imaju li oni imalo obzira

Ni dvije godine nakon smrti američkog studenta koji je mučen u Sjevernoj Koreji zbog propagandnog letka, dramatična priča ne prestaje i postaje sve šokantnija


100posto
26.04.2019.18:00
Ni dvije godine nakon smrti američkog studenta koji je mučen u Sjevernoj Koreji zbog propagandnog letka, dramatična priča ne prestaje i postaje sve šokantnija
Damir Sagolj/REUTERS

sažeto

 Njegov otac je tada kazao da je njegov sin zlostavljan i teroriziran tijekom 17-mjesečnog pritvora


100posto
26.04.2019.18:00

Priča oko preminulog Otta Warmbiera, američkog studenta koji je bio zatvoren u Sjevernoj Koreji i koji se u domovinu vratio s teškim oštećenjima mozga i nakon dvije godine ne prestaje. Naime, nakon što je student  mučen te na koncu preminuo, ovih je dana Sjeverna Koreja zatražila dva milijuna dolara za njegovo liječenje. Tako su Korejci Amerikancima poslali račun te traže spomenuti novac. No, američke vlasti odmah su reagirale i rekle da im nije ni na kraj pameti platiti taj iznos. 

Sporni letak

Reuters

Cijela priča počinje kada je 22-godišnjak Warmbier osuđen na 15 godina teškog rada u Sjevernoj Koreji nakon što je priznao da je pokušao ukrasti propagandni letak dok je bio u turističkom posjetu Sjevernoj Koreji. Na sudu je rekao da su to od njega tražili članovi njegove crkvene grupe, dodavši da su mu oni obećali kako će, u slučaju da on bude uhvaćen, njegova majka dobiti 200.000 dolara pomoći u obliku donacija. Također je na sudu izjavio kako je prihvatio tu novčanu ponudu jer mu je obitelj teškog financijskog stanja.

Na spomenutom letku je pisalo "Naoružajmo se čvrsto Kim-jong-ilovim patriotizmom!", a ta se fraza koristi za slavljenje pokojnog vođe nakon njegove smrti. Warmbier je otputovao u komunističku državu s turističkom agencijom i na kraju petodnevnog grupnog puta zaustavljen je na aerodromu te priveden zbog letka.

Zlostavljali ga

Nakon suđenja on se nalazio gotovo godinu dana u zatvoru nakon čega je vraćen u Sjedinjene Američke Države u komi.  Njegov otac je tada kazao da je njegov sin zlostavljan i teroriziran tijekom 17-mjesečnog pritvora.  Prema iskazima liječnika bio je u stabilnom stanju no nije pokazivao nikakve znakove razumijevanja jezika niti je reagirao na verbalne zapovijedi. CT mozga pokazao je značajni gubitak moždanog tkiva koje je, smatraju liječnici, prouzročio događaj pri kojem je Warmbier ostao bez kisika. Doktori su uvjereni da je 22-godišnjak kada je boravio u Sjevernoj Koreji doživio srčani udar. 

smrt

Sjeverna Koreja

zatvor

plakat

Student

letak

newsletter

Prijavite se na Newsletter