U nedjelju ekskluzivni intervju

Nevjerojatnih 3096 dana u tamnici: Prošlo je 11 godina otkako je Natascha Kampusch pobjegla otmičaru koji joj je ukrao djetinjstvo


Tomislav Kukec
23.08.2017.07:50
Nevjerojatnih 3096 dana u tamnici: Prošlo je 11 godina otkako je Natascha Kampusch pobjegla otmičaru koji joj je ukrao djetinjstvo
Reuters

sažeto

U nedjelju, 27.kolovoza, pročitajte eksluzivni intervju sa Nataschom Kampusch o njezinih 11 godina na slobodi


Tomislav Kukec
23.08.2017.07:50

Prije točno 11 godina, 23. kolovoza 2006., u 12 sati i 53 minute, jedna 18-godišnja tinejdžerka trčeči je došla do kuće u Strasshoffu, naselju nadomak Beča. Bila je nezdravo mršava, blijeda, iscrpljena i vidno prestrašena. 

"Molim vas, pomozite, moje ime je Natascha Kampusch, zovite policiju", rekla je ženi koja joj je otvorila vrata. 

Bilo je to prvi puta nakon 3096 dana da je svijet vidio Nataschu, sad već djevojku, koja je kao 10-godišnjakinja nestala bez traga na putu od kuće do škole. Na ulici, dok se kretala prema školi, čekao ju je bijeli kombi. Nasilno je ugurana u bijeli kombi i idućih više od osam godina nitko nije znao ništa o njoj. 

Kao da je u zemlju propala

Ubrzo je lansirana jedna od najvećih potraga u austrijskoj povijesti. Pročešljani su svi poznati seksualni predatori, provjeravane su sve dojave građana, a policajci su ponaosob razgovarali sa svakim od više od 1100 vlasnika bijelih kombija na širem području. Ništa nije urodilo plodom, Natascha kao da je u zemlju propala. Usporedba koja, pokazat će se kasnije, ima mnogo više istine u sebi nego što se mislilo. 

Reuters

Kada se pojavila, u javnost su došli detalji nevjerojatnog užasa koje je ovo nesretno dijete proživljavalo u svojim najvažnijim, formativnim godinama. 

Oteo ju je Wolfgang Priklopil, poremećen ali vrlo inteligentan mladić, koji je za nju napravio posebnu tamnicu u podrumu svoje kuće u Strasshoffu. Priklopil je Nataschu držao u sobici veličine pet kvadrata, u kojoj je trebala zadovoljiti sve svoje potrebe - tu joj je bio i nužnik, a jedini kontakt sa vanjskim, svježim zrakom bio je putem ventilacijskog sustava koji je svakodnevno, dane i noći, proizvodio nesnosne zvukove.

Seksualno ju zlostavljao

Uz sve to, Priklopil je Nataschu sustavno izgladnjivao. Danima joj ne bi dopuštao da išta pojede, a onda bi joj pokazao svu raskoš hrane koju ima u kući, no njoj bi dao tek maleni komadić kruha i ponovno ju zatočio u mračnu izbu. Tukao ju je, seksualno zlostavljao i doslovce odgajao poput divlje životinje - trudeći se da svakodnevno bude u nevjerojatnom strahu i posve podložna i poslušna. Malena Natascha iz dana u dan odgajana je u strahu, a kaznu bi dobivala za svaku sitnicu, pa i ako bi otmičara pogledala u oči. 

Reuters

Kada se, nakon više od osam godina, uspjela izvući iz podzemne tamnice, težila je samo 48 kilograma. Od svoje desete godine do punoljetnosti, uslijed loše ishrane, nedostatka elementarnih životnih uvjeta i stalnog zlostavljanja, porasla je svega petnaestak centimetara. No, puno dublje od rana na njezinom tijelu, bile su one fizičke. Policija je Nataschu, kada su je vodili na sigurno, prekrili krpom kako ju se ne bi dalje traumatiziralo, jer vijest o njezinom pronalasku odjeknula je u čitavom svijetu. 

No, tek se kasnije saznalo koliko je boravak u tamnici ostavio traga na njezino krhko biće. 

Natascha tako mjesecima, pa i godinama nakon oslobođenja, nije mogla stupiti u normalan kontakt s drugim ljudima. Smetali su joj mirisi, zvukovi, glasovi. Izlazila bi iz kuće samo kada je padala kiša, jer bi mogla nabiti kišobran i ne gledati nikoga u oči. Traume i strahovi koje je pretrpjela ostavili su na njoj strašne posljedice. Kada je neko vrijeme nakon slučaja dala svoj prvi intervju austrijskoj televizijskoj mreži ORF, gotovo čitavo vrijeme razgovarala je zatvorenih očiju - nije mogla podnijeti svjetlost jer je toliko godina proživjela u mračnoj samici.

Reuters

Nerazumijevanje javnosti

Slučaj Natasche Kampusch izazvao je goleme kontroverze u austrijskoj javnosti. Njezin otmičar Priklopil počinio je samoubojstvu nedugo nakon njezina bijega, tako da nikada nije odgovarao za ono što je učinio. No, javnost je Nataschi zamjerala što je, kako se kasnije otkrilo, često imala priliku pobjeći, no nije ju iskoristila. Na primjer, otkriveno je kako ju je Priklopil povremeno puštao na slobodu, primjerice kada ju je vodio na skijanje. No, ona je više puta objasnila kako je cijelo vrijeme bila u tolikom strahu i nepovjerenju prema drugim ljudima, da bi uvijek bila blokirana. Tog 23.kolovoza uspjela je pbojeći jer je otmičaru zazvonio mobitel. Na drugoj liniji bio je kupac koji je tio kupiti njegov bijeli kombi. Natascha je iskoristila trenutak njegove nepažnje - a u tom se trenu nalazila u kombiju jer ju je Priklopil natjerao da ga čisti - te je ostavila usisavač upaljen i glavom bez obzira otrčala niz cestu. 

Reuters

Poslovni uspjesi

Natascha je danas uspješna poslovna žena. Izdala je knjigu i film 3096 dana u kojem se detaljno opisuje njezin život u Priklopilovoj tamnici. Prošle godine objavila je i knjigu "10 godina na slobodi". Zarađuje na filmskim pravima, ali i intervjuima. Nevjerojatno, no i dalje živi u otmičarevoj kući koju joj je Beč dodijelio kao obeštećenje za sve što je prošla. Mnogo se bavi humanitarnim radom, a posebno je aktivna u sprječavanju otmičara. Putuje svijetom, širi svoju poruku i uvijek ističe - želi da se nikada više nijednoj djevojčici ne dogodi njezinih osam, pa i više, godina pakla. 

U nedjelju, 27.kolovoza, pročitajte ekskluzivni intervju s Nataschom Kampusch o njezinih jedanaest godina slobode na portalu 100posto.hr i u Nedjeljnom Jutarnjem.

Natascha Kampusch

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter