rođendan biti za pamćenje, pa je pozvao zanimljivu ekipu predvođenu s Hilary Swank. U ružičastoj haljini Swank je Kadirovu otpjevala "Happy Birthday", što u nekoj drugoj zemlji ne bi bio problem, osim u zemlji u kojoj žene pokrivaju kosu. Pjevao mu je i Seal, svirala Vanesa Mae, dok se Jean Claude van Damme tu našao zbog dobre atmofere. 

Vladimir Putin

Mariah Carey

Jennifer Lopez

Kevin Spacey

slavni

Bill Clinton

Dennis Rodman

Steven Seagal

diktatori

Mickey Rourke

Hilary Swank

Sting

Hugo Chavez

Jack Nicholson

Sean Penn

Moamer Gadafi

Islam Karimov

Danny Glover

Ramzan Kadirov

Gerard Depardieu

Assad

Oliver Stone

Nelly Furtado

Gurbangulij Berdimuhamedov

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter