šokantno izvješće američke meteorološke službe

Netko tajno proizvodi spoj koji uništava ozonski omotač, pokreće se međunarodna istraga


Daniel Radman
17.05.2018.11:50
Netko tajno proizvodi spoj koji uništava ozonski omotač, pokreće se međunarodna istraga
Profimedia

sažeto

Riječ je o zabranjenom spoju CFC-11 iz skupine freona (klorofluorougljika), čije su emisije unatrag pet godina porasle za 25 posto  iako je zabranjen još 1987. 


Daniel Radman
17.05.2018.11:50

Emisije zabranjene kemikalije koja oštećuje ozon su u porastu, izvijestila je skupina znanstvenika sugerirajući kako bi netko mogao potajno proizvoditi zagađivač koji je zabranjen međunarodnim sporazumom.

Riječ je o zabranjenom spoju CFC-11 iz skupine freona (klorofluorougljika), čije su emisije unatrag pet godina porasle za 25 posto iako je zabranjen Montrealskim protokolom iz davne 1987. godine.

"Radim ova mjerenja više od 30 godina, a nisam vidio ništa što bi me više iznenadilo", izjavio je voditelj projekta praćenja Stephen Montzka iz Nacionalne meteorološke službe SAD-a (NOAA).

Zbog šokantih rezulatata istraživanja trebala bi biti pokrenuta i međunarodna istraga. Naime, prema Montrealskom protokolu proizovodnja CFC-11 trebala bi biti na nuli ili blizu nule, no čini se da netko ipak potajno proizvodi ovu kemikaliju.

Spojevi iz skupine freona počeli su se masovno koristi u hladnjacima još 1928. godine, kasnije su masovno korišteni i u klima-uređajima, no tijekom 70-ih otkriven je njihov štetni utjecan na ozonski omotač. To je konačno i dovelo do zabrane korištenja. 

freoni

cfc-11

ozonski omotač

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter