Dalmacija u plamenu

Nema kraja požarima: Gori Biokovo, noćas došao nadomak Makarske, air traktori natapaju nepristupačni teren...


Vjekoslav Paun
24.08.2017.08:20
Nema kraja požarima: Gori Biokovo, noćas došao nadomak Makarske, air traktori natapaju nepristupačni teren...
Cropix/Slobodna Dalmacija

sažeto

"Požar koji gori na hrptu Biokova i vidi se iz Makarske ne može se dalje spuštati prema moru zbog visokih litica već se širi samim vrhom planine, a opožarenu površinu za sada je teško utvrditi", kazao je Dražen Glavina


Vjekoslav Paun
24.08.2017.08:20

09:45 Požari na Promini te na području Đevrsaka i Kistanja još nisu lokalizirani ni ugašeni, ali su pod nadzorom i situacija je puno lakša nego prethodnih dana, doznaje se u Centru 112 Šibensko-kninske županije.

"Aktivni su požari kod Kistanja i Đevrsaka, a još gori i na Promini. Ništa nije ugašeno, ali je situacija pod kontrolom", kažu u Centru 112.

Za vatrogasce, ova je noć ipak bila lakša od prethodne. Na Promini nema otvorene vatre i situacija je puno lakša nego prethodnih dana.

Darko Dukić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije, ističe da je stanje na Promini mirno i nema otvorene vatre, a cijelu noć na tom su području bila organizirana dežurstva.

Ugašen je požar koji je planuo jučer popodne na Miljevcima kod Bogatića, kao i oni kod Kadine Glavice i kod Knina. U Nuniću je požar također ugašen, a najkompliciranija je situacija kod sela Ležajići i Kistanja, gdje su vatrogasci ostali cijelu noć na terenu.

Šibensko-kninski župan Goran Pauk u srijedu je podigao stupanj pripravnosti Civilne zaštite u županiji na viši stupanj.

"To znači da bi i građani trebali aktivnije sudjelovati u zaštiti od požara. Pri tome mislimo na organizaciju cisterni s vodom, upotrebu građevinskih strojeva, a organizirali bi i civilne ophodnje na ugroženim područjima u našoj županiji", kazao je župan Pauk.

08:30 Nema kraja požarima, aktualan je i dalje onaj na Biokovu. Izazvan gromom od prije tri dana i dalje se razbuktava, piše Slobodna Dalmacija...

"Požar koji gori na hrptu Biokova i vidi se iz Makarske ne može se dalje spuštati prema moru zbog visokih litica već se širi samim vrhom planine, a opožarenu površinu za sada je teško utvrditi", kazao je Dražen Glavina, županijski vatrogasni zapovjednik.

Na iznimno nepristupačnom terenu gori manji dio šume i nisko raslinje i to se sve događa na oko 1400 metara nadmorske visine, a gdje nema nikakve pristupne ceste.

požar

Dalmacija

požari u Dalmaciji

Podijeli članak