100POSTO KOMENTAR

Neobičan slučaj škabrnjskog načelnika koji ne zna objasniti gdje je i zašto potrošio gomilu poreznih kuna


Vid Barić
07.09.2017.19:50
Neobičan slučaj škabrnjskog načelnika koji ne zna objasniti gdje je i zašto potrošio gomilu poreznih kuna

sažeto

"Ja ošo", napisao je vjerojatno naš Nediljko u kućicu u koju obični smrtnici diljem firmi i udruga upisuju realne podatke o svrhama svojih poslovnih putovanja


Vid Barić
07.09.2017.19:50

U moru grotesknih vijesti kakvima smo ovdje svakodnevno izloženi, zatekla se jučer i jedna specijalno iritirajuća. Ne toliko zbog naravi samoga događaja (bezumno i rubno trošenje proračunskog novca), što je u Hrvatskoj već uobičajen moment, koliko zbog činjenice kako se isti odvio u jednoj od naših najsiromašnijih općina -  nesretnoj Škabrnji.

Ondje su državni revizori mjesecima češljali poslovanje te su ustvrdili kako je HDZ-ov načelnik Nediljko Bubnjara sa svojom svitom u prošloj godini nezakonito trošio porezni novac. Da stvar bude gora, i ono što je Bubnjara činio zakonito toliko je nepametno da bi se i brucošu poslovnog upravljanja smučilo od načina na koji je ovaj čovjek raspolagao javnim novcem. Primjerice, lokalnom nogometnom klubu, četvrtoligašu, ovaj ravnokotarski Roman Abramovič je poklonio čak 183.000 kuna proračunskog novca. Istovremeno, niti kune nije uplaćeno Crvenom križu i HGSS-u, iako su u proračunu stajala predviđena sredstva od 5000 kuna.

Trošili na reprezentaciju, nitko ne zna koga su i zašto častili

Bubnjara i njegova zamjenica od 2014. godine naovamo putem kreditne kartice i čekova podigli su 792.193 kuna keša, i to ne bi li realizirali nekakve projekte te "lobirali" za nadolazeće. Usput su u prošloj godini stukli i 78.000 kuna na "troškove reprezentacije", koje dakako nisu verificirali naznakom poslovnog događaja, imenima ugošćenih osoba ili svrhom u koju su se častili janjećim odrescima i satima se topili u babiću crnome. Treba li reći kako ništa od projekata nije realizirano?

Zamislite izraze lica državnih revizora kada su uvidjeli kakav im je kupus od dokumentacije priložio prvak sjevernodalmatinskog poslovnog upravljanja, škabrnjski menadžer Nediljko Bubnjara. Bilo je tu svega: od nepodmirenih obveza u iznosu 2.3 milijuna kuna, skupih kratkoročnih kredita, samo-pozajmljivanja općinskog novca za namjene koje nisu u funkciji poslovanja općine pa sve do golemih računa za telefone, aljkavog popisa imovine i premašenih rashoda za zaposlene.

Najluđe u čitavoj priči: evidencija korištenja službenog vozila nije ustrojena, a na troškove putovanja Bubnjara&Co potrošili su dodatnih 17.000 kuna, i to opet bez obrazloženja, bilo kakvog izvješća s puta ili druge dokumentacije koja bi pravdala svrhu potrošenog novca.

"Ja ošo", napisao je vjerojatno naš Nediljko u kućicu u koju obični smrtnici diljem firmi i udruga upisuju realne podatke o svrhama svojih poslovnih putovanja.

Po nalazu državne revizije ispada kako genijalci iz škabrnjske općine nisu kompetentni voditi niti najelementarnije knjigovodstvene operacije, kakvima su danas vični i srednjoškolci, a raspolažu već godinama s milijunima poreznih kuna. Ovakva sablasna potkapacitiranost škabrnjske administracije bila je uočena već davne 2008. godine, kada je također utvrđen niz nepravilnosti, i to za vrijeme mandata istoga čovjeka. Dodatno, 2012. godine je drugi škabrnjski načelnik, stanoviti Luka Škare, također izazivao incidente, i to protjeravši lokalne Rome, zbog čega je bio i kazneno prijavljen!

Na općinu Škabrnja trebalo je paziti kao na lošeg učenika

Posve bi razumno bilo u takvim okolnostima obraćati posebnu pozornost na spomenutu općinu, onako kako se radi s djecom kojoj slabije ide u školi, ili s pacijentima na odjelima za intenzivnu medicinu. Međutim, ne i za Ministarstvo uprave Republike Hrvatske, koje je nakon svega dopustilo daljnje šerifovanje Bubnjare u trećem mandatu, i to bez ikakvog dodatnog monitoringa ili kontrole!

Slučaj Škabrnja je ilustrativan primjer zašto bi pod hitno trebalo ukinuti određen broj hrvatskih općina i napokon restrukturirati državu. Potkapacitiranost kadrova koji troše naš novac može biti zastrašujuća, a nesposobnost nadležnih tijela da iznađu mehanizme kojima bi ih educirali i kontrolirali doista zabrinjava. Ministarstvo uprave Republike Hrvatske koje nije u stanju dovesti u red jednu od najugroženijih jedinica hrvatske administracije uopće, gubi svaki smisao i može biti jedino predmet izrugivanja.

Monstruozna ideja o neplaćanju poreza i sakrivanju novaca od države čvrsto je danas etablirana u hrvatskom mainstreamu. Nažalost, škabrnjski je slučaj brutalno legitimira.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala 100posto.hr

100posto komentar

Škabrnja

Nediljko Bubnjara

Podijeli članak