CIJENA NOVOG IDENTITETA? PRAVA SITNICA!

Neki Hrvati promjene ime kako bi se vani lakše zaposlili, a neki su ga mijenjali za Domovinskog rata jer su mislili da će im donijeti probleme


Matej Devčić
15.03.2019.12:10
Neki Hrvati promjene ime kako bi se vani lakše zaposlili, a neki su ga mijenjali za Domovinskog rata jer su mislili da će im donijeti probleme
Milan Sabic/CROPIX

sažeto

Hrvati imena mijenjaju iz raznih razloga


Matej Devčić
15.03.2019.12:10

Promjena imena u Hrvatskoj, naime, nikad nije bila lakša. Ako niste najsretniji što se zovete Pero Perić ili što baš vi nosite nesretno ime Tom Ford zbog kojeg bi vam policija mogla pokucati na vrata, za samo 15-ak dana uz trošak od 35 kuna možete promijeniti osobno ime.

Zahtjev za promjenu osobnog imena podnosi se nadležnom uredu državne uprave u županiji prema mjestu prebivališta, a pritom vam je potrebno uvjerenje suda da se protiv vas ne vodi kazneni postupak.

Novim imenom do lakšeg zaposlenja u inozemstvu

Ako želite promijeniti ime u, primjerice, Adolf Hitler ili Josip Broz Tito, to nećete moći učiniti jer se promjena ne odobrava ako se predloženim osobnim imenom vrijeđaju i ugrožavaju prava i slobode drugih ljudi, pravni poredak i javni moral te ako predloženo osobno ime ne predstavlja osobno ime.

Hrvati imena mijenjaju iz raznih razloga. Neki građani to učine kada, recimo, odu raditi van države u nadi da će se lakše zaposliti te da ih se zahvaljujući imenu neće percipirati kao strance.

iStock

Osječanka Maja Matičić, koja se prije zvala Dušanka, ispričala je za Glas Slavonije zašto se odlučila na promjenu imena.

Promjena imena zbog Domovinskog rata

"Kad sam bila mala i netko bi me zazvao, osjećala sam se kao da sam nešto zgriješila jer mi se ime Dušanka nikako nije sviđalo, bilo mi je grubo. Nadimak mi je bio Dušica, no nije me svatko tako zvao, pa sam svojim roditeljima rekla da ću promijeniti svoje ime čim napunim 18 godina", kazala je Maja. 

Ona je samo jedna od velikog broja Osječana koji su svoja imena mijenjali za Domovinskog rata ili nakon njega jer su smatrali kako će im donijeti probleme na poslu ili u javom životu. 

hrvati

ime

promjena

Osječani

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter